هفته سعدی؛ میعادگاه دل‌های مشتاق حکمت و ادب

پنج شنبه 28 فروردین 1404 - 8:30:0
هفته سعدی؛ میعادگاه دل‌های مشتاق حکمت و ادب

در روزگاری که هیاهوی زندگی مدرن فرصتی برای تأمل باقی نگذاشته، هفته بزرگداشت سعدی شیرازی بهانه‌ای برای بازگشت به سرچشمه‌های حکمت و ادب فراهم کرده است. این رویداد، نه تنها در سایه‌سار سروهای شیراز، بلکه با طنین جهانی از مزار شریف تا برزیل، پیوندی دوباره با اندیشه‌های شیخ اجل برقرار می‌کند.

در روزگار ما که هیاهوی تکنولوژی، گذر تند زندگی مدرن و ناملایمات اجتماعی، فرصتی برای مکث و تأمل باقی نگذاشته، بازگشت به اندیشه‌ها و میراث فرهنگی بزرگان ادب، می‌تواند نقطه‌ای برای بازنگری در زیست‌مان باشد؛ خاصه اگر این بازخوانی، از پنجره آثار و افکار کسی چون «سعدی شیرازی» صورت گیرد؛ شاعری که نه‌فقط به‌دلیل سخنوری و چیره‌دستی‌اش در نثر و نظم، که به سبب نگاهی انسانی، مداراگر و خردمندانه‌اش، همواره چون ستاره‌ای راهنما در آسمان فرهنگ ایرانی و اسلامی درخشیده است.

سعدی، شاعر غزلسرا آموزگار اخلاق و آینه‌دار حکمت عملی‌ست. از همین رو، برگزاری هفته‌ای با محوریت بازشناسی افکار و آثارش، فرصتی برای بازاندیشی در نوع مواجهه ما با یک سرمایه فرهنگی اصیل است، که امروز بیش از همیشه، نیازمند شناخت و بهره‌برداری از آن هستیم.

بیشتر بدانید:

گشتی در نگین خراسان شمالی؛ شیروان، سرزمین آبشارهای خروشان و تاریخ کهن

نگاهی تازه به تاریخ نجف؛ شهری بر پایه معنویت و عشق علوی

امسال بیست‌وهشتمین هفته بزرگداشت سعدی با نگاهی عمیق‌تر، متکثرتر و گسترده‌تر برگزار می‌شود؛ رویدادی که به گفته مهدی رنجبر، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، «در سه محور نخبگانی، مردمی و بین‌المللی برنامه‌ریزی شده تا گستره تأثیر آن را در لایه‌های مختلف جامعه و در سطح دنیا شاهد باشیم.» در این دوره، دیگر سعدی فقط در سایه‌سار سروهای آرامگاهش در شیراز گرامی داشته نمی‌شود، بلکه صدا و نگاهش از مزار شریف تا برزیل، از سارایوو تا سفارتخانه‌های جمهوری اسلامی در پانزده کشور، طنین‌انداز است.

هفته فرهنگی و هنری سعدی، در کنار محافل علمی و برنامه‌های رسمی، امسال به‌صورت جدی‌تر وارد ساحت مردمی شده؛ از برگزاری کنسرت در آرامگاه سعدی گرفته تا پویش‌های گسترده سعدی‌خوانی در فضای مجازی، از رکاب‌زنی دوچرخه‌سواران شیرازی در مسیر خانه تا مزار شیخ اجل تا توزیع ۲۰ هزار کارت پستال مزین به حکایات گلستان و صدای خسرو شکیبایی. همه این‌ها نشان از آن دارد که سعدی، فراتر از یک شاعر کلاسیک، روحی جاری در زندگی فرهنگی مردم این سرزمین است.

به گفته مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، «تفاوت برپایی بیست‌وهشتمین هفته گرامیداشت سعدی شیرازی با دوره‌های گذشته این است که این بار آن را با دنیا به اشتراک گذاشته‌ایم و منبع و ملجأ آن شیراز است.»

از گلستان سعدی تا گلستان جهان

یکی از جلوه‌های برجسته این اشتراک‌گذاری جهانی، پویش بین‌المللی «گلستان سعدی به روایت جهان» است. پویشی که در آن فارسی‌آموزان و دوستداران ادبیات فارسی در سراسر جهان، دیباچه گلستان را با پس‌زمینه‌ای از آثار تاریخی و فرهنگی کشور خود می‌خوانند. این پویش با حمایت بنیاد سعدی در ۱۵ کشور برگزار می‌شود.

نشست مجازی علاقه‌مندان به شعر و ادبیات فارسی نیز با میزبانی برزیل و حضور چهره‌هایی همچون عبدالله نکونام، سفیر ایران در این کشور، بخشی از فعالیت‌های بین‌المللی این هفته است. همچنین گزیده‌ای از گلستان سعدی با ترجمه ریچارد نیومن بار دیگر منتشر شده تا در رویداد «سخن دوست» در اختیار مردم سراسر جهان قرار گیرد.


پنج شنبه 28 فروردین 1404 - 9:24:44