بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی روز چهارشنبه اعلام کرد: «رژیم صهیونیستی کنترل کامل محور موراگ در جنوب نوار غزه را به دست گرفته و عملاً تمام استان رفح را مجدداً اشغال و به طور کامل آن را از استان خانیونس جدا کرده است.»
به نقل از آرتی، محور موراگ یکی از کریدورهای حیاتی در جنوب نوار غزه است که از دریا در غرب تا خیابان صلاحالدین در شرق امتداد یافته و به گذرگاه صوفا میرسد. این محور به دلیل موقعیت جغرافیایی آن در نزدیکی مرز مصر، یک نقطه محوری استراتژیک است و شریان حیاتی برای جابجایی افراد و کالاها است، از جمله تونلهایی که در این منطقه واقع شده و قبلاً مورد استفاده قرار میگرفت.
بیشتر بدانید:
آیا کمپین "فشار حداکثری" رژیم صهیونیستی میتواند به اهداف خود دست یابد؟
چگونه غربشناسی قرآنی رهبر انقلاب ترس از غرب را منهدم کرد؟
این محور همچنین به دلیل ارتفاع جغرافیایی خود نیز معروف است که به نیروهای رژیم صهیونیستی توانایی نظارت بر تمامی تحرکات در استان خانیونس را میدهد. منطقه اطراف این محور همچنین یک سبد غذایی عمده برای جنوب نوار غزه است و بیشتر چاههای آب زیرزمینی را در خود جای داده است که اهمیت زیادی برای مردم غزه دارد.
- تسلط رژیم صهیونیستی بر محور موراگ پیامدهای نظامی، سیاسی و انسانی متعددی دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
- رفح به طور کامل از خانیونس جدا شده و از حرکت فلسطینیان بین دو استان جلوگیری میکند و وضعیت آوارگان در جنوب نوار غزه را پیچیده میکند.
- در صورت اعمال محدودیت در عبور و مرور، دسترسی بشردوستانه به جنوب را مختل میکند.
- تغییر معادله امنیتی با محدود کردن تحرکات گروههای مقاومت و کاهش توانایی انتقال سلاح یا تدارکات از مرزها.
- احتمال ایجاد یک منطقه حائل امنیتی دائمی، مشابه کریدور فیلادلفیا، امری که نشاندهنده قصد رژیم صهیونیستی برای عدم عقبنشینی از این منطقه در آینده است.
- تسلط بر منابع کشاورزی و آبی که موجب وخیمتر شدن بحران غذایی در نوار غزه میشود.
- رژیم صهیونیستی محور موراگ را «محور فیلادلفیا ۲» مینامد که اشارهای به طرح امنیتی قبلی رژیم صهیونیستی در مرز با مصر است. این رویکرد باب را به روی امکان تبدیل این محور به یک منطقه حائل امنیتی دائمی میگشاید که امکان حضور نظامی طولانیمدت رژیم صهیونیستی در جنوب نوار غزه را فراهم میکند.
- پیامدهای دیپلماتیک با مصر
مصر محور موراگ را به دلیل نزدیکی به شبهجزیره سینا یک منطقه حساس امنیتی میداند و هرگونه اقدام رژیم صهیونیستی برای گسترش کنترل بر آن میتواند منجر به تنش دیپلماتیک با قاهره شود.
مصر بار دیگر بر مخالفت خود با هرگونه حضور نظامی دائمی رژیم صهیونیستی در نزدیکی مرزهایش تأکید میکند، اتفاقی که میتواند روابط دو طرف را در بحبوحه وضعیت متشنج غزه در بوته آزمونی دیگر قرار دهد.
نیروهای رژیم صهیونیستی احتمالاً با تشدید تنش نظامی توسط گروههای مقاومت فلسطین مواجه خواهند شد که اجازه نخواهند داد واقعیت جدید بدون پاسخ تحمیل شود. انتظارات حاکی از احتمال تشدید حملات مسلحانه علیه ارتش رژیم صهیونیستی است، به ویژه اینکه مقاومت پیش از این از محور موراگ در عملیات خود علیه نیروهای رژیم صهیونیستی استفاده کرده بود.
کنترل محور موراگ صرفاً یک عملیات نظامی تاکتیکی نیست، بلکه یک گام استراتژیک عمیق است که میتواند چشمانداز امنیتی و سیاسی در جنوب غزه را تغییر دهد.
رژیم صهیونیستی در ۱۸ مارس یعنی از حدود دو هفته پیش تاکنون بمباران غزه را از سر گرفته و سپس حمله زمینی جدیدی را در این منطقه آغاز کرده است، بدینترتیب آتشبسی که حدود دو ماه در جنگ با حماس پس از بنبست در مذاکرات مربوطه ادامه داشت، پایان یافت.
از زمان از سرگیری جنگ، وزارت بهداشت در نوار غزه اعلام کرده است که دستکم ۱۰۰۱ نفر در حملات رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدهاند.
پنج شنبه 14 فروردین 1404 - 8:7:40