به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، حجت الاسلام والسلمین حسن روحانی روز چهارشنبه در بیست و هفتمین اجلاس سراسری نماز در تالار امیرکبیر دانشگاه سمنان افزود: به تعبیری خداوند برای نماز از انسان دعوت کرده و آن را از ما خواسته است.
وی درباره ویژگی های نماز، تاکید کرد: نماز عبادتی است که از وقت شناسی و نام رحمان و رحیم خداوند آغاز می شود.
رئیس جمهوری بیان کرد: شاید بشود همه دین را در دو کلمه پرستش و نیایش خلاصه کرد، پرستش جوهر اسلام، باطن و حقیقت دین است و نیایش صورت زیبای پرستش است.
وی با اشاره به اینکه نماز یک عبادت صرف یا یک فرع دین مانند دیگر فروع دین نیست، خاطر نشان کرد: نماز همه چهره اسلام است، صورت اسلام نماز است.
روحانی با اشاره به کلام امام علی (ع) (لکل شی ء وجه و وجه دینکم الصلاة)، افزود: جوهر دین ایمان به خدا و اعتقاد به حق و عمل به دستورات الهی است، اما پرچم دین نماز است.
رئیس جمهوری با بیان اینکه کشورها را با پرچم می شناسند، ادامه داد: دین بدون نماز قابل شناخته شدن نیست، نماز همان اصل عبودیت در کنار توحید است.
روحانی اضافه کرد: عبودیت بی توحید معنا ندارد و توحید بی عبودیت ما را به سرمنزل مقصود نمی رساند.
رئیس جمهوری تاکید کرد: تعبیرهای قرآن مجید نه نسبت به نماز در اسلام، در همه ادیان الهی تعبیرهایی ویژه است.
وی به اشاره های مختلف نماز در زندگی برخی چهره ها در قرآن کریم اشاره کرد و افزود: بیش از 135 نوبت در قرآن نام حضرت موسی(ع) آمده است، آن جا که خداوند با حضرت موسی(ع) سخن می گوید، اولین دستور این است که نماز را به پا دارد.
وی تاکید کرد: دیدار خداوند با حضرت موسی کلیم افتخار حضرت موسی(ع) است و این از خود قرآن هم پیداست که خداوند لطف خاصی به حضرت موسی داشته است، در آن دیدار هم ابتدا اشاره به نماز است.
رئیس جمهوری اضافه کرد: آن کودک هم که سخن می گوید و طهارت مادر و حقانیت خود را به جهانیان اعلام می کند می گوید به من امر به نماز شده است.
رئیس جمهوری افزود: وقتی حضرت ابراهیم(ع) هاجر را می گذارد و کودکش اسماعیل را در بیابان بی آب و علف و خشک رها می کند، آنجا هم از نماز یاد می شود.
وی تاکید کرد: مساله نماز مساله اسلام نیست، حقیقت دین است که در واقع اتصال به خداوند است، چهره درخشان دین اتصال به خداوند است.
وی ادامه داد: نماز برای این نیست که سر اسلام و خدا بخواهیم منتی بگذاریم، حیات، سکون و آرامش ما در کنار نماز به وجود می آید.
وی یادآور شد: امام صادق(ع) درباره امام علی(ع) فرموده است امیرالمونین(ع) هر کجا به مشکل برمی خوردند دو رکعت می خواندند.
وی بیان کرد: امیرالمونین(ع) با آن مقام و آن تربیتی که برگرفته از اشرف مخلوقات عالم پیامبراعظم(ص) بود، در برابر مشکلات نماز اقامه می کردند.
روحانی بیان کرد: در شرح حال حضرت صدیقه کبری آمده است، وقتی امیرالمونین(ع) با پیکر بی جان حضرت فاطمه(ع) مواجه شدند، در آن سختی حضرت دو رکعت نماز اقامه کردند.
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه یکی از توفیق های حجت الاسلام محسن قرائتی این است که معانی را به زبان ساده بیان و قابل فهم می کند، تاکید کرد: اجلاس سراسری نماز نشست مبارک و معطری است به عطر والاترین عمل یک مومن و مسلمان که آن عطر نماز است.
نماز افتخار ماست
روحانی گفت: ما نیاز به نماز داریم و این افتخار و فخر ماست که خداوند به ما اجازه داده با او صحبت کنیم و از خداوند رحمان و رحیم یاد کنیم، این چه عبادتی است که از وقت شناسی، مکان شناسی و پاکی جسم و جان و نظم و ترتیب، شروع می شود.
وی افزود: در روز 17 رکعت نماز اقامه می کنیم و حداقل 10 بار می گوییم «بسم الله الرحمن الرحیم»، بنابراین نماز بهترین وسیله هدایت است و راه حق را به انسان نشان می دهد.
وی ادامه داد: از دینی که همه مسلمانان در طول شبانه روز حداقل باید خداوند متعال را 10 بار با رحمانیت بخوانند، خشونت، بداخلاقی و تهمت خارج نمی شود.
نماز خوان بداخلاق نیست
رئیس جمهوری در ادامه گفت: اگر اخلاق ما متناسب با نماز ما نیست، پس جایی مشکل داریم که باید آن را حل کنیم.
