تهران- الکوثر: بسیاری از افراد با شروع فصل سرما برای در امان ماندن از سرماخوردگی و آنفولانزا به سراغ واکسن آنفولانزا میروند، اما استفاده از این واکسنها برای همه افراد مناسب نیست، به ویژه افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند. یک روش طبیعی و بدون عارضه برای پیشگیری از سرماخوردگی در فصل پاییز دمنوشهای پاییزی است. برای آشنایی با ۸ دمنوش پاییزی و طرز تهیه این دمنوشها با ما همراه باشید.
۱. دمنوش نعناع
نعناع را بیشتر به دلیل خواص آن برای دستگاه گوارش میشناسند، مصرف دمنوش یا جوشانده این گیاه به درمان نفخ، دل پیچه، اسهال، تهوع و معده درد کمک میکند. اما خواص نعناع محدود به درمان مشکلات گوارشی نیست، این سبزی معطر خاصیت ضدالتهابی و ضدباکتریایی دارد و مصرف آن در فصل سرد نقش موثری در درمان و پیشگیری از گلودرد، سرماخوردگی، سرفه و آبریزش بینی دارد. علاوه بر این طبع گرم و خشک نعناع آن را به یک گزینه عالی برای تهیه دمنوش پاییزی تبدیل کرده است.
طرز تهیه دمنوش نعناع: دو قاشق غذاخوری نعناع خشک یا تازه را داخل قوری بریزید و ۳ تا ۴ فنجان آب جوش به آن اضافه کنید. در قوری را ببندید و ۱۵ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. سپس این دمنوش را صاف کرده و همراه با عسل یا نبات میل کنید.
موارد منع مصرف دمنوش نعناع
- در صورت ابتلا به رفلاکس معده، قبل از مصرف این دمنوش با پزشک مشورت کنید.
- مصرف این دمنوش به افرادی که دچار سنگهای صفراوی هستند توصیه نمیشود.
- زیاده روی در مصرف دمنوش نعناع در دوران بارداری احتمال سقط جنین را افزایش میدهد.
- در صورتیکه به بیماری خاصی مبتلا هستید و یا داروی خاصی مصرف میکنید، قبل از مصرف این دمنوش با پزشک مشورت کنید.
۲. دمنوش زنجبیل
زنجبیل بیشتر به عنوان یک ادویه و چاشنی شناخته میشود، اما در طب سنتی یک گیاه دارویی به شمار میآید. شما میتوانید با استفاده از این گیاه یک دمنوش پاییزی پرخاصیت و بدون کافئین درست کنید. زنجبیل طبع گرم و خشکی دارد و نوشیدن دمنوش آن در فصل سرد بدن شما را گرم نگه میدارد و با افزایش تعرق بدن به دفع میکروبها و سموم بدن کمک میکند. همچنین این گیاه دارویی به دلیل دارا بودن خواص ضدالتهابی، ضدویروسی و آنتی اکسیدانی نقش موثری در درمان سرماخوردگی، آنفولانزا و سرفه دارد.
طرز تهیه دمنوش زنجبیل: ابتدا زنجبیل تازه را پوست گرفته و آن را ورقه ورقه کنید، سپس آنها را داخل قوری ریخته و مقداری آب جوش به آن اضافه کنید. در قوری را بسته و آن را روی حرارت قرار دهید. ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. شما میتوانید این دمنوش را همراه با عسل و لیموترش میل کنید.
موارد منع مصرف دمنوش زنجبیل
- مصرف زنجبیل در دوران بارداری احتمال سقط جنین را افزایش میدهد.
- افراد لاغری که قصد دارند وزنشان را افزایش دهند، از مصرف این دمنوش بپرهیزند.
- مصرف دمنوش زنجبیل به بیماران مبتلا به اختلالات خونی مانند بیماران هموفیلی توصیه نمیشود.
۳. دمنوش چای ریبوس
چای ریبوس بومی آفریقای جنوبی است، اما امروزه به دلیل خواص فراوانی که دارد در تمام جهان به ویژه کشور ما شناخته شده است. میزان تانن و کافئین در چای ریبوس نسبت به چای سبز و سیاه کمتر است، تانن ترکیباتی هستند که مانع جذب مواد مغذی به ویژه آهن میشوند؛ بنابراین در فصل سرما که تمایل بیشتری به مصرف نوشیدنیهای گرم دارید، میتوانید با این چای یک دمنوش پاییزی فوق العاده درست کنید و آن را به جای چای سیاه و سبز بنوشید. از خواص این دمنوش میتوان به کاهش استرس، بهبود خواب، درمان اگزما، تب یونجه و آلرژیهای مربوط به برونشیت اشاره کرد.
