تهران- الکوثر: سوره علق به خلقت و تکامل انسان و نعمتهای خداوند به او سخن میگوید و متذکر میشود انسان با این حال، در برابر پروردگارش ناسپاس و گردنکش است. در این سوره همچنین به مجازات دردناک کسانی که مانع هدایت مردم و اعمال نیکاند، اشاره شده است.
سوره علق جزو چهار سوره سجدهدار (عَزائِم) قرآن است و آیه آخر آن سجده واجب دارد؛ یعنی در هنگام قرائت (با صدا) یا شنیدن این آیه، فرد باید سجده کند. درباره فضیلت تلاوت سوره علق از جمله در احادیث آمده است. هر کس در روز یا شب سوره اقرأ باسم ربک را بخواند و در همان شب یا روز بمیرد، شهید از دنیا رفته است و خداوند او را شهید مبعوث میکند و در صف شهیدان جای میدهد و در قیامت همچون کسی است که با شمشیر در راه خدا همراه پیامبر(ص) جهاد کرده است.
علت نامگذاری
این سوره را سوره علق و سوره إقرأ (یا إقرأ بسم ربک) نامیدهاند. علق که به معنای خون بسته است، از آیه دوم گرفته شده است و «إقرأ» که به معنای «بخوان» است، آغازگر سوره میباشد. این سوره را «قلم» نیز نامیدهاند.
ترتیب و محل نزول
سوره علق جزو سورههای مکی قرآن و به نظر بیشتر مفسران، در ترتیب نزول، اولین سورهای است که بر پیامبر(ص) نازل شده است. سوره علق در چینش کنونی مُصحَف، نود و ششمین سوره است و در پایان حزب سوم جزء ۳۰ قرآن قرار دارد.
تعداد آیات و دیگر ویژگیها
سوره علق ۱۹ آیه، ۷۲ کلمه و ۲۸۸ حرف دارد. این سوره از نظر حجم جزو سورههای مُفَصَّلات (دارای آیات کوتاه) و از سورههای کوچک قرآن است.
سوره علق با صدای استاد عبدالباسط
آموزش سوره علق برای کودکان
سوره علق جزو چهار سوره سجدهدار (عَزائِم) قرآن است و آیه آخر آن سجده واجب دارد؛ یعنی در هنگام قرائت (با صدا)یا شنیدن این آیه، فرد باید سجده کند. این سورهها احکام خاص خود را دارند؛ مثلا فرد نمازگزار نمیتواند یکی از این سورهها را بعد از حمد قرائت کند. همچنین خواندن آنها در حال حیض یا جنابت ممنوع است.
محتوا
آیات سوره علق به ترتیب دارای این مطالب است:
سوره در آغاز به پیامبر اکرم(ص) دستور قرائت و تلاوت میدهد.
از آفرینش انسان با تمام عظمتش، از یک قطعه خون بیارزش، سخن میگوید.
از تکامل انسان در پرتو لطف و کرم پروردگار و آشنایی او با علم و دانش و قلم بحث میکند.
از انسانهای ناسپاسی که سرکشی میکنند، سخن به میان میآورد.
به مجازات دردناک کسانی اشاره میکند که مانع هدایت مردم و اعمال نیکاند.
سرانجام سوره به سجدهکردن و نزدیکشدن به درگاه پروردگار دستور میدهد.
شروع اسلام با حرکتی علمی
سوره علق با «إقرأ: بخوان» آغاز میشود. برخی از مفسران شروعشدن سوره علق ـ که اولین تجربه وحیانی پیامبر اسلام(ص) است ـ با این جمله را نشانهای میدانند بر اینکه آغاز نبوتِ آخرین پیامبر خدا همراه با یک حرکت علمی و یک دستور فرهنگی بوده است. نکته دیگر این است که عالمان علوم قرآنی با استناد به آیه «اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّک الَّذِی خَلَقَ» گفتهاند آیه بسم الله الرحمن الرحیم جزء سورههای قرآن است با این استدلال که این آیه در اصل چنین بوده است: «اقرأ القرآن باسم ربک: قرآن را با نام پروردگارت بخوان»؛ سپس «القرآن» حذف شده است.
شأن نزول
از عایشه نقل شده است یکی از دفعاتی که پیامبر(ص) به کوه حرا رفته بود جبرئیل بر وی نازل شد و گفت:ای محمد بخوان! پیامبر(ص) گفت: من قرائت کننده نیستم. جبرئیل او را در آغوش گرفت و فشرد، و بار دیگر گفت: بخوان! پیامبر(ص) همان جواب را تکرار کرد. بار دوم نیز جبرئیل این کار را کرد و همان جواب را شنید، و در سومین بار گفت: «اِقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّک الَّذِی خَلَقَ...(تا آخر آیات پنجگانه)». این سخن را گفت و از دیده پیامبر(ص) پنهان شد. رسول خدا (ص) که با دریافت نخستین وحی سخت خسته شده بود به سراغ خدیجه(س) آمد و فرمود: «زملونی و دثرونی»: مرا بپوشانید و جامهای بر من بیفکنید تا استراحت کنم.
