رابطه میان علم و ایمان؛ تسخیر جهان امکان در پرتو آموزه‌های قرآنی | إبدأ رحلتک

چهار شنبه 24 اردیبهشت 1404 - 13:0:0
رابطه میان علم و ایمان؛ تسخیر جهان امکان در پرتو آموزه‌های قرآنی | إبدأ رحلتک

برنامه «ابدأ رحلتك» با حضور مواهب خطیب به بررسی نقش قرآن کریم در درک قوانین طبیعت و بهره‌برداری انسان از آن‌ها پرداخت. وی تأکید کرد که شناخت صحیح این قوانین کیهانی، موجب استفاده بهینه از جهان امکان و تسخیر طبیعت به نفع بشر خواهد شد. با استناد به آیات قرآن، وی توضیح داد که قانون شناوری، بهره‌گیری از انرژی خورشیدی و سایر نظم‌های کیهانی، همگی به انسان کمک می‌کنند تا منابع طبیعی را هوشمندانه مدیریت کند. این نگرش قرآنی، رابطه میان علم، ایمان و شکوفایی تمدن انسانی را تقویت می‌کند.

به‌کارگیری قوانین طبیعت در قرآن کریم؛ ابزاری برای بهره‌مندی انسان از نظام هستی

قرآن کریم به‌عنوان کتابی جامع و هدایت‌گر، به نظم‌های کیهانی و قوانین طبیعی اشاره دارد که خداوند متعال در ساختار هستی قرار داده است. مواهب خطیب، در برنامه «ابدأ رحلتك» به نقش این قوانین در بهره‌برداری انسان از عالم امکان پرداخت و تأکید کرد که درک صحیح این نظم الهی، کلید استفاده بهینه از منابع طبیعی و تسخیر آن‌ها به نفع بشر است.

بیشتر بدانید:

تأکید بر تفاوت‌های اساسی در شیوه تفکر مردان و زنان | إبدأ رحلتک

برنامه‌ریزی؛ کلید موفقیت در مسیر زندگی/ اهمیت شناخت توانایی‌ها بر اساس هوش‌ منطقی و فردی | إبدأ رحلتک

وی با استناد به آیه «وَسَخَّرَ لَكُمُ ٱلۡفُلۡكَ لِتَجۡرِيَ فِي ٱلۡبَحۡرِ بِأَمۡرِهِۦۖ وَسَخَّرَ لَكُمُ ٱلۡأَنۡهَٰرَ32وَسَخَّرَ لَكُمُ ٱلشَّمۡسَ وَٱلۡقَمَرَ دَآئِبَيۡنِۖ وَسَخَّرَ لَكُمُ ٱلَّيۡلَ وَٱلنَّهَارَ33» (ابراهیم: 32 و 33) توضیح داد که خداوند، طبیعت را برای رفاه و آسایش انسان مسخر ساخته است. نمونه بارز آن، بهره‌گیری از حیواناتی مانند گاو، که با وجود جثه عظیم خود، منابع غذایی و فرآورده‌های لبنی در اختیار بشر قرار می‌دهد، در حالی که برخی موجودات کوچک‌تر از کنترل انسان خارج هستند.

وی در ادامه با طرح این پرسش که چگونه فهم صحیح قوانین طبیعی به انسان کمک می‌کند تا آن‌ها را تسخیر کند، به دریا اشاره کرد و گفت: برخی افراد ممکن است دریا را خطرناک تصور کنند، اما با درک قانون شناوری که توسط ارشمیدس کشف شد، بشر موفق شده است از آن برای حمل‌ونقل دریایی و ساخت کشتی‌هایی که قادر به حمل بارهای سنگین هستند بهره ببرد. همین امر در مورد خورشید نیز صدق می‌کند، چراکه با وجود خطرات ناشی از تابش مستقیم آن، بشر توانسته است با استفاده از صفحه‌های خورشیدی، انرژی موردنیاز خود را تولید کند.

در پایان، مواهب خطیب با اشاره به حدیث قدسی «ای فرزند آدم، همه چیز را برای تو آفریدم و تو را برای خودم»، بر اهمیت برقراری رابطه صحیح و متوازن با طبیعت تأکید کرد. وی تصریح کرد که شناخت قوانین الهی، موجب بهره‌مندی بهینه از طبیعت می‌شود و انسان با تعمیق دانش خود در حوزه‌های علمی و طبیعی، قادر خواهد بود از این نظام الهی در راستای آبادانی و پیشرفت تمدن بهره ببرد. به باور وی، این آموزه‌های قرآنی راهنمایی ارزشمند برای انسان در مسیر تعامل سازنده با جهان خلقت است.


چهار شنبه 24 اردیبهشت 1404 - 15:45:9