تهران- الکوثر: نامگذاری این سوره به تین (انجیر)، به دلیل قسم خوردن خداوند به آن در آیه اول است. محور اصلی سوره تین، تبیین مسئله قیامت و پاداش اُخرَوی است. برخی مفسران گفتهاند منظور از «و التین و الزیتون»، امام حسن(ع) و امام حسین(ع) هستند. از آثار تلاوت سوره تین، سلامتی و یقین و پاداشی معادل پاداش روزه روایت شده است.
علت نامگذاری
این سوره را به این دلیل «تین» مینامند که خداوند در آیه اول به آن سوگند خورده است. تین به معنای انجیر است. سوره تین را گاهی «زیتون» یا «تین و زیتون» مینامند.
مفسران درباره معنای کلمه «تین» و «زیتون» چند احتمال دادهاند: ۱- انجیر و زیتون خوراکی مراد است. ۲. به مسجد دمشق اشاره دارد. ۳. مراد از زیتون مسجد بیت المقدس است. ۴. این دو کلمه به دو کوه در سرزمین شام و بیت المقدس اشاره دارند که به زبان سُریانی آنها را طور تینا و طور زیتا گویند. ۵. برخی نیز مراد از «والتین والزیتون» را امام حسن(ع) و امام حسین(ع) دانستهاند.
محل و ترتیب نزول
سوره تین جزو سورههای مکی و در ترتیب نزول بیست و هشتمین سورهای است که بر پیامبر(ص) نازل شده است، این سوره در چینش کنونی مُصحَف نود و پنجمین سوره است و در جزء سیام قرآن جای دارد.
تعداد آیات و دیگر ویژگیها
سوره تین ۸ آیه، ۳۴ کلمه و ۱۶۲ حرف دارد. این سوره جزو سورههای مفصلات (دارای آیههای کوتاه) و از سورههای کوچک قرآن است. سوره تین از جمله سورههایی است که با سوگند آغاز میشود و خداوند به چهار چیز سوگند یاد میکند.
محتوا
سوره تین درباره برانگیختهشدن در قیامت، حسابرسی خداوند و پاداش اُخرَوی سخن میگوید. ابتدا به خلقت انسان بر شایستهترین شکل، اشاره میکند و سپس به این میپردازد که برخی از افراد، بر فطرت اولیهشان باقی میمانند؛ اما برخی به پستترین مقام میرسند. در آخر هم نشان میدهد حکمت خداوند بر این است که بین این دو دسته در پاداش، تفاوت بگذارد.
تفسیر
در تفسیر البرهان روایاتی درباره سوره تین نقل شده است که در برخی از آنها آمده مراد از «و التین و الزیتون» امام حسن(ع) و امام حسین(ع) هستند. در برخی دیگر نیز مراد از «دین» در آیه هفتم، ولایت امیرالمؤمنین معرفی شده یا گفته شده منظور از «إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ» در آیه ششم، آن حضرت و شیعیان اویند. همچنین نقل شده است مراد از «بلد امین» پیامبر(ص) است.
خلقت انسان به شایستهترین شکل
در تفسیرِ آیه چهارم آمده است خداوند چهار قَسَم یاد کرد تا بگوید انسان را از هر نظر شایسته و موزون آفریده است. طباطبایی معتقد است که براساس این آیه آدمی استعداد این را دارد که به بالاترین مرتبه دست پیدا کند.
فضیلت
طبرسی در تفسیر مجمع البیان درباره فضیلت تلاوت سوره تین نوشته است: از پیامبر(ص) نقل است: «هر کس این سوره را بخواند، مادامی که در دنیاست (زنده است)، خداوند دو خصلت به او میدهد: سلامتی و یقین، و هنگامی که از دنیا برود، به تعداد کسانی که این سوره را خواندهاند، ثواب یک روز روزه را پاداش او قرار میدهد.
فضائل دیگری نیز برای این سوره در کتاب ثواب الاعمال نقل شده است. همچنین آمده است دو رکعت نماز در شب سیزدهم ماه شعبان خوانده میشود که در هر رکعت بعد از حمد، سوره تین را باید خواند.
متن و ترجمه سوره
بِسْمِ الله الرَّحمٰن الرَّحِیم
وَالتِّينِ وَالزَّيْتُونِ ﴿١﴾ وَطُورِ سِينِينَ ﴿٢﴾ وَهَـٰذَا الْبَلَدِ الْأَمِينِ ﴿٣﴾ لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ ﴿٤﴾ ثُمَّ رَدَدْنَاهُ أَسْفَلَ سَافِلِينَ ﴿٥﴾ إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ فَلَهُمْ أَجْرٌ غَيْرُ مَمْنُونٍ ﴿٦﴾ فَمَا يُكَذِّبُكَ بَعْدُ بِالدِّينِ ﴿٧﴾ أَلَيْسَ اللَّـهُ بِأَحْكَمِ الْحَاكِمِينَ ﴿٨﴾
به نام خداوند رحمتگر مهربان
سوگند به [كوه] تين و زيتون، (۱) و طور سينا، (۲) و اين شهر امن [و امان]، (۳) [كه] براستى انسان را در نيكوترين اعتدال آفريديم. (۴) سپس او را به پستترين [مراتب] پستى بازگردانيديم؛ (۵) مگر كسانى را كه گرويده و كارهاى شايسته كردهاند، كه پاداشى بىمنّت خواهند داشت. (۶) پس چه چيز، تو را بعد [از اين] به تكذيب جزا وامىدارد؟ (۷) آيا خدا نيكوترين داوران نيست؟ (۸)
همچنین بخوانید:
سوره بینه ، سوره ای که مؤمنان را به بهشت بشارت میدهد
توحید؛ سوره ای که انسان را از شرک رها می کند
روایت عوامل سعادت و شقاوت در سوره اعلی
روایت سوره انشقاق از شکافته شدن آسمان به هنگام آغاز قیامت
نجم؛ سوره ای که قاری آن دربین مردم محبوب است
سوره دهر به کدام واقعه اشاره دارد؟
سوره ای که درباره متکبران و ثروتمندان است
در سوره توحید به کدام صفات خداوند اشاره شده است؟
فضيلت و خواص سوره ملک
معرفی مرواریدهای نهفته در سوره فلق
آثار و برکات خواندن سوره فتح
روایت نشانه های قیامت در سوره مکی انفطار
سرگذشت اصحاب اُخدود در سوره بروج
آخرین اخبار جهان و منطقه را در الکوثر فارسی پیگیری کنید
جدیدترین خبرها را در کانال تلگرامی الکوثرفارسی بخوانید: (کلیک کنید)
اینستاگرام instagram.com/alkawthar.tv
از صفحات دین و زندگی و ندای نور الکوثر فارسی دیدن کنید
آموزش سوره های قرآن ویژه کودکان
صفحه ادعیه و زیارات الکوثر فارسی
از صفحه گردشگری الکوثر فارسی دیدن کنید
صفحه آشپزی غذاهای عربی الکوثر فارسی
دو شنبه 24 آبان 1400 - 11:14:13