شواهد قتل جمال خاشقجی بیشتر با محمد بن سلمان گره می‌خورد

سه شنبه 22 آبان 1397 - 12:14:35
شواهد قتل جمال خاشقجی بیشتر با محمد بن سلمان گره می‌خورد

به گفته سه منبع مطلع از محتوای فایل‌های صوتی قتل روزنامه‌نگار منتقد عربستانی که در دست اطلاعات ترکیه قرار دارد، عضوی از تیم کشتار اندکی پس از ترور جمال خاشقجی تلفنی به مقام مافوقش اطلاع‌رسانی کرد که "به رئیست بگو" عملیات انجام شده و گمان می‌رود این "رئیس" محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی بوده باشد.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر،  روزنامه نیویورک تایمز نوشت، از نظر مقام‌های اطلاعاتی، این فایل صوتی که ماه گذشته به دست جینا هاسپل، مدیر سیا هم رسید، موثق‌ترین مدرکی است که ولیعهد سعودی را به قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد آل سعود مرتبط می‌کند. قتل خاشقجی موجی از محکومیت بین‌المللی را به راه انداخت.

در حالیکه به نام این رئیس اشاره‌ای نشده است، مقام‌های اطلاعاتی آمریکا معتقدند که واژه‌ "رئیست" اشاره به محمد بن سلمان دارد. به گفته مقام‌های مطلع، ماهر عبدالعزیز مطرب،‌ یکی از ۱۵ سعودی اعزامی به استانبول برای قتل خاشقجی در کنسولگری ریاض، این گفت‌وگوی تلفنی را انجام داد و به عربی صحبت کرد.

افسران اطلاعاتی ترکیه به مقام‌های آمریکایی گفته‌اند که به اعتقاد آنها ماهر عبدالعزیز مطرب با یکی از مشاوران ولیعهد عربستان صحبت می‌کرده است. مطرب جزو افسران امنیتی است که گاها در سفرها، محمد بن سلمان را همراهی می‌کند. در حالیکه ترجمه‌های عربی ممکن است متفاوت باشد، افراد مطلع از این تماس تلفنی می‌گویند مطرب همچنین به این مشاور کلماتی در اشاره به انجام شدن کارش گفته است.

بروس ریدل، افسر سابق سیا و کارشناس موسسه بروکینگز می‌گوید: تماسی تلفنی مثل این، یک مدرک غیر قابل انکار پیش چشم شماست. این مدرکی در اثبات گناه است.

نیویورک‌تایمز نوشته است، البته شاید مطرب باور داشته که این قتل به دستور ولیعهد عربستان بوده، اما این هم ممکن است که به طور مثال درک نادرستی از منبع صدور این دستور داشت. در این فایل صوتی مستقیما نامی از محمد بن سلمان برده نشده است و مقام‌های اطلاعاتی با اطمینان نمی‌توانند بگویند که این افسر اطلاعاتی به او اشاره داشته است. سعودی‌ها دوشنبه در بیانیه‌ای هرگونه اطلاع محمد بن سلمان را از قتل خاشقجی تکذیب کردند. در این بیانیه در اشاره به صحبت‌های مطرب مبنی بر "به رئیست بگو" آمده است که ترکیه "به سرویس‌های اطلاعاتی ما اجازه داده است تا این فایل‌ها را بشنوند و هیچ حرفی در اشاره به چنین واژگانی در این فایل‌ها وجود نداشت."

گمان می‌رود ترکیه چندین فایل صوتی از جمله گفت‌وگوهای تلفنی شنود شده در اختیار داشته باشد و ممکن است مقام‌های ترکیه این فایل‌ها را به صورت گزینشی به اشتراک گذاشته باشند. سخنگوی سیا هم در این رابطه اظهارنظری نکرده است.


سه شنبه 22 آبان 1397 - 11:24:44