نقش‌آفرینی مبهم تحریرالشام در سوریه پسا اسد

پنج شنبه 22 آذر 1403 - 10:0:0
نقش‌آفرینی مبهم تحریرالشام در سوریه پسا اسد

سوریه به کدام سو می‌رود؟ این سوالی است که اکنون ذهن همه را به خود مشغول کرده است.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، از یک طرف سقوط یکباره دولت بشار اسد در عرض چند روز چنان دور از انتظار بود که حتی ناظران و تحلیلگران را نیز از سرعت تحولات غافلگیر کرد، اتفاقی که حتی خوشبین‌ترین افراد در میان مخالفان سوری نیز آن را پیشبینی نمی‌کردند.

از طرف دیگر اما گستره و ترکیب هم‌‌گن و ناهنگن مجموعه متنوعی از گروه‌های نقش‌آفرین در تحولات اخیر، به علاوه معارضه سیاسی در تبعید، ساخت اجتماعی عشیره‌ای- قبلیه‌ای سوریه، مساله کردها، نقش‌آفرینی بازیگران خارجی و تهدیدات خیزش تروریسم، همه دست در دست هم داده تا تحولات در برهه‌ای به اسم «دوران گذار»، بسیار پرابهام و مملو سناریوهای محتمل باشد که در حال حاضر محتمل‌ترین آن هرج و مرج است.

بیشتــر بدانیــد:

چرا سوریه لقمه آسانی برای امریکا و رژیم اشغالگر نیست؟

«شـــام» بدون «اســــد»؛ روایت سرزمینی که به تاراج می رود

در واقع سوریه پسا اسد در مواجهه با وضعیت دگرگونی سیاسی، حتی قبل از مناقشه قابل انتظار درباره ماهیت و نوع نظام سیاسی آینده، با توجه به سهم‌خواهی گروه‌ها و جریانات از قدرت با مجموعه گسترده‌ای از مسائل حل نشده، مبهم و قابل تبدیل به بحران‌ می‌نماید.

تاکتیک چرخش ایدئولوژیک؛ فاصله حرف و عمل

خواستگاه تکفیری- سلفی ایده‌ها و افکار بسیاری از گروه‌های حاضر در صف شورشیان مسلح سوری، از مهمرین عواملی است که نگرانی در مورد تحکیم و تسلط دیدگاه‌های افراط‌گرایانه در روند گذار و در نتیجه ترویج خشونت و ناامنی را افزایش داده است.

در اوایل سال 2017 هیئت تحریر الشام انشعاب خود از القاعده و کنار گذاشتن ایدئولوژی جهادی-سلفی را اعلام کرد و از این دوران به بعد فعالانه به دنبال کنترل حوزه مذهبی در ادلب و تغییر جهت گیری های ایدئولوژیک در صفوف خود برآمد.

در مه 2024 ، تحریرالشام، با موج گسترده‌ای از اعتراضات مردمی مواجه شود و تظاهرکنندگان با رد سیاست های این گروه، خواستار برکناری ابومحمد الجولانی و آزادی بازداشت شدگان و بهبود شرایط زندگی شدند.

در همین روزها نیز نشانه‌های ایده‌های خلافت‌گرایانه تحریرالشام به مرور در حال نمایان شدن است. ابتدا الجولانی با تسلط نیروهای تحت امرش بر دمشق در نقش فاتح جنگ وارد شهر شد و در میان شعارهای بیعت‌گونه هوادارنش و به سبک ابوبکر البغدادی سرکرده داعش، سخنرانی خود را در مسجد اموی انجام داد. 

هر دو نفر منبرهای مساجد را به عنوان مقصد اولیه برای ایراد اولین سخنرانی یا سخنرانی پیروزی و کسب بیعت انتخاب کردند.

در حالی که الجولانی در سخنانی که یادآور گفتمان جهادی او است، اعلام کرد که آنچه به دست آمده نه تنها پیروزی برای سوریه، بلکه برای کل امت اسلامی است، در روزهای اخیر برخی از مسلحین در شعارهای خیابانی خواهان تشکیل خلافت شدند.


ویژه‌های الکوثر را اینجا دنبال کنید.

برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید.


پنج شنبه 22 آذر 1403 - 9:20:56