عراق چگونه می‌تواند عامل آتش زدن قرآن در سوئد را بازگرداند؟

دو شنبه 9 مرداد 1402 - 17:30:0
عراق چگونه می‌تواند عامل آتش زدن قرآن در سوئد را بازگرداند؟

عراق برای باز گرداندن عامل آتش زدن قرآن در سوئد از سه مسیر اینترپل، دادگاه بین المللی حقوق بشر و دیوان بین المللی دادگستری می‌تواند وارد عمل شود که مسیر سوم احتمال موفقیت بیشتری دارد.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر به نقل از پایگاه خبری العالم الجدید، طوفان واکنش ها نسبت به سلوان مومیکا، عامل آتش زدن قرآن و پرچم عراق در استکهلم آرام گرفت اما سوالاتی درخصوص سرنوشت حقوقی این فرد وجود دارد.
به گزارش العالم الجدید، باید گفت که کار عراق برای بازگرداندن مومیکا اگر محال نباشد، سخت است؛ اما با وجود اینکه پرونده استرداد این مهاجر عراقی از سوی دستگاه قضایی عراق به وزارت خارجه تحویل داده شده است.
سخت بودن استرداد مومیکا از آن جهت است که بغداد هیچگونه توافقنامه دوجانبه با استکهلم برای تحویل افراد تحت تعقیب ندارد و امکان فشار خارجی نیز وجود ندارد علاوه بر اینکه قانون سوئد این اقدام جنجال برانگیز را جرم نمی داند.
عدنان الشریفی، کارشناس حقوقی در گفت وگویی با العالم الجدید گفت که استرداد متهمان از طریق اینترپل اگر متهم به دلیل مسائل سیاسی تحت تعقیب نباشد، امکان پذیر است، و این به وجود توافقنامه های متقابل و همچنین توانایی کشور خواهان استرداد برای فشار بر کشور میزبان فرد تحت تعقیب بستگی دارد.
وی افزود که مساله تحویل مومیکا به دستگاه قضایی عراق از سوی مقامات سوئد امری محال است زیرا آتش زدن قرآن در خاک سوئد رخ داده و این کشور این اقدام را جرم نمی داند بلکه آن را آزادی بیان می داند و دو بار مجوز این کار را صادر کرده است.
الشریفی اشاره کرد که دستگاه قضایی عراق این پرونده را با توجه به وظیفه خود در مقابل مردم عراق گشوده است.
وی توضیح داد که عراق همچنین توافقنامه تبادل افراد تحت تعقیب با سوئد ندارد، پیش از این نیز نتوانسته بود یک فرد عراقی را که متهم شده بود فرزندان خود را ربوده است، مسترد کند، علاوه بر اینکه عراق ابزار فشاری ندارد تا بتواند بر سوئد تاثیر بگذارد و این متهم را بازگرداند.
این کارشناس حقوق بین الملل اشاره کرد که سوئد نیز دلیل و توجیه حقوقی برای تحویل این فرد ندارد زیرا او در سایه قانون سوئد و با مجوز و حمایت امنیتی در خاک سوئد این اقدام را انجام داده و این جرم در عراق رخ نداده است که پس از آن این فرد به سوئد فرار کند.
از طرفی دیگر غالب الدعمی، تحلیلگر امور سیاسی گفت که مساله استرداد سلوان مومیکا فرآیندی سخت و پیچیده است، همانند همه موارد استرداد که عراق به علت قوانین کشورهای دیگر با آن با مشکل مواجه می شود.
الدعمی افزود که عراق تاکنون 22 متهم تحت تعقیب در کشورهای دیگر دارد و پرونده آنها به دلیل سختی هایی که وجود دارد، تکمیل نشده است، اکثر این متهمان نیز تلاش می کنند دستگاه قضایی آن کشورهای را متقاعد کنند که پرونده آنها سیاسی است و این کشورها نیز تحقیقات را آغاز می کنند که این فرآیند طولانی خواهد بود و این مساله شامل افراد تحت تعقیب در پرونده های تروریستی و مربوط به سازمان پاکدستی نیز می شود.

