به گزارش پایگاه شبکه الکوثر ، در جهان عرب در خصوص معامله قرن اجماع وجود ندارد. واکنش ها در جهان عرب را می توان به سه دسته تقسیم کرد.
دسته اول واکنش ها مربوط به فلسطینی ها است. همه فلسطینی ها با قاطعیت این معامله نژادپرستانه را رد و آنرا «دروغ قرن» توصیف کردند، چرا که در این طرح نه تنها اثری از صلح و رفاه برای فلسطینی ها نیست بلکه کشور فلسطین حتی از مرزهای 1967 نیز کوچک تر شده است.
به همین دلیل، علاوه بر مقامات گروههای مقاومت، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز اعلام کرد که: «ما با این طرح از ابتدا مخالف بودهایم و اکنون هم مخالفیم... هزار بار گفته ایم نه، نه، نه.»
دسته دوم واکنش ها مربوط به کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به همراه مصر و اردن است. امارات و بحرین رسماً از این طرح حمایت کردند، اما عربستان سعودی حمایت تلویحی از آن انجام داد و به نوعی دچار سردرگمی میان حمایت از فلسطین و تداوم سرسپردگی به دولت ترامپ شده است.
در حالی که وزارت خارجه عربستان سعودی در بیانیه ای از طرح معامله قرن حمایت کرده، خبرگزاری رسمی عربستان سعودی گزارش داد که ملک سلمان، پادشاه عربستان در تماس با محمود عباس به وی برای دفاع از مسئله فلسطین و حقوق فلسطینی ها اطمینان خاطر داده است.
دولت قطر نیز موضع صریحی در خصوص معامله قرن اتخاذ نکرد، اما وزارت امور خارجه قطر در بیانیه ای تاکید کرد که "صلح بدون حفاظت از حقوق فلسطینیان از طریق تشکیل یک کشور مستقل در مرزهای ۱۹۶۷ قابل دستیابی نیست."
واکنش دولت عمان و حضور رسمی سفیر این کشور در آمریکا در مراسم رونمایی از معامله قرن، دور از انتظار بود و حتی می توان گفت سفیر عمان جایگزین سفیر عربستان در مراسم رونمایی از معامله قرن شده بود.
دولت کویت نیز مانند شمار دیگری از کشورهای عربی هنوز واکنشی به معامله قرن نداشته و سکوت پیشه کرده است.
وزارت امورخارجه مصر بدون محکوم کردن طرح معامله قرن، از سرگیری مذاکرات سازش را خواستار شد؛ به عبارت دیگر، مصر نیز تلویحاً حمایت خود را از معامله قرن نشان داده است.
در این میان، در اردن موضع یکپارچه ای در خصوص معامله قرن وجود ندارد. در حالی که سفیر اردن در آمریکا در مراسم رونمایی از طرح معامله قرن حضور داشته است، «عاطف الطراونه» رئیس پارلمان اردن ضمن انتقاد از طرح معامله قرن، آنر یک طرح "منحوس" عنوان و رونمایی از آن را نیز "روز سیاه" مسأله فلسطین و تداعی کننده اعلامیه بالفور عنوان کرد و گفت: "این معامله قرن یک معادله یک طرفه و هدیه ای رایگان برای اسرائیل است."
دسته سوم واکنش ها مربوط به کشورهای عربی مستقل است. عراق رسماً اعلام کرد که با معامله قرن موافقت نخواهد کرد. دولت لبنان نیز با این طرح نژادپرستانه مخالفت کرد. این کشورها، قدس را پایتخت ابدی فلسطین می دانند و بر لزوم حفظ هویت عربی و اسلامی آن تاکید دارند.
نکته پایانی اینکه، دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو بر اختلاف کشورهای عربی درباره مفاد و اجرایی کردن معامله قرن حساب ویژه ای باز کردند، اما ترامپ و نتانیاهو ضمن اینکه ظرفیت های ملت های اسلامی را نادیده گرفتند، از ظرفیت گروههای مقاومت در منطقه نیز ارزیابی درستی ندارند.
اگرچه اعلام و رونمایی از معامله قرن را ترامپ و نتانیاهو انجام دادند و برخی کشورهای عربی نیز حمایت کردند، اما اجرایی کردن مانند مراسم رونمایی، آسان نخواهد بود.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
پنج شنبه 10 بهمن 1398 - 7:38:22