اگرچه دیگر انقلابها نیز اهداف خاص خود را داشتند، اما انقلاب اسلامی ایران با تأکید بر ارزشهای معنوی و اخلاقی، تحولات عمدهای در تاریخ معاصر ایجاد کرد.
بیشتــر بدانیــد:
بیعت ارتش جمهوری اسلامی ایران با رهبر انقلاب به مناسبت سالروز بیعت ۱۹ بهمن 1357
سالروز بیعت همافران ارتش با امام خمینی در ۱۹ بهمن ۱۳۵۷
انقلابها را میتوان به سه دسته تقسیم کرد:
- نخست: انقلابهایی که آرمان عالی و اولیۀ آنها نیل به یک جامعۀ بیطبقه (جامعهای که در آن مساوات اقتصادی نمود کامل داشته باشد) است. تحولات انقلابی رخداده در کشورهای مارکسیستی را میتوان در این قسمت جای داد.
- دوم: انقلابهایی که تأسیس یک جامعۀ مبتنی بر آزادی فردی و رفاه شخصی را آرمان متعالی خود برگزیدهاند و هر آنچه را که بهنحوی در تقابل با این آزادی افسارگسیخته باشد، به کناری مینهند. جوامع به اصطلاح لیبرال چنین فرآیندی را پشت سر گذاشتهاند و هماکنون سعی دارند در قالب شعارهای انساندوستانه، کالاهای فرهنگی خود را به دیگر کشورها صادر کنند.
- سوم: انقلابهایی که اصل را بر تربیت «انسانهای الهی» گذاردهاند و تأسیس یک جامعۀ خداپسند را آرمان عالی خود قرار دادهاند. در این انقلابها فقط تأمین معاش دنیوی و آسایش عمومی ملاک نیست؛ بلکه غرض اصلی به کارگیری این ابزار برای تحقق یک وضعیت متعالیتر در درون جامعه است و آن اینکه جامعهای صالح و پاک ایجاد شود که افراد در درون آن بتوانند به تکامل معنوی خویش نائل آیند.
انقلاب بزرگ حضرت رسول اکرم نمونۀ عالی این دیدگاه است و در عصر حاضر «انقلاب اسلامی ایران » را داریم که در نوع خود منحصر بهفرد است.
اگرچه امکان دستیابی به نمونههایی که ترکیبی از دو یا سه دیدگاه فوق باشند، وجود دارد؛ اما عمدهترین آنها - در این مقال - همان است که پیش از این گفته شد. برای درک هر چه بهتر این گونهشناسی تذکر مطالبی ضروری است.
ویژههای الکوثر را اینجا دنبال کنید.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید.
جمعه 19 بهمن 1403 - 10:56:14