گفت‌وگوهای غیرمستقیم هسته‌ای؛ آیا میانجی‌گری عمان می‌تواند تنش‌ها را کاهش دهد؟

پنج شنبه 14 فروردین 1404 - 15:0:0
گفت‌وگوهای غیرمستقیم هسته‌ای؛ آیا میانجی‌گری عمان می‌تواند تنش‌ها را کاهش دهد؟

کاخ سفید در حالی به بررسی پیشنهاد ایران برای گفت‌وگوهای غیرمستقیم هسته‌ای می‌پردازد که هم‌زمان با افزایش حضور نظامی در خاورمیانه، تهدیدات ترامپ به بمباران ایران، تنش‌ها را به سطحی بی‌سابقه رسانده است.

آکسیوس نوشت: کاخ سفید به‌طور جدی در حال بررسی پیشنهادی از سوی ایران برای آغاز گفت‌وگوهای غیرمستقیم هسته‌ای است، در حالی که هم‌زمان به‌طور قابل توجهی حضور نیروهای آمریکایی در خاورمیانه را افزایش می‌دهد تا در صورت تصمیم دونالد ترامپ برای اقدام نظامی، آماده باشد — دو مقام آمریکایی به آکسیوس گفته‌اند.

آکسیوس افزوده است: ترامپ گفته که ترجیح می‌دهد توافقی با ایران حاصل شود، اما تهدید کرده که در صورت نبود توافق، «بمباران خواهد شد». او برای این موضوع ضرب‌الاجلی دوماهه برای ایران تعیین کرده، اما مشخص نیست که این مهلت از چه زمانی آغاز شده است.

بیشتر بدانید:

آیا کمپین "فشار حداکثری" رژیم صهیونیستی می‌تواند به اهداف خود دست یابد؟

چگونه غرب‌شناسی قرآنی رهبر انقلاب ترس از غرب را منهدم کرد؟

در داخل کاخ سفید نیز اختلاف‌نظرهایی وجود دارد؛ برخی معتقدند رسیدن به توافق ممکن است، در حالی که برخی دیگر گفت‌وگو را بی‌فایده دانسته و از حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران حمایت می‌کنند. در همین حال، پنتاگون به طور گسترده در حال افزایش نیروها و تجهیزات نظامی در منطقه است.

به گفته یک مقام آمریکایی، ترامپ در آخر هفته پاسخ رسمی ایران به نامه‌ای که سه هفته پیش برای رهبر انقلاب  فرستاده بود، دریافت کرده است.

در حالی که ترامپ خواهان مذاکرات مستقیم هسته‌ای بود، ایران تنها با گفت‌وگوهای غیرمستقیم و با میانجی‌گری عمان موافقت کرده است.
به گفته این مقام، دولت ترامپ معتقد است مذاکرات مستقیم شانس بیشتری برای موفقیت دارد، اما امکان مذاکرات غیرمستقیم با واسطه عمان را نیز رد نکرده و مخالفتی با نقش میانجی‌گرانه این کشور ندارد — عمان در گذشته نیز نقش واسطه را ایفا کرده است.

هر دو مقام آمریکایی تأیید کرده‌اند که هنوز تصمیم نهایی اتخاذ نشده و بحث‌های داخلی ادامه دارد. یکی از آن‌ها گفت: «پس از تبادل نامه‌ها، در حال بررسی گام‌های بعدی برای آغاز گفت‌وگو و ایجاد اعتماد با ایرانی‌ها هستیم.»

روز سه‌شنبه پنتاگون اعلام کرد که نیروها و تجهیزات هوایی بیشتری به منطقه اعزام خواهد کرد و ناوهای هواپیمابر ترومن و وینسون در منطقه باقی خواهند ماند.

هفته گذشته نیز چند بمب‌افکن پنهان‌کار B-2 به پایگاه نظامی دیه‌گو گارسیا در اقیانوس هند اعزام شدند — اقدامی که یکی از مقامات آمریکایی آن را «بی‌ارتباط با ضرب‌الاجل دوماهه ترامپ» ندانست.

به گفته یک مقام آمریکایی، ترامپ نمی‌خواهد وارد جنگ با ایران شود، اما برای بازدارندگی در مذاکرات و آمادگی برای اقدام در صورت شکست گفت‌وگوها و تشدید اوضاع، به این تجهیزات نظامی نیاز دارد.

بهره سخن:

تحولات اخیر نشان می‌دهد که سیاست‌های ترامپ در قبال ایران، با ترکیبی از تهدید و مذاکره، منطقه را در وضعیت حساسی قرار داده است. افزایش حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه، در کنار اختلافات داخلی کاخ سفید درباره نحوه برخورد با ایران، نشان‌دهنده پیچیدگی این بحران است.

در این میان، نقش میانجی‌گرانه عمان و تأکید ایران بر گفت‌وگوهای غیرمستقیم، فرصتی برای کاهش تنش‌ها فراهم می‌کند. با این حال، تهدیدات ترامپ و اقدامات نظامی آمریکا، خطر تشدید بحران را افزایش داده و نیاز به دیپلماسی هوشمندانه و راه‌حل‌های پایدار را بیش از پیش برجسته می‌کند.


پنج شنبه 14 فروردین 1404 - 7:52:2