به گزارش پایگاه شبکه الکوثر ، به نوشته روزنامه گلوبال تایمز، هیات اعزامی چین به اتحادیه اروپا روز سه شنبه در واکنش به بیانیه نشست سران ناتو در بروکسل که در آن چین را به اعمال «سیاست های قهری»، «گسترش زرادخانه هسته ای» و «عدم شفافیت روند مدرنیزه نظامی» متهم کرده بود از ناتو خواست منافع و حقوق مشروع چین را برای بازی های سیاسی یا تحریک رقابت ژئوپلتیک بهانه نسازد و انرژی خود را برای تشویق گفت و گو، همکاری و حفظ امنیت و ثبات جهان و منطقه اختصاص دهد.
درباره تلاشهای ضد چینی کشورهای غربی بخصوص آمریکا می توان به چند نکته اشاره کرد:
نکته اول اینکه ، واکنش مقامات چینی به بیانیه نشست سران ناتو در شرایطی است که ، انتقاد و اتهامزنی به چین این روزها به ترجیعبند نشستهای کشورهای غربی تبدیل شده است . در واقع بعد از نشست سران گروه ۷ که در انگلیس برگزار شد و در این نشست چین را مورد عتاب قرار دادند ، در نشست بعدی کشورهای غربی یعنی درنشست سران ناتودر بروکسل هم ، این گردهمایی به مهملی برای هجمه به دولت پکن تبدیل شد.
جو بایدن رئیسجمهور آمریکا و «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو در اظهاراتی جداگانه بعد از پایان نشست سران این ائتلاف نظامی غربی ، علیه چین موضع گرفتند.جو بایدن در یک نشست خبری در پایان این نشست گفت: دستورکار برنامه ۲۰۳۰ ناتو باید نیازهای این اتحاد در آینده، از جمله چین که چالشهای سیستماتیک طولانی مدت برای ما دارد، برآورده کند.به ادعای رئیسجمهور آمریکا، «روسیه و چین به دنبال تضعیف همبستگی ما در اقیانوس اطلس هستند، اما اتحاد ما بر پایههای محکمی بنا شده است»استولتنبرگ دبیرکل ناتو هم بعد از برگزاری نشست سران در بروکسل مدعی شد که توسعه نفوذ چین، تهدیدی برای امنیت ناتو است.
نکته دوم اینکه ، بعد از اینکه رهبران ناتو مدعی شدند که چین «چالشهایی سیستماتیک» بلندمدت برای کشورهای عضو این ائتلاف دارد، نمایندگی چین در اتحادیه اروپا از سران ناتو خواست به مبالغه کردن درباره «تئوری تهدید چین» پایان دهند.از منظر دولتمردان چینی ، اینکه ناتو در این بیانیه چین را چالشی سیستماتیک خوانده، تلاشی برای بدنام سازی توسعه چین و قضاوتی نادرست از اوضاع بین المللی و نقش خود ناتو در جهان و ادامه ذهنیت جنگ سرد و بازی سیاسی گروه با منافع مشترک است.
نکته بعدی اینکه ، اظهارات ضد چینی سران ناتو در شرایطی است که پیش از این نشست ، سران گروه ۷ به میزبانی انگلیس هم با صدور یک بیانیه علیه پکن به کار خود پایان داده بود.
رهبران کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، ایتالیا، کانادا و ژاپن معروف به گروه هفت ،به مدت سه روز در کورن وال انگلیس نشست خود گردهم امدند .اگرچه تغییرات اقلیمی، بهبود اوضاع پس از دوران همهگیری کرونا و از جمله ایجاد یک نظام بهداشتی قویتر در جهان از محورهای اصلی نشست فعلی گروه هفت بود، اما این نشست هم با محوریت رئیس جمهور امریکا و برخی کشورهای غربی به کانونی برای مهار دولت چین تبدیل شد.
رئیسجمهور آمریکا در دومین روز از نشست سران صنعتی جهان موسوم به «گروه 7» طرحی 40 تریلیون دلاری برای مقابله با قدرت رو به رشد چین در جهان پیشنهاد داد.
به نوشته روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز بایدن روز شنبه از کشورهای اروپایی و ژاپن درخواست کرد تا به به منظور مقابله با نفوذ سیاسی و اقتصادی چین در جهان، به کشورهای در حال توسعه صدها میلیارد دلار بودجه تخصیص دهد تا دیگر برای جادههای جدید، راه آهن، بنادر و شبکههای ارتباطی به چین وابسته نباشند.
تلاش بایدن در نشستهای بین المللی برای مهار چین در حالی است که ابتکار کمربند و جاده یک طرح سرمایهگذاری در زیربناهای اقتصادی بیش از ۶۰ کشور جهان و توسعه دو مسیر تجاری «کمربند اقتصادی راه ابریشم» و «راه ابریشم دریایی» است که در مرکز سیاست خارجی «شی جین پینگ» رئیسجمهور چین قرار دارد و هم اکنون در سراسر آفریقا، آمریکای جنوبی و خود اروپا گسترش یافته است.
و نکته آخر اینکه ، تلاش رئیس جمهور آمریکا در نشست جی 7 و نشست سران ناتو دربروکسل برای مهار چین در شرایطی است که به نوشته روزنامه نیویورکتایمز ، بایدن در حالی این طرح را پیشنهاد داده است که کاخ سفید به هیچ تعهد مالی برای تأمین چنین بودجه هنگفتی برای مقابله با نفوذ رو به رشد چین اشاره نکرده است و از طرف دیگر اختلاف نظر شدیدی بین ایالات متحده و همپیمانان این کشور در زمینه نحوه مقابله با قدرت رو به رشد چین در جهان وجود دارد.در این میان «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان تأکید کرده است که گروه هفت هنوز در موقعیتی برای آزادسازی چنین بودجهای به منظور مقابله با قدرت چین نیست.
در مجموع باید گفت تلاش های اخیر بایدن در دو نشست اخیر گروه جی 7 و نشست سران ناتو ، نشان میدهد دولت بایدن مثل اسلاف خود ، همچنان به دنبال ادامه سیاست خصمانه ضد پکن است . به بیان دیگر از زمان ورود بایدن به کاخ سفید سیاست مداخله گرایانه دولت امریکا در امور داخلی و پیرامونی چین ادامه دارد .
البته تنشها بین آمریکا و چین طیف گستردهای از موضوعات شامل مسائل اقتصادی، تجاری، ژئوپلیتیکی و استراتژیک را در بر میگیرد و با مداخلهجوییهای مکرر واشنگتن در اموری از قبیل هنگکنگ، تایوان و اختلافات ارضی در دریای چین جنوبی و شرقی شدت گرفته است.
به اذعان بسیاری از کارشناسان ، همه تلاشهای مداخله گرایانه دولت امریکا در قبال چین در واقع در راستای مهار چین صورت می گیرد. در حال حاضر از منظر امریکایی ها ، چین اصلی ترین تهدید این کشور محسوب می شود .
به هر تقدیرتنش میان چین و امریکا در شرایطی در دوران بایدن ادامه دارد که چین یازدهمین سال متوالی رشد اقتصادی خود را به عنوان بزرگترین قطب تولیدی جهان حفظ کرده است و به گفته شبکه خبری سیانبیسی برآوردهای جدید نشان میدهد این کشور آسیایی زودتر از انتظارات از آمریکا به عنوان بزرگترین اقتصاد جهان پیشی میگیرد.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
چهار شنبه 26 خرداد 1400 - 18:28:3