آیا ۲۰۱۸ سال فروپاشی «شورای همکاری» خلیج‌ فارس است؟

سه شنبه 12 دی 1396 - 11:43:55
آیا ۲۰۱۸ سال فروپاشی «شورای همکاری» خلیج‌ فارس است؟

منطقه خلیج‌ فارس امسال سال نو میلادی را در حالی آغاز کرد که از ۷ ماه پیش بحران در روابط قطر با چهار کشور عربی به بهانه حمایت دوحه از تروریسم آغاز شده و نشانی قوی از پایان آن به چشم نمی‌خورد.

تهران- الکوثر:  بحران قطر از بدترین بحران‌ها در تاریخ نه چندان طولانی کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس است که آینده شورای همکاری خلیج‌فارس را در هاله‌ای از ابهام قرار داده و «صباح الاحمد الجابر الصباح» امیر کویت در تلاش است با میانجی‌گری به حل اختلافات کمک کرده و مانع فروپاشی این شورا شود.

همزمان با آغاز سال جدید میلادی برخی نشانه‌های مثبت برای موفقیت کویت در حل‌وفصل بحران قطر و نجات شورای همکاری خلیج‌فارس وجود و در مقابل برخی چالش‌ها نیز موجودیت این شورا را در معرض تهدید قرار داده است.

نشانه‌های مثبت:

برخی نشانه‌های مثبت وجود دارد که امید ملت‌های حاشیه خلیج‌فارس را به حل بحران قطر تقویت می‌کند که عبارتند از:

- اصرار کویت به استمرار میانجی‌گری با وجود همه چالش‌ها.

- ریاست دوره‌ای کویت در شورای همکاری خلیج‌فارس که امکان آزادی عمل در تلاش‌های مربوط به میانجی‌گری این کشور و برگزاری برنامه‌های مشترک با کشورهای عربی به منظور حفظ این شورا و تلاش برای رفع تدریجی اختلافات.

- میزبانی کویت برای برگزاری کنفرانس روسای پارلمان‌های عربی حاشیه خلیج فارس در تاریخ 8 ژانویه 2018. بنا به گفته رئیس پارلمان کویت 6 کشور عضو شورای همکاری اعم از عربستان، امارات، بحرین، کویت، عمان و قطر در این کنفرانس شرکت خواهند کرد.

- حمایت قطر از میانجی‌گری امیر کویت و تأیید آن برای حل بحران از طریق گفت‌وگو.

- افزایش درخواست‌های بین‌المللی برای حل بحران از طریق گفت‌وگو.

- انتقال ریاست دوره‌ای شورای همکاری به عمان در اواخر سال 2018 در حالیکه عمان حامی کویت است.

چالش‌ها:

طبق گزارش خبرگزاری آناتولی، با وجود نشانه‌های مثبت فوق‌الذکر، برخی چالش‌ها نیز وجود دارد که مانعی بر سر راه حل بحران قطر است که عبارتند از:

- عدم وجود هیچ گونه تمایل کشورهای محاصره‌کننده قطر برای حل بحران از یک سو و بیان اظهارات مقامات این کشور درباره قطر که به تشدید بحران کمک می‌کند.

- استمرار جنگ رسانه‌ای بین دو طرف بحران که به طور بی‌سابقه‌ای به حد اهانت به یکدیگر رسیده است.

- اصرار دو طرف بحران بر مواضع خود و در حالیکه محاصره‌کنندگان پاسخگویی قطر به خواسته‌های 13 گانه خود را شرط حل بحران قرار داده‌اند اما دوحه معتقد است که این خواسته‌ها نقض حاکمیت قطر و دخالت در امور داخلی آن است. از جمله این خواسته‌ها تعطیلی پایگاه نظامی ترکیه در قطر، تعطیلی شبکه الجزیره، کاهش سطح روابط دیپلماتیک بین قطر و ایران و کاهش حمایت از حماس و اخوان‌المسلمین است.

اما آنچه عدم تمایل کشورهای محاصره‌کننده قطر به حل بحران و ابهام در سرنوشت شورای همکاری خلیج‌فارس را تقویت می‌کند، عدم مشارکت سران امارات، عربستان و بحرین در اجلاس اخیر این شورا به میزبانی کویت بود و در حالیکه «تمیم بن حمد» امیر قطر به همراه امیر کویت در این اجلاس شرکت کرده بود اما سران کشورهای مذکور از شرکت در این اجلاس خودداری کرده و نمایندگانی از سوی این کشورها در این اجلاس حضور یافتند.

اتفاق دیگری که شاید امید ملت‌های حاشیه خلیج فارس به حل بحران در آینده نزدیک را به یأس تبدیل کرد اقدام عربستان سعودی در تعطیلی گذرگاه مرزی «سلوای» به عنوان تنها گذرگاه زمینی بین قطر و عربستان در تاریخ 18 دسامبر (27 آذر) بود در حالیکه از زمان به وجود آمدن بحران، عربستان این گذرگاه را برای عبور حجاج و افراد دارای شرایط اضطراری همچون بیماران و دانشجویان باز کرده بود.


کانال تلگرامی الکوثرفارسی اینجا


سه شنبه 12 دی 1396 - 11:43:43