مسیرهای عراق برای استرداد سلوان مومیکا

علی التمیمی، کارشناس حقوقی نیز در گفت وگو با العالم الجدید گفت که سه راه برای استرداد مومیکا وجود دارد، نخست از طریق اینترپل و براساس توافقنامه اینترپل که در سال 1923 امضا شده است و این اقدام از سوی دادستانی کل عراق صورت گرفته و پرونده استرداد این شخص به وزارت خارجه ارجاع شده تا از طریق اینترپل به سوئد ارجاع شود.
التمیمی افزود که این مساله در عراق به مساله افکار عمومی تبدیل شده و واکنش های زیادی را برانگیخته است علاوه بر اینکه مومیکا پرچم عراق را نیز به آتش کشیده و به حاکمیت عراق تعرض کرده است بنابراین این اقدام به وضعیت داخلی عراق آسیب می زند و این فرد براساس قانون مجازات عراق مجازات خواهد شد.
براساس مواد 6 و 9 قانون مجازات عراق، هر جرمی که خارج عراق رخ دهد و بر وضعیت داخلی عراق تاثیر بگذارد و به امنیت کشور و صلح جامعه آسیب بزند، آن متهم می تواند در داخل کشور محاکمه شود.
این کارشناس حقوقی درباره دومین راه استرداد عامل آتش زدن قرآن در استکهلم اشاره کرد که عراق می تواند از طریق دادگاه بین المللی حقوق بشر اقدام کند و این دادگاه نیز دعوی را در کشوری که جرم در آن رخ داده یعنی سوئد بررسی می کند.
وی فاش کرد که گروهی حقوقی پرونده شکایت از این متهم را در برابر دادستانی سوئد به جریان انداخته و پس از آن این پرونده در دادگاه استیناف و سپس دادگاه عالی بررسی می شود و سپس به دادگاه حقوق بشر اروپا خواهد رفت.
التمیمی گفت که این گروه حقوقی، مومیکا را براساس اقدامی که کرده متهم نکردند بلکه اتهام اصلی هدف قرار دادن نژادی مسلمانان است و این یک اقدام درست به شمار می رود.
وی تاکید کرد که اگر این پرونده به دادگاه حقوق بشر اروپا برسد، موادی در قانون وجود دارد که این اقدام را محکوم می کند از جمله ماده 18 و 2 اعلامیه جهانی حقوق بشر، مواد 18 و 2، منشور بین المللی، علاوه بر اینکه سازمان ملل در سال 1981 بیانیه ای صادر کرده که در آن هر نوع تبعیض را محکوم می کند.
وی سومین راه استرداد عامل آتش زدن قرآن در سوئد را دیوان بین المللی دادگستری می داند که عراق می تواند این پرونده را در آن به جریان بیاندازد.
التمیمی تصریح کرد که عراق اگر به دیوان بین المللی دادگستری رجوع کند، احتمال دارد این پرونده را به نفع خود به پایان ببرد زیرا در موارد مشابه نیز این دادگاه پرونده ها را بررسی کرده است.
گفتنی است سوئد دو بار برای آتش زدن قرآن کریم و پرچم سوئد به سلوان مومیکا مهاجر عراق ساکن سوئد مجوز داده است.
عراق در پی این اقدام، سفیر سوئد را اخراج و کاردار خود را از سوئد فراخواند.
رئیس دستگاه قضایی عراق نیز دستور تکمیل اقدامات حقوقی برای بازگرداندن سلوان مومیکا را 29 ژوئن صادر کرد. پس از آن رؤسای چهارگانه عراق در نشستی بر پیگیری پرونده استرداد این مهاجر عراقی ساکن سوئد تاکید کرده بودند.


آخرین اخبار جهان اسلام را در الکوثر فارسی پیگیری کنید
ویژههای الکوثر را اینجا دنبال کنید


دو شنبه 9 مرداد 1402 - 10:47:27