وی با اشاره به قدرت آرامش بخشی نماز، بیان کرد: چه عنصری می تواند یک ملت بزرگ را در برابر ابرقدرت ها حفظ کند جز نماز و تکیه به لطف و رحمت الهی که در انقلاب اسلامی شاهد آن بودیم.
وی ادامه داد: در دوران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، نماز دسته جمعی میان جوانان نشانه مذهبی و انقلابی بودن بود و تعدادی بسیاری از روشنفکران معتقد در این آیین شرکت می کردند.
روحانی گفت: الان شرایط به نحوی دیگر است، آن زمان در تمام دانشگاه تهران یک دخترخانم با روسری در فضاهای عمومی ظاهر می شد اما در همان شرایط هم بسیاری از همین جوانان برای وقت نماز به مسجد دانشگاه می آمدند و نماز خود را اقامه می کردند، چرا که نماز همواره علامت ایمان و اسلام است.
وی افزود: در این شرایط افرادی هم بودند که در غرب تحصیل کرده بودند اما زمانی که به ایران آمدند احساس کردند باید نماز به عنوان قدرت اسلام بروز داشته باشد، به همین دلیل غیر از مسجد دانشگاه، در دانشکده ها هم نمازخانه درست کردند، همچون دکتر بازرگان و دکتر سحابی که انسان های متدینی بودند و برخی از آنان نماز شب شان ترک نمی شد.
نماز نمایش قدرت اسلام است
وی با اشاره به این که برای اقامه نماز بیشتر بر جنبه جمعی سفارش شده است، گفت: نماز موجب احساس غرور و عظمت برای مسلمانان است و آنان با اقامه نماز، قدرت دینی خود را به گوش جهانیان می رسانند.
رئیس جمهوری با بیان این که امروز نماز و حجاب در سطح دنیا، علامت دینداری است، افزود: خانمی که حجاب اسلامی را رعایت می کند علامت دینداری دارد، همچنین وقتی جمعی در کنار هم می ایستند و نماز می خوانند باز هم علامت دینداری خود را به نمایش می گذارند.
وی با اشاره به این که اقامه نماز اهمیت ویژه ای برای ما دارد، افزود: امروز که زمان فشار اقتصادی دشمنان برماست، باید با تکیه برخداوند استقامت کنیم و این مساله در نماز نهفته است.
وی با بیان این که اگر از طریق نماز به درگاه الهی متصل شدیم، ما از مشکلات عبور می کنیم، ادامه داد: آنان که پای انقلاب اسلامی ماندند و در دوران دفاع مقدس همچون شهید بابایی فداکاری کردند همان هایی بودند که اهل نماز بودند و این قدرت بود که ما را در برابر توطئه های شدید حفظ کرد.
ترویج نماز باید از خانواده آغاز شود
روحانی در ادامه گفت: نماز باید از خانه و خانواده شروع شود و رفتار پدر و مادر در مسیر ترویج نماز باشد، گسترش نماز در جامعه نیازی به گفتن ندارد بلکه باید با عمل مردم را به نماز دعوت کرد.
وی بیان کرد: در زمان پیروزی انقلاب اسلامی، راجع به حجاب با زنان بحث نمی کردیم، بلکه این خودشان بودند که وقتی می دیدند دین اسلام عامل تحرک است، حجاب را می پذیرفتند.
وی با بیان اینکه همه ما یک هدف بلند داریم که در سایه وحدت و یکپارچکی و اتصال به حق امکانپذیر است افزود: امروز نیاز به استعانت از خدا داریم در این شرایط باید ایاک نعبد و ایاک نستعین را تکرار کنیم.
روحانی با اشاره به اینکه تلاش کنیم نماز ابزاری برای درجه، پست و مقام نشود افزود: من ناراحتم از اینکه در گزینش ها سئوالاتی از جوانان پرسیده می شود که آنان را دروغگو و ریاکار بار می آورد و این اشکال از ماست که دین را به صورت واقعی معرفی نکرده ایم.
روحانی تاکید کرد: نماز باید به عنوان وظیفه، فخر، عظمت انسان، نیایش و استعانت از خداوند اقامه شود نه برای مسائل ریز و جزئی و همه باید به مساجد، نمازها و اجتماعات خود افتخار کنیم.
به گفته رئیس جمهوری اگر می خواهیم نماز را ترویج کنیم باید از خانه، خانواده و مدرسه شروع کنیم و در این مسیر آموزش و پرورش بزرگترین وظیفه را برعهده دارد.
وی گفت: معتقدم که همه پول های مرتبط با اقامه نماز را به دبستان بدهیم که در آن شاکله ها و شخصیت ها ساخته می شود و همه افراد مخلص، ساخته شده دبستان و خانواده هستند.
روحانی با تاکید بر اینکه اساس دین ما انتخاب است و هیچ جا با زور و اجبار دین درست نمی شود افزود: نماز پناه همه برای معنویت، دنیا، آخرت، قدرت روحی، افزایش توان و ایستادن در برابر مشکلات زندگی و فشارها است.
بیست و هفتمین اجلاس سراسری نماز با شعار «شیوه ها و مهارت های دعوت به نماز» به میزبانی دانشگاه سمنان به مدت یک روز برگزار می شود.
چهار شنبه 14 آذر 1397 - 11:20:34