به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، این روزها یکی از شایعترین بیماریها که در گذشته بیشتر از میان افراد سالمند قربانی میگرفت،سکتههای مغزی است و به نظر میرسدنقش عوامل محیطی وتغذیه در این خصوص اهمیت ویژه یافته است.
دکتر مهدی وحید دستجردی فوق تخصص مغزو اعصاب وستون فقرات در این خصوص گفت:سکته های مغزی به معنی انسداد رگهای مغزی یا پاره شدن رگهای مغزی هستند که به صورت ناگهانی بروز میکنند وعلائمی نظیر فلج شدن سمتی از بدن ،اختلال در گفتار یا کاهش هوشیاری ناگهانی را نشان میدهند ؛ به طور کل این بیماری اولین ومهمترین عامل ناتوانی در بزرگسالان به شمار میآید وبه همین دلیل اهمیت بالایی دارد.سکتههای مغزی به لحاظ آمار مرگ ومیر مقام سوم را در جهان داشته ودر کشورهای مختلف متغیر است وباعث میشود نه تنها فرد بلکه خانواده بیمار دچار ناتوانی شوند.
فشار خون و دیابت متهمان ردیف اول
این عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی در خصوص مهمترین علل ایجادکننده بیماری اظهار کرد: مهمترین عامل خطر در سکتههای مغزی جدا از سن بیمار که در اختیار فرد نیست، فشار خون است؛ دومین عامل دیابت است که درصورت عدم کنترل بیماری میتواند منجر به سکته شود. عامل مهم دیگر در بروز این بیماری سیگار است که با شکننده ساختن رگها وتخریب آنها در بدن باعث وقوع سکته میشود.چربی خون از موارد دیگری است که علاوه بر ایجاد سایر بیماریهای زمینهای در بروز سکتههای مغزی وقلبی نقش دارد.متأسفانه پیروی از سبک غلط زندگی ، تغذیه نادرست وبه دنبال آن چاقی عوامل مهمی در این خصوص هستند که امروزه بسیار تأثیرگذارهستند .به طوری که تجربه نشان داده است افرادی که در برنامه زندگی روزانه از ورزش و رژیم غذایی درستی پیروی میکنند کمتر دچار سکتههای مغزی وسایر بیماریها میشوند.
آلودگی هوا بی تقصیر نیست
وی با بیان اینکه افرادی که در برنامه زندگی روزانه از ورزش و رژیم غذایی درستی پیروی میکنند کمتر دچار سکتههای مغزی وسایر بیماریها میشوند، افزود: هوای آلوده در کلانشهرها بر تمامی جنبههای زندگی افراد نقش داشته وعامل بسیاری از بیماریهای قلبی،مغزی وریوی است.این آلودگی از طریق ورود واستنشاق ذرات آلوده در هوا به مرور در رگهای افراد تجمع پیدا کرده واگر در رگهای مغزی تجمع یافته باشد ایجاد سکتههای مغزی و اگر در رگهای قلبی تجمع یابد سکتههای قلبی را بوجود میآورد.این عوامل سکتههای مغزی را تشدید و تسریع میکنند به این معنی که اگر فردی قرار بوده که در سنین بالاتری مبتلا به بیماری شود حال با وجود این شرایط در سنین پایین تری دچار سکته مغزی میشود.
نشانه هایی که ناگهان به سراغ فرد می آید
این متخصص بیماریهای مغز واعصاب ضمن اشاره به این موضوع که سکتههای مغزی عمدتا ناگهانی وموضعی خود را نمایان میکنند عنوان کرد: دو مشخصه مهم این بیماری موضعی بودن وناگهانی بودن است. به عنوان مثال فردی که درحال انجام فعالیتی نظیر صحبت کردن بوده وناگهان سمتی از بدن او دچار فلجی شود ویا ناگهان قادر به گفتار وحفظ تعادل نباشد.موضعی بودن هم اشاره به این دارد که نیمی از بدن درگیر فلجی شود.درواقع این دو مشخصه نشانه اصلی بیمار تلقی میشوند.اختلال در گفتار،فلج نیمی از بدن،اختلال در بینایی از نشانههای مهم در بیماری است که نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارد.توصیه مهم این است که افراد در این زمان به مراکز درمانی مجهز مراجعه کنند واز مراجعه به مراکز درمانی غیر مجهز خودداری کنند زیرا در این شرایط زمان برای درمان بیمار حکم طلا را دارد ونباید کوتاهی شود.
