تهران- الکوثر: این پایگاه اینترنتی عراقی در یادداشتی نوشت : دو کلمه اصلی «عناصر خودسر» در ماجرای ناپدید شدن جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی مطرح شد. این بدان معناست که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا دوشنبه پانزدهم اکتبر 2018 به شکل پنهانی عربستان را تهدید کرد به این که در صورت مشخص شدن نقش عربستان در کشته شدن جمال خاشقجی، در معرض «مجازات سنگینی» قرار می گیرد.
عربستان فورا به این اظهارات پاسخ داد و خاندان آل سعود ترکی الدخیل مدیر کانال تلویزیونی العربیه را مامور کرد تا بگوید اگر آمریکا چنین اقدامی اتخاذ کند، اقتصاد خود را به آتش خواهد کشید. عربستان به سادگی متوجه خواهد شد که قیمت یک بشکه نفت در بازارهای بین المللی به 200 دلار خواهد رسید و فروش نفت با ارزهایی غیر از دلار آمریکا صورت خواهد گرفت. به عبارتی دیگر، اکنون دیگر جنگ بر سر سرنوشت جمال خاشقجی نیست، بلکه موضوع، آینده محمد بن سلمان ولیعهد عربستان است. بدون تردید، این قضیه موجب ترس دولت آمریکا می شود. از این رو، سفر وزیر خارجه آمریکا به ریاض و همچنین عقب نشینی تاکتیکی رئیس جمهور آمریکا الزامی بود و وی برای یافتن زمینه مشترک برای تفاهم بین ترکیه و عربستان تلاش کرد. کاخ سفید و خاندان حاکم سعودی نشان دادند آمریکا برای پیوستن به توافق راه حل میانه آمادگی دارد و خالد بن فیصل آل سعود به استانبول فرستاده شد تا آتش این قضیه را خاموش کند.
گام مهم و قاطعانه در این راه حل میانه، ورود یک هیئت مشترک شامل محققان ترکیه ای و سعودی به کنسولگری سعودی در استانبول بود.
از بسیاری ابعاد، این نتایج اهمیت قابل ذکری ندارد؛ مگر این که در روندی که ترکیه و عربستان آن را آغاز کردند و آمریکا برای ورود به آن تلاش می کند، خللی ایجاد شود. اگر همه چیز بر اساس راه حل میانه مورد توافق ترکیه و عربستان پیش رود، با اوضاعی مواجه خواهیم بود که خاندان حاکم در عربستان، به ویژه ولیعهد سعودی از همه اتهامات مبرا می شود.
اگر در این روند هر گونه اشتباهی روی دهد، بار دیگر با موجی از اخبار دروغین مانند ضبط شکنجه و کشته شدن خاشقجی و ضبط مکالمات با «ساعت اپل» خواهیم بود. در هر حال، می توان فرض کرد که در آینده نزدیک، اصل واقعیت مشخص نخواهد شد.اما حتی اگر همه چیز بین آنکارا و ریاض به خوبی پیش برود، همچنان محال است که بدانیم آخرین مسائل در این قضیه مطرح شده است یا خیر.
علت اصلی این است که در آنکارا، واشنگتن و ریاض چیزی وجود ندارد که گام بعدی بن سلمان را نشان دهد. وی و طرفدارانش سکوت کرده اند و حتی در این باره یک کلمه به زبان نیاوردند.
پرواضح است که بن سلمان که اکنون هم در عربستان قدرت زیادی دارد، در انتظار زمانی برای اجرای حملات متقابل است. یکی از گزینه های وی، مبارزه با معارضان داخلی و خارجی خود است. همان طور که در قضیه خاشقجی روی داد. آن وقت، راه حلی که واشنگتن، ریاض و آنکارا در راستای آن تلاش می کنند، با شکست مواجه یا بی اثر خواهد شد. از سوی دیگر، این احتمال وجود دارد که ملک سلمان تصمیم به برکناری ولیعهد بگیرد. به عبارتی دیگر، اکنون سوال مهم این است که چه کسی سکاندار خاندان آل سعود خواهد بود نه این که سرنوشت جمال خاشقجی چه می شود.
چهار شنبه 25 مهر 1397 - 17:49:38