به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، همزمان با نگرانیهای داخلی، منطقه ای و بینالمللی درباره آینده ثبات سیاسی و امنیتی در سوریه جدید تحت کنترل گروههای مسلح. رهبران این گروهها در حال هماهنگی نظرات خود درباره تشکیل نهادهای امنیتی و سیاسی هستند تا از طریق رفع نگرانیهای داخلی و خارجی زمینه را برای پذیرش بینالمللی حاکمیت جدید فراهم کنند.
در این رابطه، فرماندهی کل مسلحین در سوریه روز شنبه از برگزاری نشستی با حضور احمد الشرع، (ابومحمد الجولانی) و نمایندگان جناحهای نظامی سوریه با موضوع بررسی ویژگیهای نهاد نظامی در دولت جدید خبر داد.
بیشتــر بدانیــد:
«تحریرالشام» و حفظ منافع آمریکا در سوریه
خیز بلند صهیونیستها به سوی توهمی به نام «اسرائیل بزرگ»
چالش کثرت گروههای مسلح
هر چند الجولانی هنوز اعلام نکرده که آیا همه گروههای مسلح در ارتش جدید حضور خواهند داشت و یا اینکه تنها زیرمجموعههای تحریرالشام را شامل میشود اما آنچه محتمل است اینکه این ارتش ترکیبی از گروههای مسلح مستقر در ادلب خواهد بود که شمار آنها بر اساس آمارهای اعلام شده، 37 گروه بزرگ و کوچک است.
برجستهترین شاخه این گروهها که تقریبا در سالهای اخیر نقش رهبری را در مقابله با رژیم سابق بازی میکرد، هیئت تحریرالشام است که اکنون نیز همین وظیفه را در دمشق انجام میدهد.
چالشها و ابهامات ارتش واحد سوریه
الجولانی سعی دارد با رفقای خود در ادلب، ارتشی واحد تشکیل دهد تا ضمن پاسخ به مطالبات بینالمللی در مورد کنترل دهها گروه شبه نظامی مستقل از سوی دولت جدید، ای نیروی واحد بتواند از کیان و پایههای حکومت آتی مخالفان حفاظت کند اما در این میان چالشهای زیادی وجود دارد که ممکن است این روند و حاکمیت جدید را با بحران جدی مواجه سازد.
این گروهها که قرار است وظیفه تامین امنیت سوریه را برعهده بگیرند هر کدام برای خود خواستههایی دارند و اگر در ساختارهای حاکمیتی به آنها دست پیدا نکنند، ممکن است به روی دوستان کنونی و رقبای سابق خود اسلحه بکشند.
اگر فرض کنیم همه گروههای مخالف در ارتش جدید حضور داشته باشند، باز هم بر سر نحوه چینش فرماندهی و اینکه باید مقامات ارشد نظامی از بین کدام گروهها انتخاب شوند نیز اختلافاتی به وجود خواهد آمد، زیرا :
- همه این جناحها مدعیاند که به یک اندازه در پیروزی مقابل رژیم سابق نقش داشتند و پستهای سیاسی و نظامی نیز باید عادلانه تقسیم شود. از اینرو، در صورتی که گروههای کوچک سهم اندکی در ساختارهای سیاسی و امنیتی کسب کنند، ممکن است سر به شورش بردارند.
- از طرفی، هنوز مشخص نیست این گروهها که قرار است زیر نظر وزیر دفاع انجام وظیفه کنند، آیا حاضر میشوند از مافوق خود تبعیت کنند و در صورتی که اختلافی بین اعضای گروههای پرشمار به وجود آمد میتوانند به حکم صادر شده تمکین کنند یا نه.
- نکته مهم دیگر این است که ارتش جدید باید بر اساس استانداردهای بینالمللی تشکیل شود تا سایر کشورها آنرا به رسمیت بشناسند. باتوجه به اینکه برخی از رهبران این گروهها در نظام بینالملل منفور هستند، اگر در راس ارتش قرار بگیرند بعید است که حتی غربیها با آن همکاری کنند. همانگونه که با حکومت طالبان در افغانستان، چنین رویهای را در پیش گرفتهاند که به خاطر حضور چهرههای تروریستی در داخل دولت موقت، تاکنون آنرا به رسمیت نشناختهاند.
سهم خواهی بیشتر گروههای مسلح سوری در نهادهای امنیتی و عدم فرمانبرداری احتمالی برخی جناجها از دستورات الجولانی، مسیر تشکیل ارتش واحد نظامی در سوریه را با چالشهای جدی مواجه خواهد کرد.
ویژههای الکوثر را اینجا دنبال کنید.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید.
سه شنبه 4 دی 1403 - 8:46:29