تفاهمات ریاض و صنعا برای پایان جنگ چقدر صحت دارد؟

شنبه 19 فروردین 1402 - 7:0:40
 تفاهمات ریاض و صنعا برای پایان جنگ چقدر صحت دارد؟

روزنامه رای الیوم نوشت: اگر اخبار مربوط به تصمیم عربستان برای پایان دادن به جنگ یمن صحت داشته باشد، که البته در سایه تسریع در روند همگرایی ریاض و تهران، صحیح هم به نظر می رسد، این به معنای یک نقطه عطف بزرگ در منطقه است.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر،  عبدالباری عطوان تحیلگر جهان عرب با اشاره به این موضوع در روزنامه اینترنتی رای الیوم چنین نوشته است: «شبکه المیادین نزدیک به جنبش انصارالله یمن به نقل از منابعی در یمن تایید کرده است که خالد بن سلمان وزیر دفاع عربستان سعودی و جانشین ولیعهد این کشور و حامل پرونده یمن، «رشاد العلیمی» رئیس شورای ریاست جمهوری یمن و اعضای آن را به ریاض فراخوانده و آنها را در جریان فرمول تفاهمات اخیر با دولت صنعا بر سر تمدید یکساله آتش بس، کاهش شدت محاصره و برخی دیگر از راه حل های پیشنهادی بحران یمن قرار داده است.»
رهبری عربستان سعودی متوجه شده اند که این جنگ که چند روز پیش وارد نهمین سال خود شد و طرف های حاضر در آن را از نظر مادی و جانی خسته کرده است، نمی تواند براساس راه حل نظامی یکسره شود و کوتاه ترین راه برای پایان آن، گفتگو و مذاکره با حریف است و چنین موضوعی عملا چه غیرمستقیم از طریق میانجیگران و چه بعدها مستقیم، رخ داده است.
رهبری عربستان سعودی در سایه «یک کودتای سیاسی» به دقت برنامه ریزی شده، گام های راهبردی برداشت که همه را چه در منطقه و چه در جهان غافلگیر کرد. می توان این گام ها را در موارد زیر خلاصه کرد:
اولا: گسستن ارتباط تدریجی با آمریکا پس از ناکامی در محافظت از آنها و خارج کردن موشک هایش- پاتریوت و تاد- از پایگاههای آمریکایی در لحظه حساس  و حرکت به سمت شرق یعنی چین و شمال یعنی روسیه به عنوان رهبران نظم نوین جهانی.
دوم: گفتگوی محرمانه با رقیب خود یعنی ایران بزرگترین حامی انصارالله یمن که با وساطت چین به توافق تاریخی بین دو طرف منتهی شد.
سوم: ابتکار «هوشمندانه» عربستان به عنوان مقدمه ای برای حل و فصل همه جانبه جنگ یمن که در «سیستم آتش بش تدریجی و تمدیدپذیر» زیر نظر «صوری» سازمان ملل نمود می یابد چرا که این آتش بس در کاهش شدت خصومت ها و تنش ها موفق بوده است.

اما جنبه مسکوت حل و فصل اوضاع یمن که تا این لحظه نامشخص بوده، ویژگی ها و جزئیات حل و فصل نهایی بحران یمن است که احتمالا در گفتگوهای عربستان و ایران حاصل شده است و از گام بعدی آشتی یمن در جریان یک جلسه مفصل در ریاض ظرف هفته ها یا ماههای آتی سخن به میان می آید که ممکن است طی آن خطوط اصلی یک ابتکار مبتنی بر مشارکت در حکومت یمن ترسیم شود.
قطعا جناح های زیادی هستند که از تفاهمات عربستان سعودی با دولت صنعا متضرر می شوند بنابراین برای مانع تراشی در برابر آن تلاش خواهند کرد و قابل انتظار هم هست اما قطار حل و فصل با سرعت به حرکت درآمده و چوب گذاشتن لای چرخ آن دشوار شده است زیرا گزینه ها هولناک است و اکثریت مردم یمن- اگر نگوییم همه انها- آنها را رد می کنند.


آخرین اخبار جهان اسلام را در الکوثر فارسی پیگیری کنید
ویژههای الکوثر را اینجا دنبال کنید


شنبه 19 فروردین 1402 - 7:0:34