به اشتراک بگذارید

بحران اقتصادی ناشی از جنگ امریکا با ایران

فایننشال تایمز در مقاله ای نوشت: بحران اقتصادی ناشی از جنگ با ایران، متفاوت با بحران تعرفه‌ای سال گذشته، با آسیبی عمیق‌تر و ماندگار است.

بحران اقتصادی ناشی از جنگ امریکا با ایران

گزارش مقاله فایننشال تایمز از بحران اقتصادی ناشی از جنگ با ایران:

شوک جاری به بازار نفت جهان، یکی از بزرگ‌ترین شوک‌های تاریخ بازار نفت توصیف شده و باعث نوسان شدید قیمت نفت و استفاده گسترده از ذخایر راهبردی شده است.

مقایسه با بحران تعرفه‌ای ۲۰۲۵:

  • در بحران تعرفه‌ای سال قبل هم ابتدا بازارها سقوط کردند، قیمت طلا بالا رفت و نگرانی از رکود افزایش یافت.
  • اما بعدتر، اقتصاد جهانی برخلاف انتظار تاب‌آوری نشان داد؛ رشد اقتصادی بهتر شد و بازار سهام هم بالا رفت.
  • دلیل اصلی آن، به گفته نویسنده، *قدرت موج فناوری و رونق تکنولوژی بود که اثرات منفی تعرفه‌ها را خنثی کرد.

چرا این بار شرایط متفاوت است؟

  • تورم دوباره بالا رفته و بانک‌های مرکزی دیگر مثل قبل نمی‌توانند با کاهش نرخ بهره از اقتصاد حمایت کنند.
  • حتی بازارها اکنون انتظار افزایش نرخ بهره در اروپا و بریتانیا را دارند.
  • بازده اوراق بلندمدت هم بالا رفته و این یعنی فشار مالی در کل اقتصاد بیشتر شده است.
  • سرمایه‌گذاران از دارایی‌های پرریسک مانند سهام هوش مصنوعی، رمزارزها، اعتبار خصوصی و وام‌های اهرمی عقب‌نشینی کرده‌اند.

 کشورهای خلیج فارس که تا پیش از این پناهگاه امن سرمایه و نیروی انسانی محسوب می‌شدند، اکنون این جایگاه را تا حدی از دست داده‌اند. در آمریکا و بریتانیا، افزایش بیکاری و فشار هزینه‌های زندگی، خانوارها را آسیب‌پذیرتر کرده است.

نقش فناوری
برخلاف سال ۲۰۲۵، شاید فناوری و هوش مصنوعی نتوانند این بار اقتصاد را نجات دهند؛ چون هوش مصنوعی به انرژی بسیار زیادی نیاز دارد و انرژی گران و بی‌ثبات می‌تواند رشد این بخش را کند کند.

دیدگاه: به تعبیر بسیاری از اقتصاددانان معتبر، امروز، شرکت های هوش مصنوعی هستند که بازار سهام آمریکا را نگه داشته اند. هر ضربه‌ای به جایگاه و اعتبار این شرکت‌ها، می تواند بازار سهام آمریکا را با شوک های بزرگ مواجه کند. یکی از این ضربه‌ها، عدم دسترسی شرکت‌های هوش مصنوعی آمریکایی به ذخایر انرژی کشورهای جنوب خلیج فارس‌ است. اکنون شرکت‌های هوش مصنوعیِ آمریکایی در کشور امارات، یک هدف کاملا مشروع برای ایران هستند.

 

پربازدیدترین