تهران- الکوثر، مراسم «شب یَلدا» یا «شب چلّه» یکی از کهنترین آئینهای ایرانی است که در این جشن، طی شدن بلندترین شب سال و به دنبال آن بلندتر شدن طول روزها در نیمکرهٔ شمالی، که مصادف با انقلاب زمستانی است، گرامی داشته میشود.
یلدا به زمان بین غروب آفتاب از ۳۰ آذر (آخرین روز پاییز) تا طلوع آفتاب در اول ماه دی (نخستین روز زمستان) گفته میشود. آئین شب یلدا در فرهنگ ایرانی، در شرایط عادی با دور همیهای خانوادگی و دوستانه سپری میشود و ایرانیان از گذشته بر این باور بودهاند که طولانیترین شب سال را باید با جمع خانواده و دوستان بگذرانند و سنتهای ویژهای برای این شب دارند.
هر سال با فرارسیدن شب آخر آذر و در آستانه اولین شب دی ماه ایرانیان با حضور در کنار خانواده و اقوام و خویشاوندان این طولانیترین شب سال را سپری میکنند تا سردی زمستان را با گرمی دور همیها و محبتهای عزیزانشان به شادی آغاز کنند.
شادی خانوادهها و بازی کودکان و نوجوانان و دور همیهای فامیل و اقوام و خویشاوندان بویژه حضور بزرگترها و ادای احترام به جایگاه آنها که یادآور فرهنگ غنی ایرانیان برای همدلی و محبت و حفظ روابط اجتماعی و احترام به این روابط بوده است در این آئین شکل و نمود خاصی دارد.
اما امسال با شیوع ویروس کرونا، شرایط ویژه و خاصی به وجود آمده است که ایجاب میکند تا برای حفظ سلامت همه کسانی که دوستشان داریم و سلامتی آنها برای ما مهم است شب یلدا را در خانه بمانیم.
شب یلدای امسال متفاوتتر از هر سال است و حضور در جمعها و دور همیها و برگزاری آئین ویژه شب چله با تشکیل دور همی به نوعی همنشینی با این مهمان ناخوانده و زمینهای برای شیوع این ویروس منحوس خواهد بود که میتواند زندگی همه افراد خانواده و اطرافیان را تهدید کند و باعث برهم زدن کانون گرم خانوادهها شود.
بیش از یکسال از شیوع ویروس کرونا و همه گیری مرگبار آن در جهان میگذرد و مردم سراسر جهان هنوز در التهاب مبارزه با این ویروس هستند.
اگر چه تلاشهایی برای غلبه بر این دشمن ناشناخته صورت گرفته و تولید واکسنهایی برای ایمن سازی در برابر آن بارقههای امید را در دلها روشن کرده است، اما تا ریشه کنی کامل این دشمن ناشناخته باید همچنان مراقب رفتارهای خطرآفرین بود.
با وجود همه تلاشهای صورت گرفته و محدودیتهای اعمال شده، هنوز تعداد جان باختگان بر اثر ابتلاء به کرونا در کشور مان بالا و هنوز هم بسیاری از شهرها وضعیت قرمز دارند و به گفته مسئولان وزارت بهداشت هر چند با اجرای محدودیتهای هوشمند در کشور، میزان بستریها و مرگ و میر کاهش یافته، اما هنوز شرایط در بسیاری از شهرها و استانهای کشور شکننده و آسیبپذیر است و کوچکترین بیتوجهی میتواند به بهای از دست دادن جان تمام شود.
خطر شیوع گسترده و بی رحمانه ویروس کرونا که این روزها سایه شوم خود را بر جهان گسترده است با حضور و افزایش دور همیها بیشتر میشود و به گفته کارشناسان و متخصصان تنها راه مقابله با این ویروس و قطع زنجیره فراگیری همچنان رعایت پروتکلهای بهداشتی است.
