در برنامه «قضیة ساخنة» شیخ محمدعلی میرزایی، بنیانگذار مرکز الحضارة للفکر الإسلامی، در خصوص اولویتهای کلیسای کاتولیک در شرایط کنونی، پس از انتخاب پاپ جدید، کاردینال آمریکایی رابرت بریفوست، اظهار نظر کرد.
وی تأکید کرد که در سطح جهانی، کلیسای کاتولیک همچنان درگیر مسائل مهمی فراتر از مرزهای جغرافیایی و دینی خواهد بود، از جمله محیط زیست، حقوق بشر، اشغالگری، جنگها و فقر. این موضوعات، که زندگی میلیونها انسان را تحت تأثیر قرار میدهند، انتظار میرود جایگاه ویژهای در دستور کار واتیکان داشته باشند، فارغ از اینکه چه کسی منصب پاپ را بر عهده دارد.
بیشتر بدانید:
حوزه علمیه قم؛ خاستگاه نهضت امام خمینی و سرچشمه بیداری اسلامی | قضیة ساخنة
واتیکان در انتظار نخستین نشست خبری پاپ لئو چهاردهم | قضیة ساخنة
وی خاطرنشان کرد که پاپ فقید فرانسیس در این حوزهها، بهویژه در ارتباط با مسائل غرب آسیا، فلسطین و تعامل با جهان اسلام، نقش قابل توجهی ایفا کرده است. همین امر موجب شده است که بسیاری انتظار داشته باشند پاپ جدید نیز در تضاد با این سیاستها قرار نگیرد.
حجتالاسلام میرزایی در ادامه به پیچیدگیهای موجود در روابط واتیکان و کلیسای کاتولیک ایالات متحده اشاره کرد و تأکید کرد که این روابط، بهویژه در دوران پاپ فرانسیس، متشنج بوده است. وی افزود که اختلافات عمیقی میان طیف گستردهای از کاتولیکهای آمریکایی و پاپ فرانسیس وجود داشت، تا جایی که برخی شخصیتهای برجسته در آمریکا آشکارا علیه سیاستهای او موضع گرفتند. این مخالفتها عمدتاً ناشی از رویکردهای اجتماعی و اقتصادی پاپ فرانسیس بود که نزد برخی، به جریانهای چپگرایانه نزدیک تلقی میشد. تأکید مکرر او بر ضرورت مقابله با فقر و انتقاداتش از سرمایهداری افراطی، موجب تشدید این اختلافات شد.
وی ادامه داد که با انتخاب پاپی جدید که دارای تابعیت آمریکایی است، گمانهزنیها درباره تأثیر این تعلق ملی بر مسیر آینده واتیکان افزایش یافته است. برخی تحلیلگران معتقدند که بریفوست در گذشته به سیاستهای رئیسجمهور پیشین آمریکا، دونالد ترامپ، تمایل داشته است، اما هنوز برای ارائه یک ارزیابی قطعی در این زمینه زود است، چرا که این برداشتها صرفاً گمانهزنیهای رسانهای هستند.
در پایان، حجتالاسلام میرزایی تأکید کرد: آنچه تاکنون روشن شده، این است که پاپ فقید فرانسیس، نزد برخی جریانهای غربی، شخصیتی بحثبرانگیز بود. برخی منتقدان، او را به گرایشهای چپگرایانه و حتی مارکسیستی متهم میکردند، چرا که بیش از آنکه به گفتمان سرمایهداری افراطی در آمریکا و غرب توجه داشته باشد، بر ضرورت مقابله با فقر تأکید میکرد. این مسائل، احتمالاً مسیر آینده کلیسای کاتولیک را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد.
شنبه 20 اردیبهشت 1404 - 10:17:50