به گزارش پایگاه شبکه الکوثر ، جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی مقیم آمریکا روز دوم اکتبر 2018 در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول به طرز فجیعی توسط نیروهای امنیتی عربستان سعودی به قتل رسید.
یکی از مهمترین تبعات این جنایت این بود که عربستان سعودی و آمریکا تحت فشار افکار عمومی جهانی قرار گرفته اند.
عربستان به این دلیل تحت فشار قرار گرفت که این جنایت توسط نیروهای سعودی انجام شد و اگرچه در هیچ گزارشی صریحاً به نقش «محمد بن سلمان» ولیعهد در این جنایت اشاره نشده ، اما «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه در گزارشی در خصوص این جنایت تلویحاً به نقش محمد بن سلمان اشاره کرده است.
در همین حال ، تقریباً همه رسانه های جهانی محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی را طراح و صادر کننده دستور قتل جمال خاشقچی معرفی کردند.
آمریکا نیز به این دلیل تحت فشار افکار عمومی جهانی قرار گرفت که افکار عمومی خواستار اقدام جدی دولت آمریکا علیه عربستان سعودی به خصوص تحریم فروش سلاح به این کشور شد.
با این حال، با گذشت حدود 45 روز از این جنایت و تداوم مطالبه جهانی برای رسیدگی به جنایت عاملان قتل جمال خاشقچی، دولت های عربستان و آمریکا صرفاً به دو اقدام نمایشی اکتفا کردند.
«شلعان الشلعان» سخنگوی دادستانی عربستان روز پنجشنبه ضمن اینکه اذعان کرد قتل خاشقجی توسط نیروهای عربستانی انجام و سپس جسد وی تکه تکه شده است ، محمد بن سلمان را از این جنایت تبرئه کرده و از صدور حکم اعدام برای 5 نفر از 11 متهمی که در ماجرای قتل جاشقچی دست داشته اند ، خبر داد.
این حکم نه تنها اقدامی برای احترام به افکار عمومی جهانی نیست بلکه صرفاً یک حکمی نمایشی برای تبرئه ولیعهد سعودی و همچنین پنهان کردن همیشگی ماجرای قتل خاشقجی است.
در همین راستا، روزنامه آمریکایی "نیویورک تایمز" نوشت: واقعیت ماجرای قتل جمال خاشقجی ممکن است هرگز آشکار نشود، به ویژه آنکه احتمالاً پنج متهم اصلی این جنایت که اصلی ترین شاهدان هستند، اعدام خواهند شد.
پرده دیگر این نمایش نیز توسط دولت آمریکا اجرا شده است. دفتر کنترل دارایی های وزارت خزانه داری آمریکا روز گذشته نام ۱۷ تبعه سعودی را به دلیل مشارکت در قتل این روزنامه نگار منتقد سعودی در فهرست تحریم های خود قرار داد.
این اقدام آمریکا نیز صرفاً یک اقدام تبلیغاتی و نمایشی است زیرا افراد تحریم شده از جمله «سعود القحطانی»، مشاور دربار سعودی و «محمد العتیبی»، سرکنسول سعودی در استانبول ترکیه در زمره مهره های سوخته ای هستند که حتی صدور احتمالی حکم اعدام آنها توسط دولت سعودی نیز بعید نیست.
افکار عمومی جهانی و حتی شماری از سناتورهای آمریکایی خواستار اقدام جدی آمریکا از جمله تحریم تسلیحاتی عربستان سعودی هستند، اما ترامپ که به همه موضوعات نگاهی مادی دارد «اخاذی» از عربستان را به "اجرای عدالت" ترجیح می دهد. دولت آمریکا آشکارا نشان داد که نگاه "هنجاری" را از الگوی رفتاری خود حذف کرده و صرفاً نگاه "مادی" بر سیاست خارجی آن حکمفرما است.
به نظر نمی رسد که این نمایش ها و همچنین نمایش های دیگری که بدون تردید در ادامه اجرا خواهد شد، بتواند سبب کاهش فشار افکار عمومی جهانی علیه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان و دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا شود.
در همین راستا، «توران قشلاقچی» رئیس انجمن رسانه های عرب در ترکیه از آمادگی 20 بازرگان برای خرید ساختمان کنسولگری عربستان در چارچوب پویشی تحت عنوان "کنسولگری باید موزه و آرامگاهی برای جمال خاشقچی باشد" که اخیراً فعالان عرب به راه انداخته اند، خبر داده است.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
جمعه 25 آبان 1397 - 22:58:26