فضیلت و خواص
در فضیلت خواندن سوره علق از امام صادق(ع) نقل شده است هر کس در روز یا شب سوره اقرأ باسم ربک را بخواند و در همان شب یا روز بمیرد، شهید از دنیا رفته است و خداوند او را شهید مبعوث میکند و در صف شهیدان جای میدهد و در قیامت همچون کسی است که با شمشیر در راه خدا همراه پیامبر خدا جهاد کرده است. همچنین از رسول خدا(ص) نقل شده است که هرکس سوره اقرأ را بخواند، مانند آن است که همه سورههای مفصّل را خوانده است. ایمنی از غرق شدن در دریا، ایمنی از بلایا در سفر و حفظ اموال از آفات و سرقت از جمله خواصی است که برای خواندن این سوره ذکر شده است.
متن و ترجمه سوره
بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ
اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ ﴿١﴾ خَلَقَ الْإِنسَانَ مِنْ عَلَقٍ ﴿٢﴾ اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ ﴿٣﴾ الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ ﴿٤﴾ عَلَّمَ الْإِنسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ ﴿٥﴾ كَلَّا إِنَّ الْإِنسَانَ لَيَطْغَىٰ ﴿٦﴾ أَن رَّآهُ اسْتَغْنَىٰ ﴿٧﴾ إِنَّ إِلَىٰ رَبِّكَ الرُّجْعَىٰ ﴿٨﴾ أَرَأَيْتَ الَّذِي يَنْهَىٰ ﴿٩﴾ عَبْدًا إِذَا صَلَّىٰ ﴿١٠﴾ أَرَأَيْتَ إِن كَانَ عَلَى الْهُدَىٰ ﴿١١﴾ أَوْ أَمَرَ بِالتَّقْوَىٰ ﴿١٢﴾ أَرَأَيْتَ إِن كَذَّبَ وَتَوَلَّىٰ ﴿١٣﴾ أَلَمْ يَعْلَم بِأَنَّ اللَّـهَ يَرَىٰ ﴿١٤﴾ كَلَّا لَئِن لَّمْ يَنتَهِ لَنَسْفَعًا بِالنَّاصِيَةِ ﴿١٥﴾ نَاصِيَةٍ كَاذِبَةٍ خَاطِئَةٍ ﴿١٦﴾ فَلْيَدْعُ نَادِيَهُ ﴿١٧﴾ سَنَدْعُ الزَّبَانِيَةَ ﴿١٨﴾ كَلَّا لَا تُطِعْهُ وَاسْجُدْ وَاقْتَرِب ۩ ﴿١٩﴾
به نام خداوند رحمتگر مهربان
بخوان به نام پروردگارت كه آفريد. (۱) انسان را از عَلَق آفريد. (۲) بخوان، و پروردگار تو كريمترين [كريمان] است. (۳) همان كس كه به وسيله قلم آموخت. (۴) آنچه را كه انسان نمىدانست [بتدريج به او] آموخت. (۵) حقاً كه انسان سركشى مىكند، (۶) همين كه خود را بىنياز پندارد. (۷) در حقيقت، بازگشت به سوى پروردگار توست. (۸) آيا ديدى آن كس را كه باز مىداشت، (۹) بندهاى را آنگاه كه نماز مىگزارد؟ (۱۰) چه پندارى اگر او بر هدايت باشد، (۱۱) يا به پرهيزگارى وادارد [براى او بهتر نيست]؟ (۱۲) [و باز] آيا چه پندارى [كه] اگر او به تكذيب پردازد و روى برگرداند [چه كيفرى در پيش دارد]؟ (۱۳) مگر ندانسته كه خدا مىبيند؟ (۱۴) زنهار، اگر باز نايستد، موى پيشانى [او] را سخت بگيريم؛ (۱۵) [همان] موى پيشانى دروغزن گناهپيشه را. (۱۶) [بگو] تا گروه خود را بخواند. (۱۷) بزودى آتشبانان را فرا خوانيم. (۱۸) زنهار! فرمانش مَبَر، و سجده كن، و خود را [به خدا] نزديك گردان. (۱۹)
یشتر بخوانید:
روایت سوره انشقاق از شکافته شدن آسمان به هنگام آغاز قیامت
نجم؛ سوره ای که قاری آن دربین مردم محبوب است
سوره دهر به کدام واقعه اشاره دارد؟
سوره ای که درباره متکبران و ثروتمندان است
در سوره توحید به کدام صفات خداوند اشاره شده است؟
فضيلت و خواص سوره ملک
معرفی مرواریدهای نهفته در سوره فلق
آثار و برکات خواندن سوره فتح
روایت نشانه های قیامت در سوره مکی انفطار
سرگذشت اصحاب اُخدود در سوره بروج
آخرین اخبار جهان و منطقه را در الکوثر فارسی پیگیری کنید
جدیدترین خبرها را در کانال تلگرامی الکوثرفارسی بخوانید: (کلیک کنید)
اینستاگرام instagram.com/alkawthar.tv
از صفحات دین و زندگی و ندای نور الکوثر فارسی دیدن کنید
آموزش سوره های قرآن ویژه کودکان
صفحه ادعیه و زیارات الکوثر فارسی
از صفحه گردشگری الکوثر فارسی دیدن کنید
صفحه آشپزی غذاهای عربی الکوثر فارسی
دو شنبه 15 آذر 1400 - 10:7:37