بارش آهن مذاب در یک سیاره فراخورشیدی

چهار شنبه 13 فروردین 1399 - 17:23:18
بارش آهن مذاب در یک سیاره فراخورشیدی

تهران- الکوثر: اخترشناسان موفق به کشف یک سیاره فراخورشیدی شده‌اند که دمای سطح آن تا ۲۴۰۰ درجه سانتی‌گراد می‌رسد و بارانی از آهن در آن می‌بارد.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، محققان نجوم با استفاده از تلسکوپ بسیار بزرگ واقع در شیلی، توانستند یک سیارۀ به شدت داغ بنام WASP-۷۶b را رصد کنند که در قفل گرانشی با ستارۀ مادری‌اش قرار دارد. این یعنی همیشه یک سمتش روز است و تا دمای ۲۴۰۰ درجه سانتیگراد گرم می‌شود. این دما، سبب تبخیر فلزات سطح سیاره می‌شود.

نکتۀ جالب این است «تندبادها، این فلزات تبخیرشده را با خود به آن سوی سیاره می‌برند که همیشه شب و به مراتب سردتر (دمایی حدود ۱۵۰۰ درجه سانتی‌گراد) است. در آنجا، بخار آهن سرد شده، به صورت قطرات آهن در می‌آید و بر سطح سیاره می‌بارد.»
دیوید ارنریچ، استاد دانشگاه ژنو سوییس و سرپرست تیم تحقیقاتی که این سیاره فراخورشیدی را یافته است، می‌گوید: می‌توان گفت این سیاره هر شب بارانی می‌شود، با این تفاوت که در آنجا آهن می‌بارد.

اخترشناسان با کمک دستگاه طیف‌سنج اسپرسو که روی تلسکوپ وی‌تی‌ال نصب شده، توانستند این سیاره را رصد کنند و تغییرات متفاوت بین دو سمت ِ سیاره را شناسایی کنند. این سیارۀ فراخورشیدی، هزاران برابر بیشتر از زمین در معرض تابش پرتو‌هایی است که زمین از خورشید دریافت می‌کند و این تابش‌ها سطح ِ آن را به اندازۀ کافی برای تبخیر فلزات داغ می‌کند تا سپس به عنوان باران آهن بر سطح این سیاره ببارند.
جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریۀ Nature منتشر شده است. 


برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید

از صفحه ندای نور الکوثر فارسی هم دیدن کنید


چهار شنبه 13 فروردین 1399 - 17:23:13

دسته بندی :