طرز تهیه دمنوش چای ریبوس: یک قاشق غذاخوری چای ریبوس را داخل قوری بریزید و یک لیوان آب جوش به آن اضافه کنید، در قوری را ببندید و ۵ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. برای بهبود طعم این دمنوش بر اسای ذائقه تان مقداری شیر و عسل به آن اضافه کنید.
موارد منع مصرف دمنوش چای ریبوس
- زیاده روی در مصرف چای ریبوس باعث افزایش سطح استروژن میشود، از اینرو مصرف این دمنوش به بیمارن مبتلا به سرطان سینه توصیه نمیشود.
- افرادیکه تحت شیمی درمانی هستند، از مصرف این دمنوش بپرهیزند.
۴. دمنوش چای سبز
احتمالا تا کنون نام چای سبز را شنیدهاید، چای سبز و چای سیاه هر دو از یک گیاه تهیه میشوند، اما فرآیند تهیه آنها متفاوت است. نوشیدن چای سبز در فصل سرد بدن شما را گرم نگه میدارد و خواص فراوانی برای سلامتی دارد. چای سبز خواص آنتی اکسیدانی دارد و نقش موثری در پیشگیری از سرطان و ایجاد چین و چروک پوستی دارد. از دیگر خواص آن میتوان به رفع بوی بد دهان، کاهش کلسترول خون و تقویت حافظه اشاره کرد. اما آنچه چای سبز را به یک دمنوش پاییزی تبدیل کرده است، ویتامین ث موجود در آن است. این ویتامین سیستم ایمنی را تقویت کرده و به بدن در مبارزه با سرماخوردگی کمک میکند.
طرز تهیه دمنوش چای سبز: یک قاشق مرباخوری چای سبز را در قوری بریزید و یک لیوان آب جوش به آن اضافه کنید، ۸ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. برای بهبود عطر و طعم بهتر این دمنوش، مقداری شکر و آبلیمو به آن اضافه کنید.
موارد منع مصرف دمنوش چای سبز
- مصرف چای سبز به افرادی که به فشارخون بالا، مشکلات کلیه، کبد، زخم معده و بیماریهای قلبی مبتلا هستند، توصیه نمیشود.
- اگر به دیابت، پوکی استخوان یا کم خونی مبتلا هستید، قبل از مصرف این دمنوش با پزشک مشورت کنید.
- از مصرف چای سبز در دوران بارداری و شیردهی بپرهیزید.
- چای سبز با داروهایی همچون وارفارین، آسپرین و کلوزاپین، داروهای ضدافسردگی و قرص لیتیم تداخل دارد.
۵. دمنوش چای سفید
چای سفید یکی از ناآشناترین انواع چای است، این چای از جوانهها و برگهای درخت چای تهیه میشود و تندی کمتری نسبت به سایر چایها دارد. افزایش سوخت و ساز بدن، کاهش وزن، خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدپیری از خواص چای سفید هستند. همچنین چای سفید سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند، بنابراین در فصل سرما با نوشیدن این دمنوش پاییزی میتوانید از سرماخوردگی در امان بمانید.
طرز تهیه دمنوش چای سفید: دو قاشق چایخوری چای سفید را داخل قوری بریزید و مقداری آب جوش به آن اضافه کنید. در قوری را ببندید و ۵ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. برای بهبود عطر و طعم این دمنوش میتوانید در هنگام دم کردن چای مقداری برگ نعناع، آویشن یا چوب دارچین به آن اضافه کنید. زمانیکه دمنوش آماده شد، آن را از صافی رد کنید و همراه با عسل میل کنید.
موارد منع مصرف و عوارض چای سفید
- اگرچه کافئین موجود در چای سفید کم است، اما زیاده روی در مصرف این چای ممکن است باعث اختلال در خواب، اضطراب و افزایش ضربان قلب شود.
- از مصرف این چای در دوران بارداری بدون مشورت با پزشک بپرهیزید.
- زیاده روی در مصرف این چای احتمال ایجاد یبوست را افزایش میدهد.
۶. دمنوش چای اولانگ
چای اولانگ، چای سبز و چای سیاه همگی از برگهای گیاه کاملیا سنسیس تهیه میشوند، اما فرآیند تهیه و فرآوری آنها اندکی متفاوت است. همین امر باعث میشود تا عطر، طعم و خواص این چایها با یکدیگر متفاوت باشد. با چای اولانگ میتوانید یک دمنوش پاییزی عالی برای فصل سرما درست کنید، نوشیدن این چای در فصل سرما بدن شما را گرم نگه میدارد. همچنین این چای سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان است، از اینرو فواید فراوانی برای سلامتی دارد. تقویت سیستم ایمنی، افزایش سوخت و ساز بدن، کاهش وزن و پیشگیری از پوکی استخوان از خواص چای اولانگ هستند.
