به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، ابوعبدالله جعفر بن محمد بن حکیم بن عبدالرحمن بن آدم متخلص به رودَکی و مشهور به استاد شاعران زادهٔ ۴ دی ۲۳۷، رودَکی – درگذشتهٔ ۳۱۹، نخستین شاعر مشهور پارسیسرای ایرانی در دورهٔ سامانی در سدهٔ چهارم هجری قمری و استاد شاعران این سده در ایران است.
بیشتــر بدانیــد:
درگذشت اديب شهير و عارف بزرگ ايراني "شيخ فريدالدين عطار"
درگذشت ابوریحان بیرونی ستارهشناس و تاریخنگار ایرانی
روز چهارم دیماه، با عنوان «روز بزرگداشت رودکی» نامگذاری شدهاست. او را پدر شعر فارسی میخوانند از سلسله القاب و عنوانهای افتخاری وی آدمالشعرا، سلطانالشعرا، شاعر سبحان دستگاه، سر حلقه اساتید متقدمین، کاروانسالار شعرا تا صاحبقران شاعری و نوادر فلکی و... که بیشتر آنها خصوصیت توصیفی، گاه ادای احترام بوده و گاه تأکید بر استعداد بلند سخنوری شاعر، می توان نام برد.
رودکی در دوره سامانیان میزیسته که این دوره تاریخ ایران را شرقشناسان با عناوین مختلفی چون «عصر زرین فرهنگ»، «رنسانس اسلامی»، «میانپرده ایرانی» مینامند. این دوران عصر شکوفایی ادب نیز بهشمار میرود و همه شخصیتهای برجسته ادب فارسی در این دوره ریشه دارند.
بخش مهمی از اشعار رودکی منظومهها داستانی او بودهاند که همه را در قالب مثنوی سروده بود. نخستین و مهمترین این مثنویها ترجمه «کلیله و دمنه» عربی ابن مقفع بود که ابوالفضل بلعمی آن را به فرمان امیر نصر سامانی به فارسی ترجمه کرد و سپس رودکی ترجمه او را به نظم درآورد.
با آنکه دلم از غم عشقت خون است
شادی به غم توام ز غم افزونست
اندیشه کنم هر شب و گویم : یا رب
هجرانش چونین است ، وصالش چون است ؟
ویژههای الکوثر را اینجا دنبال کنید.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید.
سه شنبه 4 دی 1403 - 7:21:7