در برنامه «عین الحیاة»، شیخ اسد محمد قصیر، استاد مقاطع عالی حوزه علمیه، به بررسی نقش دین در شکلگیری تمدن واقعی پرداخت و تأکید کرد که تمدنی که صرفاً بر جنبههای مادی استوار باشد، نمیتواند تمدنی حقیقی محسوب شود.
تعریف تمدن حقیقی و نقد تمدن مادیگرا
وی خاطرنشان کرد که تمدن واقعی، آن تمدنی است که رشد جسم و روح را در کنار یکدیگر ارتقا دهد و ارزشهای معنوی و اخلاقی را در کنار پیشرفتهای مادی تقویت کند. وی با اشاره به تمدن غربی، علیرغم پیشرفتهای گسترده در حوزه فناوری و علوم مادی، تصریح کرد که دوری برخی جوامع غربی از آموزههای دینی، بهویژه در کشورهایی همچون فرانسه، منجر به فروپاشی خانواده و تزلزل ارزشهای اجتماعی شده است.
بیشتر بدانید:
خاطرهای تأثیرگذار از مسجد بیتالنور؛ تجربه معنوی فرزند شیخ الجزایری | عین الحیاة
تحریف شریعت اسلامی؛ تهدیدی برای حقیقت دین در عصر حاضر | عین الحیاة
چالشهای تمدن بدون معنویت و بحرانهای اخلاقی
شیخ قصیر بیان کرد که تمدنی که تنها بر ماده متمرکز باشد، ناقص خواهد بود و نمیتواند سعادت حقیقی را برای بشر به ارمغان آورد. وی افزود که امروزه جوامع غربی با بحرانهای عمیق روانی و معنوی مواجه شدهاند، در حالی که برخی از اعمال خشونتآمیز با توجیهاتی نظیر دفاع از خود مشروع جلوه داده میشوند، همانند آنچه در غزه اتفاق میافتد، جایی که واژگان فریبنده برای توجیه اقدامات خشونتآمیز به کار گرفته میشوند.
نقش پیامبران در پایهگذاری تمدن حقیقی
این استاد حوزه علمیه همچنین تأکید کرد که تمام پیامبران الهی برای برپایی تمدنی مبتنی بر علم و ارزشهای معنوی آمدهاند، اما برخی شرایط تاریخی مانع تحقق کامل این هدف شده است. وی توضیح داد که دانش برای گسترش خود نیازمند بستر مناسبی است، و برخی دورههای تاریخی فاقد زمینهسازی لازم برای پذیرش این تحول بودهاند. به همین دلیل، باوجود قابلیت پیامبرانی همچون امیرالمؤمنین (ع) و حضرت ابراهیم (ع) در ساخت تمدن، شرایط زمانه مانع از تحقق کامل اهداف آنان شد.
جمعبندی و چشمانداز تمدن حقیقی
در پایان، شیخ قصیر خاطرنشان کرد که تمدن حقیقی آن است که میان جنبههای مادی، معنوی و اخلاقی تعادل برقرار سازد و جامعهای متوازن و پیشرفته را شکل دهد که در آن انسان بتواند در مسیر تعالی و سعادت حقیقی حرکت کند. وی بر اهمیت حفظ ارزشهای اخلاقی و معنوی در کنار توسعه علمی و اقتصادی تأکید کرد و افزود که تنها تمدنی پایدار خواهد بود که انسان را در ابعاد مختلف، اعم از روحی، فکری و اجتماعی، به رشد و شکوفایی برساند
سه شنبه 16 اردیبهشت 1404 - 12:25:10