طرز تهیه دمنوش چای اولانگ: ۳ گرم چای اولانگ خشک شده را در قوری بریزید و ۲۰۰ میلی لیتر آب جوش به آن اضافه کنید، ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. سپس چای را صاف کرده و بنوشید. در صورت تمایل میتوانید چای اولانگ را همراه با چای سفید، جنسینگ و گل رز دم کنید، اینکار خواص این دمنوش را افزایش داده و طعم و عطر آن را بهبود میبخشد.
موارد منع مصرف دمنوش چای اولانگ
- زیاده روی در مصرف چای اولانگ در دوران بارداری میتواند به جنین آسیب برساند.
- چای اولانگ روی قند خون تاثیر میگذارد، بنابراین اگر به دیابت مبتلا هستید، قبل از مصرف این چای با پزشک مشورت کنید.
- زیاده روی در مصرف این دمنوش باعث اسهال میشود.
- کافئین موجود در این چای میتواند باعث بی خوابی، تپش قلب، اضطراب، سردرد و فشار خون بالا شود.
۷. دمنوش اسطوخدوس و نعناع
متخصصان معتقدند اضطراب و افسردگی در فصلهای سرد سال شایعتر است. برای پیشگیری از اضطراب و افسردگی در فصل سرما دمنوش اسطوخدوس بنوشید. اسطوخدوس خاصیت آرامبخشی دارد و کیفیت خواب را بهبود میبخشد، از دیگر خواص اسطوخدوس که آن را به یک دمنوش پاییزی فوق العاده تبدیل کرده است میتوان به خاصیت ضدمیکروبی و ضدالتهابی آن اشاره کرد. برای افزایش خواص و طعم و عطر دمنوش اسطوخدوس میتوانید آن را همراه با نعناع دم کنید.
طرز تهیه دمنوش اسطوخدوس و نعناع: ۲ قاشق چایخوری اسطوخدوس خشک شده را همراه با ½ پیمانه نعناع تازه داخل قوری بریزید و دو لیوان آب جوش به آن اضافه کنید. ۱۰ دقیقه صبر کنید تا این دمنوش دم بکشد، سپس آن را همراه با عسل میل کنید.
موارد منع مصرف و عوارض دمنوش اسطوخودوس
- از مصرف این دمنوش در دوران بارداری و شیردهی بپرهیزید.
- دو هفته قبل از جراحی مصرف این دمنوش را متوقف کنید.
- مصرف دمنوش اسطوخدوس تعادل هورمونی در پسران را برهم زده و باعث رشد غیر طبیعی سینه در آنها میشود.
۸. دمنوش جعفری
کاهش وزن، درمان سنگ کلیه، تصفیه خون، تقویت قوای جنسی، درمان نفخ و آرامش اعصاب برخی از خواص دمنوش جعفری هستند. اما آنچه این گیاه را به یک گزینه عالی برای تهیه دمنوش پاییزی تبدیل کرده است، میزان ویتامین ث موجود در آن است. جالب است بدانید میزان ویتامین ث در جعفری بیشتر از کلم، لیمو و پرتقال است، بنابراین نوشیدن روزانه یک لیوان دمنوش جعفری باعث تقویت سیستم ایمنی شده و احتمال ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا که از مشکلات شایع فصلهای سرد هستند را کاهش میدهد.
طرز تهیه دمنوش جعفری: ۳۰ گرم برگ جعفری تازه یا خشک شده را داخل ظرف بریزید و یک لیترآب جوش به آن اضافه کنید. ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد، سپس این دمنوش را صاف کرده و همراه با عسل و لیموترش میل کنید. توجه داشته باشید هرچه زمان دم کشیدن جعفری بیشتر باشد، طعم آن تلختر میشود.
موارد منع مصرف دمنوش جعفری
- دمنوش جعفری اسیداگزالیک بالایی دارد و مصرف آن به افرادی که مبتلا به التهاب کلیه هستند، توصیه نمیشود.
- دمنوش جعفری قاعده آور است و مصرف آن در دوران بارداری ممکن است باعث سقط جنین شود.
سخن آخر
در صورتیکه سرد مزاج هستید و در فصل سرما زیاد بیمار میشوید، میتوانید با مصرف دمنوش با طبع گرم مزاجتان را اصلاح کنید و از بیماریهای پاییزی در امان بمانید.
شنبه 18 آبان 1398 - 9:52:31