آثار انفاق در آخرت از نگاه قرآن کریم

شنبه 22 آذر 1399 - 15:56:14
آثار انفاق در آخرت از نگاه قرآن کریم

انفاق، یکی از فضایل اخلاقی که در اسلام به طور مکرر به آن سفارش شده است، و در قرآن نیز به آن پرداخته شده است. در کاربرد رایج قرآن کریم و متون دینی، انفاق اصطلاحاً به اعطای مال یا چیزی دیگر در راه خدا به فقیران و دیگر راههای مورد نیاز گفته می‌شود.

تهران- الکوثر،  انسان هوشمند برای انجام هر کاری سود و منفعت آن را محاسبه کرده و سپس به انجام آن کار می‌پردازد. میزان آینده نگری حقیقی انسان نشانگر میزان درایت هوشمندی اوست و کسانی که آینده نگری خود را معطوف به آخرت خود می‌کنند، هوشمندترین و عاقل‌ترین افرادند.

انفاق از دارایی‌های مادی و معنوی در راه خدا، از جمله کار‌هایی است که علاوه بر برکات این دنیایی، برکات و آثار ماندگار و فوق العاده‌ای در آخرت برای فرد به همراه دارد که آگاهی و توجه به آن‌ها، تأثیر قابل توجهی در ترویج این فضیلت انسانی و اجتماعی خواهد داشت. در اینجا برخی از مهمترین آثار اخروی انفاق را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

تجارت پر سود و ابدی اگر انسان واقع نگر باشد، برای داشتن آخرتی که قطعی و ابدی است، باید دست به معامله و تجارت بزند. تجارتی پرسود که با هیچ معامله و سودی در این دنیا قابل مقایسه نیست.

واقعیت برآمده از متون دینی آن است که انفاق کنندگان مؤمن، قدم در میدان تجارت پرسودی نهاده‌اند که ابدی و همیشگی است چنان که قرآن کریم می‌فرماید: «إِنَّ الَّذینَ یَتْلُونَ کِتابَ اللَّهِ وَ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ أَنْفَقُوا مِمَّا رَزَقْناهُمْ سِرًّا وَ عَلانِیَةً یَرْجُونَ تِجارَةً لَنْ تَبُور [۱]در حقیقت، کسانی که کتاب خدا را می‌‏خوانند و نماز برپا می‌‏دارند و از آنچه به ایشان روزی داده‌ایم، نهان و آشکارا انفاق می‏‌کنند، امید به تجارتی بسته‌اند که هرگز زوال نمی‌‏پذیرد.» با این نگاه، می‌توان، انفاق را به عنوان برترین سرمایه گذاری دانست که هر انسانی می‌تواند با استفاده از آن، آخرتی سعادتمندانه را برای خود فراهم کند.

مرواریدی به نام «آرامش در قیامت»

آرامش در این دنیا، گمشده بزرگ بسیاری از افراد بشر به خصوص در عصر حاضر است. بالاتر از آن، آرامش در آخرتی است که بسیاری از انسان‌ها یا از آن غافلند و یا از ورود به آن نیز هراس دارند! این در حالی است که ضروری‌تر از مسأله آرامش در آخرت، وجود ندارد و انسان باید تلاش و دغدغه نسبت به فراهم آوردن آن را در صدر اولویت‌های خود در زندگی قرار دهد.

اینکه انسان به فکر آرامش آخرت خود باشد و برای کسب آن تلاش کند، نشان از هوشمندی و حسابگری شایسته اوست و انفاق در راه خدا، یکی از راه‌های دستیابی به این مهم است. انفاق در راه خدا، ضامن کسب آرامش و دوری از هر گونه ترس و غمی در دنیا و آخرت است چنان که قرآن کریم می‌فرماید: «الَّذِینَ یُنفِقُونَ أَمْوَالَهُم بِالَّیْلِ وَ النَّهَارِ سِرًّا وَ عَلَانِیَةً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ وَ لَا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لَا هُمْ یَحْزَنُون‏ [۲]کسانی که اموال خود را شب و روز، و نهان و آشکارا، انفاق می‏‌کنند، پاداش آنان نزد پروردگارشان برای آنان خواهد بود؛ و نه بیمی بر آنان است و نه اندوهگین می‌‏شوند.» وقتی می‌شود با انفاق قسمتی از نعمت‌هایی که خدای متعال به ما ارزانی داشته در راه جلب رضای الهی، آرامش دو دنیا را نیز به دست بیاوریم، چرا باید چنین فرصت شگفت انگیزی را از دست بدهیم؟!

کفاره گناهان، سبک باری در آخرت

مشکل عمده و اصلی انسان در آخرت، گناهانی است که موجب وبال و باری بر گُرده او در آخرت خواهند بود. یکی از آثار بسیار مهم انفاق در راه خدا آن است که موجب آمرزیده شدن گناهان و سبک باری در آخرت می‌شود. برای آمرزیده شدن گناهان باید تلاش کرد و این تلاش و جهاد، از جمله ارزشمندترین جهادهاست، زیرا مبارزه جدی با خواسته‌های شیطانی و نفس اماره است.


بیشتر بخوانید: 

در این میان، تلاش مادی نیز قسمت مهمی از این پازل به شمار می‌رود که می‌تواند موجب جلب مغفرت الهی و آمرزش گناهان شود چنان که خدای متعال می‌فرماید: «تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ تُجاهِدُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ بِأَمْوالِکُمْ وَ أَنْفُسِکُمْ ذلِکُمْ خَیْرٌ لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ تَعْلَمُونَ یَغْفِرْ لَکُمْ ذُنُوبَکُمْ وَ یُدْخِلْکُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ وَ مَساکِنَ طَیِّبَةً فِی جَنَّاتِ عَدْنٍ ذلِکَ الْفَوْزُ الْعَظِیم‏ [۳]به خدا و فرستاده او ایمان آورید و در راه خدا با مال و جانتان جهاد کنید. این [گذشت و فداکاری‏]اگر بدانید، برای شما بهتر است. تا گناهانتان را بر شما ببخشاید، و شما را در باغ‌هایی که از زیر [درختان‏]آن جویبار‌ها روان است و [در]سرا‌هایی خوش، در بهشت‌های همیشگی درآورد. این [خود]کامیابی بزرگ است.»

آخرت خود را دریابیم.

پی‌نوشت:
[۱] سوره فاطر، آیه ۲۹.
[۲] سوره بقره، آیه ۲۷۴.
[۳] سوره صف، آیه ۱۱ و ۱۲.


از صفحات دین و زندگی و ندای نور الکوثر فارسی دیدن کنید

آموزش سوره های قرآن ویژه کودکان


شنبه 22 آذر 1399 - 13:53:42