هر سال با فرارسیدن شب آخر آذر و در آستانه اولین شب دی ماه ایرانیان با حضور در کنار خانواده و اقوام و خویشاوندان این طولانیترین شب سال را سپری میکنند تا سردی زمستان را با گرمی دور همیها و محبتهای عزیزانشان به شادی آغاز کنند.
ماندن در خانه و رعایت توصیههای کارشناسان علاوه بر آنکه باعث حفظ سلامت خود و خانواده است، کمک بسیار بزرگی به کادر درمان و پزشکان و پرستارانی است که در این دوران شیوع کرونا تحت سختترین شرایط و خستگی در خط مقدم مبارزه با این ویروس بی رحم، خالصانه و ایثارگرانه به خدمت رسانی به هموطنان و همشهریان مشغول هستند و فقط در این بین همکاری مردم و رعایت هر چه بیشتر نکات بهداشتی میتواند از درد و آلام پزشکان و پرستاران بکاهد.
ایرج حریر چی معاون کل وزارت بهداشت کشور به وضعیت بیماری کرونا در کشور اشاره کرد و افزود: از دور همیهای شب یلدا خیلی هراس داریم، زیرا میتواند قسمت قابل توجهی از زحمات صورت گرفته برای کنترل بیماری را از بین ببرد.
فرصت فضای مجازی در شب یلدا استفاده شود
از دغدغههای اصلی مجموعه بهداشت و درمان در شب یلدا، حضور دوستان، آشنایان و بستگان در جمع افراد سالمند فامیل و افراد دارای بیماری زمینهای است که میتواند سلامت آنها را به خطر اندازد. افراد دارای بیماری زمینهای و سالمندان از آسیب پذیرترین گروههای در معرض خطری هستند که در شرایط اپیدمی کووید - ۱۹ نباید در دور همیها حضور داشته باشند و این از دغدغههای اصلی مجموعه بهداشت در شب یلدا است.
یلدای مجازی برگزار کنیم
برگزاری آئینهای دور همی بعد از شکست کرونا
یلدای امسال متفاوتتر از هر سال است و همگی باید کمک کنیم تا با رعایت نکات بهداشتی و پرهیز از دور همیها غیرضروری این روزها را با هم و به سلامت پشت سر بگذاریم.
با توجه به فراگیری ارتباطات از طریق فضای مجازی و یا تلفن، میتوان شب یلدای متفاوت امسال را از طریق تلفن و اینترنت و از بستر فضای مجازی با همدیگر در تماس باشیم و آن را برای خود و دیگران خاطره انگیز کنیم و خود و دیگران را در معرض ویروس کرونا قرار ندهیم.
باید به یاد داشته باشیم، کسانی که به دیدن آنها میرویم، عزیزان، دوستان، پدران و مادران ما هستند و زیبایی این آئین کهن بر خلاف همه هزارههای گذشته، دوست داشتن ما در ندیدن است و برگزاری دور همی یک ظلم بزرگ به خود و دیگران است.
برگزاری آئینهای دور همی بعد از شکست کرونا، را برای خود یک امر ضروری قرار دهیم و یلدای امسال را موکول کنیم به زمانی که ویروس کرونا در کشورمان از بین رفته است.
امیدواریم با همکاری مردم و پایبندی آنها به موازین بهداشتی شاهد استمرار شیب نزولی ابتلاء به این بیماری باشیم و سرمای زمستان با گرمای همدلیها و همراهیهای همگانی به طلوع بهاران گره بخورد و بهار سرسبزی و عافیت و سلامتی بار دیگر با ریشه کن شدن کامل این ویروس چتر خود را بر سر همه مردم جهان و هموطنان بگستراند.
از صفحه آشپزی غذاهای عربی الکوثر فارسی دیدن کنید
برای دسترسی به مطالب طب رضا (ع) اینجا کلیک کنید
از صفحه گردشگری الکوثر فارسی دیدن کنید
یک شنبه 30 آذر 1399 - 9:56:32