به گزارش پایگاه شبکه الکوثر ، روابط ایران و تاجیکستان در سال های اخیر در حوزههای مختلفی ازجمله اقتصادی، ترانزیتی، فرهنگی، سیاسی و بینالمللی گسترش یافته است. تکمیل پروژه راهبردی تونل استقلال (انزاب) در چارچوب توافقات کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و تاجیکستان و حضور پررنگ تاجیکستان در بندراستراتژیک چابهار و ارائه امتیازات اقتصادی از سوی ایران به این کشور، نمونههایی از این روابط محسوب میشود.
با این حال باید گفت طی یکسال اخیر سطح این روابط وارد عرصه مهم همکاریها درحوزههای امنیتی شده است که نشاندهنده اعتماد متقابل و نیز ارتقاء تعاملات دو کشور است. این روابط در چارچوب توافقات قبلی بین دو کشور شکل گرفته است. درسفر رسمی "عبدالرضا رحمانی فضلی"، وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران به تاجیکستان در مارس گذشته توافقات مهمی در حوزههای امنیتی و سیاسی نظیر تبادل زندانیان، مبارزه مشترک با تروریسم، مقابله مشترک با قاچاق مواد مخدر صورت گرفت. اکنون در چارچوب این توافقات ، وزیر کشور تاجیکستان درتهران دور تازه ای از گفت و گوها را برگزارکرده است .
" عبدالرضا رحمانی فضلی " وزیر کشور ایران روز سه شنبه در حاشیه نشست مشترک با " رمضان رحیم زاده " وزیر کشور تاجیکستان با اشاره به ظرفیت همکاری های امنیتی دو کشور گفت: تفاهم نامه امنیتی خوبی میان دو کشور منعقده شده و در این راستا برای همکاری در بخش پلیس ایران و تاجیکستان در حوزه های مبارزه با مواد مخدر، جرایم سازمان یافته، آموزش، تبادل استاد و دانشجو کار خواهیم کرد.
وزیر کشور تاجیکستان هم تصریح کرد؛ به دنبال بررسی تمام راه ها و گزینه های موجود در گسترش روابط اقتصادی و فرهنگی دو کشور ایران و تاجیکستان هستیم و امید داریم که با محور قرار دادن فرهنگ مشترک دو کشور به خصوص زبان فارسی، دوستی دو کشور تقویت و تحکیم شود.
دو کشور ایران و تاجیکستان مشترکات تاریخی، فرهنگی ، دینی و به ویژه تمدنی و زبانی ویژهای با هم دارند لذا زمینههای بسیار خوبی برای گسترش همکاریها در همه حوزه ها به خصوص در حوزه های امنیتی و دفاعی میان دو کشور وجود دارد.
درهمین راستا در روز های آغازین سال 1400 تهران میزبان "سپهبد شیرعلی میرزا "وزیر دفاع تاجیکستان بود .
وزیر دفاع تاجیکستان در سفرش به تهران با اشاره به مذکرات انجام شده با امیر سرتیپ "امیر حاتمی "وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران اظهار داشت:
"ما افزایش امنیت و مقابله با گروه های تروریستی در منطقه را در گرو گسترش همکاری منطقه ای می دانیم ، همچنین معتقدیم همکاری میان دو کشور می تواند به امنیت دو کشور کمک کند."
ایران و تاجیکستان،تاکنون با امضای بیش از ۱۶۰ سند همکاری دوجانبه، از جمله یادداشت تفاهم در زمینه اصول و چارچوب همکاری دوجانبه در حوزه امنیت بستر مناسبی را برای توسعه و تقویت همکاری ها فراهم کرده اند .این توافقات زمینه حقوقی مناسبات دو طرف را تشکیل میدهند.
"ولی کوزهگر کالجی"، پژوهشگر وتحلیلگر مسایل کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز معتقد است ،ظرفیت های مناسبی برای جمهوری اسلامی ایران وجود دارد و همکاریهای امنیتی و انتظامی در حوزه مبارزه با مواد مخدر، مبارزه با تروریسم و افراطگرایی بهویژه با محوریت افغانستان مورد استقبال کشورهای آسیای مرکزی قرار خواهد گرفت.
دراین راستا؛ موافقتنامه همکاریهای امنیتی و انتظامی، تبادل اطلاعات و تجربیات در مبارزه با جرایم سازمان یافته، مبارزه با تروریسم وافراطی گری از زمینه هایی هستند که مشارکت درآنها سبب تقویت امنیت منطقهای خواهد شد. در چارچوب این موافقتنامه ها جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تجربیات خود را در اختیار کشورهای منطقه قرار دارد.
سفر«رمضان رحیمزاده» وزیر کشور تاجیکستان به تهران و دیدار و گفت و گوهای وی با مقام های جمهوری اسلامی ایران نیز در همین چارچوب حائز اهمیتی راهبردی است.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
چهار شنبه 12 خرداد 1400 - 17:56:22