«دمانس»؛ اختلالی پیش‌رونده که آرام آرام سلول‌های حافظه را نابود می‌کند

سه شنبه 14 اسفند 1397 - 15:51:8
«دمانس»؛ اختلالی پیش‌رونده که آرام آرام سلول‌های حافظه را نابود می‌کند

تهران- الکوثر: آلزایمر یک اختلال پیش رونده مغزی است که به تدریج حافظه شخصی و توانایی یادگیری و انجام فعالیت‌های روزانه را مختل می‌کند.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر،    آلزایمر یک اختلال پیش رونده مغزی است که به تدریج حافظه شخصی و توانایی یادگیری، استدلال، قضاوت، برقراری ارتباط و انجام فعالیت‌های روزانه را مختل می‌کند؛ در این بین از دست دادن حافظه، قضاوت، استدلال و تغییراتی در حالات و رفتار برخی از علائم مشخص این اختلال است؛  بیماری آلزایمر بخشی از روند طبیعی پیری نیست و چنانچه علائم فوق در فردی دیده شد با مراجعه به متخصص مغز و اعصاب و ارزیابی کامل می‌تواند تعیین کند که این علائم مربوط به بیماری دیگری است یا به آلزایمر دچار شده است.

آلزایمر به چه معناست؟

محمدعلی غفاری متخصص مغز و اعصاب در گفت‌وگو با خبرنگار  باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: بیماری آلزایمر به مرور و با گذشت زمان شروع به تخریب حافظه و ادراک فرد می‌کند و حدود هفت درصد از افراد به صورت ارثی به آلزایمر دچار می‌شوند.

این متخصص مغز و اعصاب بیان کرد: برخی عوامل خطر احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهند و در این بین سن و ژنتیک ۲ فاکتور خطر بسیار مهم در این اختلال هستند؛ اغلب افراد مبتلا به این بیماری بالای ۶۵ سال سن دارند، چاقی نیز یکی از عوامل خطر ابتلا به این بیماری است و احتمال ابتلا به آلزایمر در افراد چاق بیشتر خواهد بود.

پیری یکی از عوامل موثر در بروز زوال عقل است

غفاری ادامه داد: در کنار موادر گفته شده‌،‌ پیری یکی از عوامل موثر در بروز زوال عقل است؛ با پیشرفت علم پزشکی و مراقبت‌های بهداشتی طول عمر انسان‌ها و امید به زندگی افزایش یافته و از آنجا که تعداد سالمندان رو به افزایش است، بیماری‌های شایع دوران سالمندی از جمله تعداد مبتلایان به آلزایمر رو به افزایش است، بدیهی است که این بیماری یکی از مشکلات اساسی سیستم‌های بهداشتی درمانی کشور‌ها محسوب شود.

وی افزود: متاسفانه در حال حاضر حمایت‌های اجتماعی و درمانی لازم برای کمک به افراد مبتلا به آلزایمر در کشور وجود ندارد، اغلب خانواده‌ها آلزایمر را فراموشی طبیعی و پیامد اجتناب ناپذیر افزایش سن تلقی می‌کنند و از آنجا که خود بیمار هم به وضعیت خود آگاهی لازم را ندارد در بیشتر موارد به بیماری او توجه نمی‌شود، حال آنکه با تشخیص زود هنگام می‌توان به میزان زیادی از سرعت پیشرفت آن کاست.

نشانه‌های آلزایمر فراتر از فراموشی‌های موقتی و ساده است

این متخصص مغز و اعصاب گفت: با افزایش سن تغییراتی در حافظه ایجاد می‌شود که طبیعی است، اما نشانه‌های بیماری آلزایمر مواردی بیش از فراموشی‌های موقتی و ساده را شامل می‌شود؛ افرادی که به آلزایمر دچار می‌شوند، مشکلاتی را در برقراری ارتباط، وضعیت یادگیری و آموزش، تفکر و استدلال تجربه می‌کنند، این مشکلات به حدی شدید است که بر وضعیت شغلی، فعالیت‌های اجتماعی و زندگی خانوادگی فرد تأثیرات به سزایی خواهد گذاشت.

غفاری تشریح کرد: بین تغییرات معمول حافظه و علائم بیماری، خط مرز مشخص و واضحی وجود ندارد؛ اگر فردی دچار تغییراتی در عملکرد و حافظه خود شد بهتر است به پزشک مراجعه کند، بهتر است افراد مبتلا به دمانس یا فراموشی و خانواده هایشان هر چه سریعتر مورد حمایت و مراقبت قرار گیرند و در مورد بیماری اطلاعاتی کسب کنند.

آلزایمر شایعترین علت زوال عقل در میان افراد مسن

زهره قدمی متخصص مغز و اعصاب در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: بیماری آلزایمر شایعترین علت زوال عقل در میان افراد مسن است؛ دمانس یا همان زوال عقل از دست دادن عملکرد شناختی و تفکر به حدی که در زندگی روزمره و فعالیت‌های فرد تداخل ایجاد می‌کند، است. آلزایمر علامت‌های هشداردهنده‌ای دارد که باید به آنها توجه کرد.

