به گزارش پایگاه شبکه الکوثر به نقل از خبرگزاری صداوسیما، عبدالباری عطوان در ارزیابی رفتار انگلیس در پرونده حدیده یمن و آغاز تحرکات جدید این کشور در شورای امنیت سازمان ملل متحد، تصریح کرد، انگلیس بدون تردید نگران است، زیرا این کشور در جنگ یمن شریک است، دلیل نگرانی این کشور،گزارش های دهشتناکی است که مارتین گریفیتس نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد که خود یک انگلیسی است تهیه کرده است. در این گزارش ها هشدار داده شد یمن در آستانه فاجعه انسانی است ، فاجعه ای که به نظر می رسد در عصر حاضر، بزرگ ترین فاجعه انسانی در دنیا باشد.
وی افزود: به این معنی که خشونت در سوریه فروکش کرده است، در عراق نیز پس از شکست دولت اسلامی (داعش) بحران فروکش کرده است اما هم زمان شاهد تداوم حملات هوایی، دریایی و زمینی به حدیده هستیم. برخی از کارشناسان پیش بینی کرده اند این روند می تواند به کشته شدن دویست و پنجاه هزار نفر از مجموع بیش از ششصد هزار نفر ساکن حدیده شود. در حال حاضر اهالی این شهر در محاصره قرار دارند و هر لحظه ممکن است شاهد بروز فاجعه بشری در حدیده باشیم. هفتاد درصد یمن مرهون فعالیت بندر حدیده است، شرایط زندگی در این کشور بسیار دشوار شده است، بیش از یک میلیون نفر در این کشور به بیماری وبا مبتلا شده اند و هفده میلیون انسان نیز از گرسنگی رنج می برند، به گمان من این موارد از عوامل اصلی نگرانی انگلیس است.
وی در گفتگویی اختصاصی با شبکه تلویزیونی دویچه وله آلمان تصریح کرد: انگلیس، آمریکا، عربستان، امارات و همه کشورهایی که به نوعی در جنگ علیه یمن نقش دارند مسئول ارتکاب جنایات جنگی در این کشورند، یمنی که شرایط آن از یک کشور شکست خورده فراتر رفته و به کشوری تبدیل شده است که سرشار از هرج و مرج و خشونت است. آنچه گفتم تفسیری از واقعیت های امروز یمن است اما نمی دانم چرا انگلیس پس از سه سال متوجه این واقعیت ها شده است، چرا این کشور مانع فروش تسلیحات و مهمات به عربستان و امارات نشده است، اگر واقعا لندن نگران اوضاع انسانی یمن است باید زودتر اقدام می کرد و ائتلاف عربی را به دلیل تداوم بمباران وحشیانه یمن، زیر فشار قرار می داد.
عبدالباری عطوان درباره تاثیر بی توجهی عربستان و امارات به مشاوره با انگلیس قبل از آغاز حمله به حدیده، در تغییر رفتار لندن، تصریح کرد، به نظر من این برداشت هم می تواند صحیح باشد، در شرایطی که عربستان و امارات با آمریکا و فرانسه مشورت کرده بودند اما با انگلیس رایزنی نداشتند و این کشور به نوعی به حاشیه رانده شده بود. در نتیجه لندن خود را منزوی دید و مهم تر اینکه پارلمان انگلیس با بررسی جنگ یمن، انتقادات شدیدی را متوجه دولت ترزا می کرد زیرا این دولت راه سکوت را در پیش گرفته و همچنان در اندیشه فروش سلاح به عربستان بود. هم زمان بسیاری از مطبوعات انگلیس نیز در تحلیل جنگ یمن دیدگاه انتقادی در پیش گرفته اند، بسیاری از اسناد و مدارک نیز از حجم بالای فجایع بشری در یمن حکایت دارد در نتیجه ترزا می سعی کرد به این نگرانی ها پاسخ دهد و به نوعی خود را از اتهام مشارکت در جنگ یمن و جنایت علیه بشریت تبرئه کند به همین منظور خواستار نشست ویژه شورای امنیت سازمان ملل متحد شد تا وانمود کند لندن در جنگ یمن حضور ندارد اما واقعیت این است که لندن شریک این جنگ است.
این نویسنده تاکید کرد، درخواست ها برای تحویل دادن بندر حدیده به طرف غیر نظامی که از جانب برخی کشورها و حتی اعضای ائتلاف زیر نظر عربستان مطرح شده بود یک درخواست دو جانبه است، در واقع اعضای ائتلاف در پی تسلط کامل بر بندر حدیده هستند، محاصره این بندر به معنی محاصره هفتاد درصد از خاک یمن است، آنان می گویند حوثی ها از طریق بندر حدیده تسلیحات و مهمات دریافت می کند اما تمامی سواحل یمن در محاصره کشتی ها و قایق های آنان قرار دارد.
