آیت الله «محقق کابلی» از مراجع تقلید شیعیان افغانستان درگذشت

سه شنبه 21 خرداد 1398 - 17:11:4
آیت الله «محقق کابلی» از مراجع تقلید شیعیان افغانستان درگذشت

تهران- الکوثر: آیت الله «حاج شیخ قربانعلی محقق کابلی (ره)» از مراجع عالیقدر جهان تشیع شب گذشته در سن 91 سالگی در شهر مقدس قم درگذشت.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، این مرجع بزرگوار از شاگردان ممتاز آیت‌الله العظمی خویی (ره) در نجف اشرف بود که پس از رسیدن به درجه اجتهاد، سالیان طولانی در حوزه‌های علوم دینی کابل و قم به تدریس و تربیت شاگردان و ترویج معارف اسلامی مشغول بود و در دوران جهاد مردم افغانستان در سطوح رهبری مبارزات مردم مسلمان افغانستان قرار داشت.

به دنبال رحلت این مرجع عالیقدر، شورای علمای شیعه افغانستان با صدور بیانیه‌ای اعلام کرده است که تمامی حوزه های علمیه در سراسر افغانستان به نشانه عزای عمومی به مدت سه روز تعطیل خواهد بود.

زمان و مکان تشییع پیکر مطهر آیت الله محقق کابلی (ره) متعاقباً اعلام خواهد شد.

آیت‌‌الله محقق کابلی؛ از جهاد علیه شوروی تا همراهی با نهضت امام(ره)

«آیت‌الله محقق کابلی» پیش از انقلاب اسلامی شاگرد امام خمینی(ره) در نجف اشرف و پس از آن تا پایان حیاتش حامی مجاهدین و مهاجرین افغانستانی بود.

آیت‌الله محقق کابلی متولد ایالت پروان در شمال کابل است. او تا 24 سالگی در افغانستان بود و سپس برای تحصیل علوم اسلامی همراه با یک کاروان زیارتی به نجف رفت. او دروس دینی را نزد علمای نجف همچون آیت الله سیدابوالقاسم خویی، آیت الله محمدباقر زنجانی و آیت الله سیدمحسن حکیم گذراند و به درجه اجتهاد رسید. محقق کابلی همچنین در دوره‌ای از شاگردان امام خمینی(ره) در نجف بود. او علاوه بر تحصیل در حوزه علمیه نجف به تدریس نیز می‌پرداخت.

وی در اواخر سال 1351 با استقبال گسترده شیعیان به افغانستان بازگشت و در شهر کابل زندگی کرد. او تا ابتدای سال 1358 در افغانستان ماند که در این مدت به زعامت حوزه علمیه کابل، تدریس علوم دینی، تبلیغ معارف دینی و تأسیس چند مرکز اسلامی از جمله جامعة الاسلام پرداخت. این روحانی افغانستانی همچنین اقدام به ساخت مسجد امام خمینی در افغانستان کرد که چند سال بعد تکمیل شد.

مرحوم محقق کابلی در دوران جهاد در افغانستان

حضور آیت‌الله محقق کابلی در افغانستان همزمان با ترویج اندیشه‌های کمونیستی و مارکسیستی در این کشور بود و وی همراه با چند عالم دیگر افغانستانی از جمله آیت‌الله بهسودی، آیت الله شیخ محمدامین افشار و شیخ اسماعیل مبلغ اقدام به نقد و مبارزه با اندیشه‌های چپ در حوزه‌ علمیه کابل کردند و به تقویت گروه‌های مسلمان شیعی پرداختند، اما با روی کار آمدن حزب چپ‌گرای دموکراتیک افغانستان که مورد حمایت شوروی بود و به سرکوب شدید مخالفان مسلمان می‌پرداخت، محقق کابلی همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی ایران مجبور به ترک افغانستان شد.

آیت‌الله محقق کابلی ابتدا به پاکستان رفت و در آنجا بعضی از احزاب جهادی افغانستان مقیم پاکستان مانند حزب اسلامی و جمعیت اسلامی از او دعوت به همکاری کردند که در همان مدت همراه با مجاهدین افغانستانی سازمان دفاع از حریم اسلامی را تأسیس کرد. این عالم افغانستانی یک سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی به ایران آمد و با استاد خود در حوزه علمیه نجف یعنی امام خمینی(ره) دیدار کرد و در مشهد و قم اقامت گزید. او تا سال 1371 در ایران بود و با سقوط دولت کمونیستی در افغانستان همراه با مجاهدان اسلامی به کابل بازگشت و با آنان همراه شد.

آیت الله کابلی (نفر اول از سمت راست) در دیدار جمعی از روحانیون با رهبر انقلاب

آیت الله محقق کابلی آن زمان دبیر شورای عالی نظارت بر حزب وحدت اسلامی بود و با بازگشت به کابل، نمازجمعه برپا کرد. او سپس دوباره در سال 1372 به ایران بازگشت و با انتشار رساله توضیح المسائل، به‌عنوان مرجع تقلید شیعیان شناخته شد. آیت‌الله محقق  مقلدانی را در افغانستان، ایران و پاکستان داشت. این مرجع تقلید پس از سقوط طالبان نیز چندین بار به افغانستان سفر کرد.


برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید


سه شنبه 21 خرداد 1398 - 17:10:56