تهران- الکوثر: پیشینهٔ قهوه یزدی و پخت آن در مراسمهای مذهبی خصوصاً ایام محرم از دوران صفویه به بعد رواج یافته است و عموماً در مراسم عزاداری استفاده میشود و قدیمی ترین سند مربوط به شیوه پخت این قهوه مربوط به سالها پیش و در حسینیه ای به نام "خانه امام حسینی" یزد است.

آمادهسازی این نوع نوشیدنی بسیار طولانی است و از گلاب، هل و نبات در تهیهٔ آن استفاده میشود. قهوه یزدی به دلیل نوع پخت طولانی و مواد اولیه مصرفی با طبع یزدی بسیار سازگار است و استفاده آن در مراسم سوم درگذشتگان در طول سالیان دراز به شکل یک سنت حسنه در آمده و بخشی از فرهنگ مردم یزد محسوب میشود.

قهوه اتیوپی از طریق عربستان و یمن به ایران رسیده است. در شبهجزیرهٔ عربستان، دانهٔ قهوه را با ادویههای متنوعی چون هل و دارچین و … بو میدادند و بدون شکر و تلخ مصرف میکردند. همین محصول به شهر یزد رسید و در یزد آن را با شکر و قند تهیه میکردند. قهوه را در گذشته در ظروف ماهیتابه مسی مانند بو میدادند و چون مغز پخت نمیشد و از نظر یزدیها طبع آن سرد بود، قهوهٔ بوداده را با ادویه در مدت طولانی میجوشاندند (حدود ۳ تا ۵ ساعت) و چون مانند آسیابهای امروزی قهوه کاملاً پودر نمیشد، پس از پخت از صافی عبور میدادند.
یزدیها همچون دیگر مردمان ساکن در فلات مرکزی ایران، در یادبود درگذشتگان و در مراسم ختم، این نوشیدنی خاص را تهیه میکردند که این رسم تاکنون پابرجاست.
گفتنی است؛ جشن ثبت ملی قهوه سنتی ٢٠ و ٢١ تیرماه سال 1398 در محل مسجد جامع یزد برگزار شد.
از صفحه گردشگری الکوثر فارسی دیدن کنید
صفحه آشپزی غذاهای عربی الکوثر فارسی
ویژههای الکوثر را اینجا دنبال کنید