وی در پاسخ به این سئوال که اگر بندر حدیده در محاصره است حوثی ها تسلیحات و موشک های بالستیک را که خطری علیه کشورهای همسایه از جمله عربستان است از کجا دریافت می کنند؟ گفت، درست است که هیچ دودی بدون آتش نیست، در نتیجه در یمن هم شاهد آتش و دود هستیم، اما شما از مردمی که با تجاوز خارجی مواجه هستند چه انتظاری دارید؟ آیا باید از جنگنده های عربستانی و اماراتی با شاخه گل استقبال کنند، آیا به مدرن ترین جنگنده های آمریکایی در آسمان یمن خوشامد بگویند؟ پس واکنش چنین مردمی طبیعی است زیرا هر انسانی حق دارد از خود دفاع کند. من هم معتقدم هم موشک های حوثی ها باید برچیده شود و هم بمباران یمن متوقف شود.
مجری پرسید، کشورهای ائتلاف با درک خطر این موشک ها، ایران را متهم می کنند، اما شما می گویید تمامی سواحل یمن در محاصره ائتلاف است اما سئوال من این است که این موشک ها از کجا به حوثی ها می رسد؟
عبدالباری عطوان در پاسخ گفت: ‹بسیاری از این موشک ها، همان نوع توسعه یافته موشک های اسکاد است که در انبارهای ارتش یمن موجود است همانگونه که جنبش حماس برخی از موشک ها را ارتقا و توسعه داده است. البته واقعا نمی دانیم، شاید هم این موشک ها ایرانی باشند اما چرا به موشک های ایرانی اعتراض می شود و در عین حال جنگنده های اف پانزده و اف شانزده و همچنین موشک های پاتریوت، از آمریکا به عربستان سرازیر می شوند؟ چرا نگاه ما به برخی امور تنها از یک زاویه است؟ من هوادار حوثی ها نیستم اما آیا می توان از این گروه انتظار داشت اصلا هیچ مقاومت و دفاعی نکند؟
عبدالباری عطوان درادامه و در بخش دیگری از مصاحبه خود گفت، من بر این باور نیستم که سازمان ملل متحد با جنگ علیه یمن یا دست کم این گونه لشکر کشی گسترده ائتلاف عربی جهت تسلط بر حدیده موافقت کرده باشد. به باور من آمریکا به ویژه دولت ترامپ به آنان چراغ سبز نشان داده است تا به شهر حدیده و بندر این شهر حمله کنند اما افکار عمومی جهان با چنین جنگی مخالف است زیرا آن را فاجعه بار می داند. ما تا به الان نمی دانیم در این نبرد چه تعداد انسان کشته شدند.نمی دانیم قربانیان حملات هوایی و بالگردهای آپاچی کدام قشر از مردم بوده اند. نکته دیگر اینکه چرا این ائتلاف پس از گذشت چند سال نتوانسته است این جنگ را به نتیجه برساند. کشورهایی که ابرقدرت هایی در منطقه اند و بهترین جنگنده ها و سلاح را در اختیار دارند چرا نتوانستند جنگ را یکسره کنند؟ حال که نتوانستند جنگ را خاتمه دهند چرا صلح را نمی پذیرند و در مذاکراتی که به مدت سه ماه در کویت ادامه داشت چرا از رسیدن به نتیجه طفره می رفتند؟ آنان از راه حل سیاسی دم می زنند اما در مسیر حل سیاسی نیستند.
عطوان در پاسخ به سئوال دیگر مجری که پرسید آیا پیش بینی می کنید پس از نشست شورای امنیت، عربستان و امارات به پذیرش توقف جنگ مجبور شوند؟ گفت، امیدوارم کشورهای ابرقدرت وارد عمل شوند و این جنگ را متوقف کنند زیرا باید بپذیریم که حوثی ها هم بخشی از مردم یمن هستند، پس آنان نیز باید در هر گونه تلاش برای حل بحران سهیم باشند. ترامپ با رهبر کره شمالی گفتگو کرده است اما چرا در این موضوع وارد مذاکره و رسیدن به راه حلی مورد قبول تمامی طرف ها نمی شود؟ اینکه در ایام عید فطر برادران ما در یمن با خطر گرسنگی، بیماری و بمباران روبرو باشند مصیبت بار است.
اخبار یمن را اینجا پیگیری کنید
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
برای عضویت در کانال سروش الکوثرفارسی کلیک کنید
چهار شنبه 30 خرداد 1397 - 18:41:2