این متخصص مغز و اعصاب بیان کرد: فراموش کردن مطالب و وقایعی که به تازگی به حافظه سپرده شده‌اند (حافظه کوتاه مدت) از اولین علایم معمول زوال عقل است، شخص اکثر اوقات دچار فراموشی می‌شود و قادر به یادآوری اطلاعاتی که جدیداً کسب کرده نیست، در حالت طبیعی فرد ممکن است گاه و بی گاه اسامی یا قرار‌های ملاقات‌ها را فراموش کند.

قدمی ادامه داد: افرادی که دچار فراموشی شده‌اند برنامه ریزی و انجام امور روزانه برایشان دشوار است؛ اینگونه اشخاص ممکن است مراحل مربوط به تهیه غذا، تماس تلفنی یا روش‌های انجام یک بازی را فراموش کنند که در حالت طبیعی فرد گاهگاهی فراموش می‌کند که چرا وارد یک اتاق شده است و یا مطلبی را که قصد داشته بیان کند،  به خاطر نیاورد.

افراد مبتلا به آلزایمر کلماتی غیر معمول می‌گویند

این متخصص مغز و اعصاب افزود: افرادی که دچار آلزایمر می‌شوند لغات ساده را فراموش کرده و یا کلماتی غیر معمول می‌گویند،  به طوری که صحبت‌ها و نوشته‌های آنان قابل درک نیست، به عنوان مثال اگر نتوانند مسواک خود را بیابند به جای آنکه در خواست مسواک کنند می‌گویند: «آن چیزی که برای دهانم است» در حالت طبیعی فرد در یافتن لغت مناسب به صورت گاه و بی گاه  مشکل دارد.

وی تشریح کرد: افرادی که به بیماری آلزایمر دچار هستند در محل خود گم می‌شوند، فراموش می‌کنند کجا هستند و چگونه به آنجا رسیده اند و نمی‌دانند چگونه به منزل برگردند در حالت طبیعی ممکن است روز هفته و یا مکانی که می‌رود را فراموش کند.

این متخصص مغز واعصاب بیان کرد: افرادی که مبتلا به آلزایمر هستند ممکن است نتوانند لباس مناسب فصل را تشخیص دهند و بپوشند، به این شکل که در یک روز گرم چندین لباس یا در یک روز سرد لباس کمی می‌پوشند، آنها همچنین ممکن است دچار ضعف در استدلال و قضاوت شوند به‌طوری که مقدار زیادی پول را بدون دلیل به کسی ببخشند.

قدمی اظهار کرد: افرادی که دچار آلزایمر هستند ممکن است در انجام امور ذهنی پیچیده دچار مشکلات غیر طبیعی شوند؛ به‌طور مثال اعداد و موارد استفاده آنها را فراموش کنند اما در حالت طبیعی ممکن است فرد به دشواری بتواند محاسبه دسته چک یا دفترچه بانکی را انجام دهد.

این متخصص مغز و اعصاب بیان کرد: افرادی که دچار آلزایمر هستند ممکن است اشیاء را در جا‌های غیرمعمول قرار دهند، مثلاً اطو را در فریزر و یا ساعت مچی را در قندان قرار دهند اما در حالت طبیعی ممکن است فرد کلید‌ها یا کیف پول را در جای غیرمعمول به طور موقت قرار دهد.

قدمی گفت: افراد مبتلا به آلزایمر دچار نوسانات سریع خلقی می‌شوند مثلاً زمانی آرام هستند، اما بدون هیچ دلیل مشخصی اشک ریخته یا خشمگین می‌شوند که در حالت طبیعی ممکن است فرد به طور گاه و بی گاه غمگین یا بداخلاق  باشد.

وی ادامه داد: افرادی که مبتلا به فراموشی هستند ممکن است به طور سریع و ناراحت کننده دچار تغییرات شخصیتی شوند؛ آنها ممکن است به شدت گیج و سر درگم، بدبین، نگران و محتاط یا وابسته به فردی در خانواده شوند که در حالت طبیعی شخصیت افراد در اثر تغییرات سنی به نحوی تغییر می‌کند.

افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است بسیار غیر فعال شوند

این متخصص مغز و اعصاب یادآوری کرد: افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است بسیار غیر فعال شوند، مثلاً ساعت‌ها جلوی تلویزیون بنشینند، بیشتر از حد معمول بخوابند یا از انجام امور معمول خودداری کنند که در حالت طبیعی ممکن است فرد احساس خستگی موقت از کار یا وظایف اجتماعی داشته باشد.


سه شنبه 14 اسفند 1397 - 10:19:42

دسته بندی :