کارشناس برنامه «قضیة ساخنة»: بازگشت مذاکرات ایران و آمریکا؛ نقش روسیه در پیشبرد دیپلماسی

پنج شنبه 21 فروردین 1404 - 14:0:0
کارشناس برنامه «قضیة ساخنة»: بازگشت مذاکرات ایران و آمریکا؛ نقش روسیه در پیشبرد دیپلماسی

کارشناس برنامه «قضیة ساخنة» اظهار داشت: مذاکرات غیرمستقیم میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا، با نقش کلیدی روسیه و تغییرات در مواضع دو طرف، به مسیری صلح‌آمیز نزدیک‌تر شده و امیدها برای کاهش تنش‌ها و پیشبرد دیپلماسی را افزایش داده است.

استاد رضوان قاسم، بنیان‌گذار مرکز بروجن برای مطالعات استراتژیک و روابط بین‌الملل، در برنامه «قضیة ساخنة» به بررسی مسیر مذاکرات غیرمستقیم میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا و نقش تازه روسیه در پیشبرد این مذاکرات پرداخت.

وی تأکید کرد که این مذاکرات جدید نیستند و از مدت‌ها پیش از طریق واسطه‌های مختلف، به‌ویژه عمان که تجربه طولانی در این زمینه دارد، ادامه داشته‌اند. او افزود که در دوره اخیر، تلاش‌هایی از سوی روسیه صورت گرفته تا این کشور نقش میانجی میان دیدگاه‌های جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا را ایفا کند.

بیشتر بدانید:

«مع المراسلین»: نبردی برای بقا؛ کشاورزان فلسطینی در برابر اشغالگران صهیونی

کارشناس برنامه «قضیة ساخنة»: اعتراضات جهانی در حمایت از غزه: مرحله‌ای جدید از آگاهی و تغییر

رضوان قاسم به تغییرات آشکار در مواضع دو طرف اشاره کرد و گفت که هر دو طرف از شروطی که پیش‌تر بر میز مذاکره قرار داشت، عقب‌نشینی کرده‌اند. وی این تغییر را ناشی از شرایط بین‌المللی و منطقه‌ای دانست که زمینه را برای مذاکرات مستقیم فراهم کرده است.

وی توضیح داد که بازگشت به میز مذاکره لزوماً به معنای حل‌وفصل پرونده‌ها نیست، بلکه آماده‌سازی زمینه برای نزدیکی واقعی است. او افزود که این مذاکرات به سمت گزینه صلح‌آمیز پیش می‌رود، زیرا هیچ‌یک از ایران و آمریکا خواهان رویارویی نظامی نیستند.

رضوان قاسم همچنین به نقش احتمالی بزرگ‌تر روسیه در آینده اشاره کرد و گفت که ممکن است روسیه نقش کلیدی‌تری ایفا کند، به‌ویژه اینکه رئیس‌جمهور روسیه شخصاً پیشنهاد داده که میانجی میان دو طرف باشد. این نشان‌دهنده عدم تمایل هر دو طرف به جنگ است.

در پایان، وی منافع اقتصادی را به‌عنوان انگیزه‌ای اضافی برای نزدیکی دو طرف مطرح کرد و توضیح داد که رئیس‌جمهور ترامپ، برخلاف سلف خود جو بایدن، مردی اقتصادی است و کاملاً می‌داند که توافق با ایران می‌تواند فواید زیادی در زمینه‌های سیاسی و اقتصادی داشته باشد.


پنج شنبه 21 فروردین 1404 - 11:21:3