به گزارش پایگاه شبکه الکوثر ، ترکیه و یونان اختلافات ارضی و مرزی گسترده تاریخی دارند. دو کشور عضو ناتو در چند دهه گذشته تا پای درگیری نظامی نیز پیش رفته اند. یونان عضو اتحادیه اروپا و ترکیه نامزد پیوستن به این اتحادیه است. به همین دلیل دو کشور ملاحظات زیادی برای خویشتنداری و استفاده از ابزارهای نرم برای تحت فشار قرار دادن یکدیگر دارند. جدیدترین موضوع مورد تنش با ترکیه درباره استخراج منابع نفت و گاز در دریای مدیترانه است.
کشتی تحقیقاتی مطالعات لرزه نگاری ترکیه هفته گذشته فعالیتش را در دریای مدیترانه آغاز کرده است. یونان به این اقدام به شدت واکنش نشان داد و ارتش خود را در این منطقه در حالت آماده باش قرار داد. پیش از این، تلاش قبرس یکی از اعضای اتحادیه اروپا در کشف و استخراج گاز طبیعی در شرق دریای مدیترانه، اعتراض شدید ترکیه را برانگیخت. ترکیه تنها کشوری است که از تقسیم جزیره قبرس حمایت کرده و جمهوری قبرس شمالی را به رسمیت شناخته است.
اختلاف اخیر ترکیه و یونان بخشی از پازل گسترده تری از اختلاف ترکیه و یونان است که ریشه در تقسیم جزیره قبرس دارد. واکنش آنگلا مرکل به اختلاف یونان و ترکیه نیز نشانه اختلاف گسترده تری میان اتحادیه اروپا و ترکیه است. اتحادیه اروپا به خصوص کشورهای بزرگ و موثر این اتحادیه مثل آلمان، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا همواره کوشیده اند در اختلاف میان ترکیه و یونان مداخله نکرده و دو طرف را دعوت به خویشتنداری و مذاکره کنند و در مواردی نیز کوشیده اند نقش میانجی را ایفا کنند.
پس از آنکه اتحادیه اروپا مذاکرات عضویت ترکیه در این اتحادیه را به دلایل و بهانه های متعددی معلق کرد رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در قبال بسیاری از مواضع و رویکردهای اتحادیه اروپا موضع مستقل و چالش برانگیزی را در پیش گرفت. تغییر جهت سیاست ترکیه در سوریه از محور اتحادیه اروپا و آمریکا و حمایت از داعش به سمت ایران و روسیه و محور مقاومت از جمله سیاست های چالش برانگیز ترکیه در روابط با اتحادیه اروپا بود. باز کردن و بستن مرزها به روی پناهجویان برای رفتن به سمت اروپا یکی دیگر از اهرم فشار ترکیه به اتحادیه اروپا هست.
«میرقاسم مومنی» کارشناس مسائل ترکیه در تشریح دلایل و ابعاد تنش میان ترکیه و یونان و تاثیرش بر روابط دو کشور در پاسخ به این پرسش که آیا تشنج در روابط ترکیه و یونان بر وضعیت و ساختار ناتو تاثیر دارد یا خیر، تصریح کرد: اروپاییها اگر قرار به حمایت علنی باشد، از یونان حمایت و پشتیبانی خواهند کرد. در مقابل اگر قرار باشد که ترکیه خود را در موضع ضعف ببیند، اتحادیه اروپا را دوباره تهدید خواهد کرد که محور آن پناهجویان خواهند بود.
آخرین مورد از اختلاف ترکیه با اتحادیه اروپا سیاست های اردوغان در لیبی است. اتحادیه اروپا دخالت نظامی ترکیه در امور لیبی را مورد نقد قرار داده و تاکید کرده است که آنکارا به طور صریح تحریم تسلیحاتی لیبی را نقض میکند. سه کشور فرانسه، آلمان و ایتالیا تاکید کردهاند که ادامه دخالت نظامی ترکیه در لیبی به تحریمهای اتحادیه اروپا علیه آنکارا منجر خواهد شد.
اتحادیه اروپا هم اکنون از تمام فرصت ها و ابزارهای فشار به ترکیه برای تغییر سیاست این کشور در لیبی و شمال آفریقا استفاده می کند. به همین دلیل آنگلا مرکل برخلاف گذشته که سعی می کرد با مماشات با اختلافات ترکیه و یونان برخورد کند به صراحت به اردوغان و رفتارهایش در دریای مدیترانه برای استخراج منابع نفت و گاز مورد اختلاف با یونان هشدار می دهد.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
سه شنبه 7 مرداد 1399 - 18:6:46