سوغاتی از دوران صفویه:
تهران- الکوثر: پیشینهٔ قهوه یزدی و پخت آن در مراسمهای مذهبی خصوصاً ایام محرم از دوران صفویه به بعد رواج یافته است و عموماً در مراسم عزاداری استفاده میشود و قدیمی ترین سند مربوط به شیوه پخت این قهوه مربوط به سالها پیش و در حسینیه ای به نام "خانه امام حسینی" یزد است.
آمادهسازی این نوع نوشیدنی بسیار طولانی است و از گلاب، هل و نبات در تهیهٔ آن استفاده میشود. قهوه یزدی به دلیل نوع پخت طولانی و مواد اولیه مصرفی با طبع یزدی بسیار سازگار است و استفاده آن در مراسم سوم درگذشتگان در طول سالیان دراز به شکل یک سنت حسنه در آمده و بخشی از فرهنگ مردم یزد محسوب میشود.
قهوه اتیوپی از طریق عربستان و یمن به ایران رسیده است. در شبهجزیرهٔ عربستان، دانهٔ قهوه را با ادویههای متنوعی چون هل و دارچین و … بو میدادند و بدون شکر و تلخ مصرف میکردند. همین محصول به شهر یزد رسید و در یزد آن را با شکر و قند تهیه میکردند. قهوه را در گذشته در ظروف ماهیتابه مسی مانند بو میدادند و چون مغز پخت نمیشد و از نظر یزدیها طبع آن سرد بود، قهوهٔ بوداده را با ادویه در مدت طولانی میجوشاندند (حدود ۳ تا ۵ ساعت) و چون مانند آسیابهای امروزی قهوه کاملاً پودر نمیشد، پس از پخت از صافی عبور میدادند.
یزدیها همچون دیگر مردمان ساکن در فلات مرکزی ایران، در یادبود درگذشتگان و در مراسم ختم، این نوشیدنی خاص را تهیه میکردند که این رسم تاکنون پابرجاست.
گفتنی است؛ جشن ثبت ملی قهوه سنتی ٢٠ و ٢١ تیرماه سال 1398 در محل مسجد جامع یزد برگزار شد.
از صفحه گردشگری الکوثر فارسی دیدن کنید
صفحه آشپزی غذاهای عربی الکوثر فارسی
ویژههای الکوثر را اینجا دنبال کنید
شنبه 26 آذر 1401 - 14:27:2