تهران- الکوثر: خورشیدگرفتگی دیروز آخرین خورشید گرفتگی قرن هجری شمسی است که از ساعت ۸ و ۵۰ دقیقه آغاز و ساعت ۱۲ ظهر به پایان رسید. اگرچه بار اول نیست که با این پدیده نجومی رو به رو هستیم و توصیه کارشناسان بر استفاده از عینکهای محافظ چشم برای مشاهده کسوف با را بارها شنیده ایم، اما به گفته چشم پزشکان بازهم بعد از وقوع این پدیده (کسوف) با موارد زیاد آسیب چشمی مواجه میشویم که لازم است در ادامه اطلاعات بیشتری دراین باره داده شود:
سردرد و تاری دید
آسیب به بینایی با مشکلاتی مانند سردرد همراه است. اگر دچار تاری دید هستید یا به نور حساسیت پیدا کرده اید یا سردرد میشوید ممکن است قرنیه شما هم آسیب دیده باشد؛ بنابراین در کوتاهترین زمان ممکن به چشم پزشک مراجعه کنید.
آسیب به شبکیه
تاری دید مداوم نشان ازآسیب به شبکیه چشم است. اگر مدت زمان طولانی به خورشید خیره بمانید، شبکیه چشم شما درنقاطی که نور متمرکز میشود دچارسوختگی خواهد شد.
نکته قابل تامل این است که این گونه آسیبها قابل درمان نیست.
اما و اگرهای انواع فیلترهای محافظ
بعضی از ما برای مشاهده خورشید گرفتگی از عینک آفتابی، گوشی همراه و دوربین یا تلسکوپ استفاده کرده ایم و از این موضوع خوشحالیم که آسیبی به چشم ما وارد نشده در حالی که چشم پزشکانی مانند دکتر راجش رائو از دانشگاه میشیگان معتقد هستند این وسایل نمیتواند به طور کامل از چشمها در برابر نور خورشید محافظت کند. تنها عینکهای مخصوص با فیلترهای قوی در برابر اشعه خورشید برای مشاهده کسوف توصیه میشود.
اشعهای که برای چشمها ضرر دارد
نور ماورای بنفش خورشید یا همان uv وقتی وارد چشمها میشود، به دلیل خاصیت عدسی چشم که قدرت تمرکز نور را دارد، متمرکز و بر روی شبکیه جمع میشود. این اشعه در شبکیه چشم رادیکالهای آزادی تولید میکند که بافت حساس این منطقه را از بین میبرد و در نهایت گیرندههای عصبی شبکیه از بین میرود. به این حالت که به علت نگاه کردن به نور خورشید اتقاق میافتد رتینوپاتی خورشیدی گفته میشود.
بروز علایم
با این که چشم عضو حساس و منحصر به فردی است، اما آسیبی که به علت تماشای مستقیم نورخورشید پیش میآید در ابتدا هیچ علامتی ندارد تا زمانی که سلولهای آسیب دیده شروع به مردن کنند و تنها بعد از ۲۴ ساعت از وقوع حادثه علایم بروز پیدا میکند. رتینوپاتی خورشیدی به طور معمول در هر دو چشم و در برخی موارد تنها در یک چشم هم دیده میشود.
- آب ریزش از چشمها
- حساسیت چشمها در نگاه کردن به نور چراغ
- سوزش و درد چشم بعد از گذشت زمان
- سردرد
- ضعف در تشخیص رنگها
- اختلال در تشخیص شکلها
- وجود یک نقطه کور در مرکز بینایی
اگر شما علایم یاد شده را دارید حتما به چشم پزشک مراجعه کنید. آسیب رتینوپاتی درمانی ندارد و ممکن است طی یک سال بهبود نسبی حاصل شود و در مواردی هم فرد تا پایان عمر بینایی اولیه خود را به دست نخواهد آورد.
منبع: شیعه نیوز
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
دو شنبه 2 تیر 1399 - 11:38:40