قرآن، گنجینه‌ای از معارف و میراث فرهنگی؛ تلاش‌های فرهنگی خالد ارن برای حفظ مصحف‌های تاریخی

چهار شنبه 1 اسفند 1403 - 15:0:0
قرآن، گنجینه‌ای از معارف و میراث فرهنگی؛ تلاش‌های فرهنگی خالد ارن برای حفظ مصحف‌های تاریخی

در قرون اولیه هجری و از زمان نخستین خلفای عباسی، نهضت گسترده ترجمه به راه افتاد. مترجمان هر قوم تلاش می‌کردند آثار خود را به زبان عربی ترجمه کنند و این موجب تقویت فرهنگ و دانش در جامعه اسلامی شد. خالد ارن، مترجم ترک و مدیر مرکز مطالعات تاریخ، هنر و فرهنگ اسلامی، در گفت‌وگو با الجزیره درباره تلاش‌های خود در حفظ و مطالعه نسخه‌های خطی قرآن و نقش ترجمه در فهم فرهنگ‌های مختلف سخن گفته است.

  • نهضت ترجمه در قرون اولیه هجری: از زمان نخستین خلفای عباسی، هیئت‌هایی برای جمع‌آوری کتب و نوشته‌های کهن یونانی راهی روم، هند، ایران، چین، مرو و بلخ شدند. مراکز ترجمه در بسیاری از شهرهای معتبر مثل جندی شاپور و بغداد دایر شد و به ترجمه اسناد یونانی پرداخت.

بیشتر بدانید:

گفتگوی رسانه‌ای ایران و نیجر؛ پلی برای تبادل فرهنگی

معمای امنیتی الحشدالشعبی در عراق به کجا خواهد رسید؟

  • همکاری علمی و فرهنگی: در همین عصر و به‌ویژه در مکتب امام صادق (ع) و امام باقر (ع)، بدون هیچگونه تعصب دینی، علمای اسلامی، یهودی و مسیحی در جهت اعتلای علم با یکدیگر به گفت‌وگو نشستند.
  • تلاش مترجمان برای ترجمه آثار: مترجمان هر قوم تلاش می‌کردند آثار خود را به زبان عربی ترجمه کنند تا آرا و عقاید خود را در میان مسلمانان رواج دهند. این رقابت موجبات تسریع ترجمه‌ها در جامعه اسلامی را فراهم می‌آورد.
  • نقد و بررسی متون ترجمه‌شده: نوشتارها و کتب یونانی، سریانی، هندی و ایرانی به‌دست مترجمان مسلط به زبان‌های مختلف داده می‌شد که گاه به نقد و بررسی منابع و حتی تصحیح آنها می‌پرداختند.
  • نقش خالد ارن در مطالعات قرآنی: خالد ارن، مترجم ترک و مدیر مرکز مطالعات تاریخ، هنر و فرهنگ اسلامی، نقش بزرگی در حمایت از فرهنگ و تقویت گفت‌وگو بین تمدن‌ها ایفا کرده است. او در مصاحبه‌ای با الجزیره درباره زندگی خود و تلاش‌هایش در حفظ و مطالعه نسخه‌های خطی قرآن توضیح داد.
  • فعالیت‌های قرآنی خالد ارن: ارن بسیاری از برنامه‌ها در زمینه مطالعات قرآنی، تاریخ و تمدن اسلامی و روابط بین تمدن‌ها را رهبری کرده است. او مؤسس و عضو بیش از ۱۵ مؤسسه و انجمن فرهنگی و علمی در کشورهای مختلف است.
  • تحقیقات قرآنی در کشورهای مختلف: خالد ارن و تیم او نسخه‌های قدیمی قرآن در کشورهای مختلف مانند موزه توپکاپی استانبول، قاهره، یمن، انگلیس و آلمان را بررسی کرده‌اند و تأکید دارند که بین نسخه‌های مختلف قرآن هیچ تفاوتی وجود ندارد.
  • تأثیر ترجمه بر فهم فرهنگ‌های مختلف: ارن تصریح کرد که ترجمه از زبان‌های مختلف به فهم فرهنگ‌های جهان کمک می‌کند. زبان‌هایی مانند عربی، انگلیسی، فرانسوی، فارسی و ترکی معمولاً ترجمه می‌شوند، اما ترجمه زبان‌های دیگر نیز اهمیت دارد.
  • خالد ارن و توسعه هنر و علوم اسلامی: وی در مرکز مطالعات تاریخ، هنر و فرهنگ اسلامی به مدت ۴۰ سال فعالیت داشته و در توسعه علوم اجتماعی، هنرهای اسلامی و تنظیم پروژه‌های مطالعاتی بین‌المللی سهم داشته است.
  • اعتراف به تأثیر زبان فارسی در فرهنگ ترکی: خالد ارن در دیداری با معاونین سازمان فرهنگ و بنیاد سعدی اذعان کرده بود که بسیاری از کلمات و لغات مربوط به عبادات و آموزه‌های دینی در زبان ترکی از زبان فارسی نشئت‌گرفته است.

تلاش‌های فرهنگی و علمی خالد ارن در حفظ و انتشار نسخه‌های خطی قرآن، نشان‌دهنده اهمیت و تأثیر نهضت ترجمه در تقویت فرهنگ و دانش اسلامی است. این تلاش‌ها نقش مهمی در پیوند فرهنگ‌ها و تقویت گفت‌وگو بین تمدن‌ها ایفا کرده است.

خالد ارن یک مترجم و محقق برجسته ترک است که نقش بزرگی در حمایت از فرهنگ و تقویت گفت‌وگو بین تمدن‌های خاورمیانه و آسیای میانه ایفا کرده است. او مدیر مرکز مطالعات تاریخ، هنر و فرهنگ اسلامی (IRCICA) وابسته به سازمان همکاری اسلامی است و در زمینه‌های مختلفی از جمله مطالعات قرآنی، تاریخ و تمدن اسلامی و روابط بین تمدن‌ها فعالیت کرده است.

ارن در طول زندگی خود مناصب اداری مهمی داشته و در توسعه علوم اجتماعی در زمینه هنر و علوم اسلامی و تنظیم پروژه‌های مطالعاتی بین‌المللی سهم داشته است. او مؤسس و عضو بیش از ۱۵ مؤسسه و انجمن فرهنگی و علمی در کشورهای مختلف است و به چند زبان زنده دنیا از جمله انگلیسی، عربی و یونانی تسلط دارد.

او در تراکیه غربی، منطقه‌ای تاریخی در یونان، متولد شده و تحصیلات خود را در ترکیه ادامه داده است. ارن به مدت ۴۰ سال در مرکز مطالعات تاریخ، هنر و فرهنگ اسلامی مشغول به کار بوده و در این مدت نشست‌های بسیاری درباره تاریخ اسلام و فرهنگ اسلامی و همچنین هنر خوشنویسی برگزار کرده است.


ویژه‌های الکوثر را اینجا دنبال کنید.

برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید.


چهار شنبه 1 اسفند 1403 - 16:13:28