سکتههای گذرا با اهمیت هستند
وی در خصوص درمان بیماری گفت: در سکتههای مغزی معمولا یا خون لخته شده و به مغز نمیرسد و یا رگی دچار پارگی میشود و خون رسانی به مغز دچار اختلال میشود. به طور معمول هرگاه فردی دچار این عارضه شد اولین اقدام مراجعه به مرکز مجهز درمانی است که یا بوسیله اورژانس ویا نزدیکان فرد صورت میپذیرد.لازم به ذکر است که مواردی از حملات گذرای بیماری وجود دارد که در این حالات یک سمت بدن دچار فلجی موقت میشود ومجدد بیمار بهبود مییابد که قطعا این موضوع هشداری به بیمار است که نیاز به بررسی دارد ونباید کوتاهی صورت گیرد وبهتر است به موقع به مراکز درمانی مراجعه شود. معمولا در درمان بیماری با دارو به بازگشایی رگهای بیمار اقدام میشود وبه جراحی نیازی وجود ندارد.
آسپرین داروی موثر برای گروه پرخطر
دکتر وحید دستجردی در پاسخ به این پرسش که مصرف داروی آسپرین نقشی در پیشگیری از ابتلا به سکتههای مغزی را دارد یا خیر گفت: آسپرین داروی ضد لخته شدن خون است و درمورد سکتههای قلبی متخصصین در گروه خطر توصیه به مصرف آسپرین کرده تا به نوعی نقش پیشگیرانه داشته باشد. در خصوص سکتههای مغزی هم در مواردی مصرف آسپرین به افراد توصیه میشود که این موارد شامل افرادی میشود که در معرض خطر هستند به طور مثال تنگی رگهای گردنی وداخل مغزی دارند که از طریق بررسی این رگها به سادگی امکان پذیر است .تجویز آسپرین در این افراد نقش موثر در پیشگیری از ابتلا به سکتههای مغزی داشته وبسیار موثر است.لازم به ذکر است که در رشته مغز واعصاب ابدا متخصصان بی دلیل وتنها با افزایش سن توصیه به مصرف آسپرین صرفا جهت پیشگیری را نمیکنند زیرا این اقدام قطعا عوارض خاص خود را خواهد شد.
متخصصان بی دلیل وتنها با افزایش سن توصیه به مصرف آسپرین صرفا جهت پیشگیری را نمیکنند زیرا این اقدام قطعا عوارض خاص خود را خواهد شد.
در تجهیزات پیشرفت کرده ایم
وی در خصوص پیشرفت تجهیزات درمانی سکتههای مغزی اظهار داشت: در گذشته برای مشاهده رگهای بیماران از آنژیوگرافی استفاده میشد که این دستگاهها بسیار بزرگ بوده وبالطبع برای بیمار ریسک خطر به همراه داشتند .لیکن امروزه با وجود دستگاههای سونوگرافی داپلر مغز از پشت استخوان بدون عارضه امکان رویت رگهای مغزی وجود دارد و چند سال اخیر هم با ورود دستگاههای کالر داپلر «سونوگرافی داپلر رنگی» به راحتی رگ های داخل مغزی بررسی میشوند واگر تنگی داشته باشند با دارو اقدام به درمان بیمار میشود.از طرفی اقدام دیگری که در این خصوص در مرحله اولیه وجود دارد وهنوز راه اندازی نشده است احداث مراکز سکته مغزی است که در اغلب کشورهای پیشرفته این مراکز دائر هستند وافرادی که دچار سکته مغزی میشوند مشخصا به این مراکز ارجاع داده میشوند وامیدوار هستیم که این مراکز در کشور ما هم راه اندازی شوند همانگونه که در مورد سکتههای قلبی این امکان فراهم شده است.
توصیههای تکمیلی
این استاد دانشگاه در انتها اظهار داشت:آمار مبتلایان به سکتههای مغزی به دلیل بالا رفتن سن افراد در جامعه نسبت به گذشته بیشتر شده است وضرورت دارد افراد نسبت به کنترل وزن،قند خون وتغذیه مناسب توجه بیشتری نمایند .مصرف غذاهایی که فاقد چربیهای اشباع باشند ودر یک کلام پیروی از سبک زندگی سالم و به دور از مصرف دخانیات عوامل مهمی در پیشگیری محسوب میشوند وسن ابتلا به سکتههای مغزی را به تأخیر میاندازند.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
برای عضویت در کانال سروش الکوثرفارسی کلیک کنید
پنج شنبه 21 تیر 1397 - 12:46:7