رقابت داغ ۷ هزار نامزد برای کسب ۳۲۸ کرسی در چهارمین انتخابات پارلمانی پس از صدام

جمعه 21 اردیبهشت 1397 - 23:52:20
رقابت داغ ۷ هزار نامزد برای کسب ۳۲۸ کرسی در چهارمین انتخابات پارلمانی پس از صدام

بغداد- الکوثر:روز شنبه بیست و دوم اردیبهشت( ۱۲ می ۲۰۱۸) چهارمین انتخابات پارلمانی پس از سرنگونی رژیم صدام معدوم در سال ۲۰۰۳، در داخل عراق برگزار خواهد شد.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، البته عراقی‌های مقیم 21 کشور جهان از جمله ایران و همچنین نیروهای مسلح دو روز زودتر یعنی روز پنجشنبه بیستم اردیبهشت(10 می) پای صندوق‌های اخذ رای رفتند که مسئولان کمیساریای عالی انتخابات عراق از مشارکت 78 درصد نیروهای مسلح خبر داده‌اند.

عراق از ساعت 7 صبح امروز جمعه بیست و یکم اردیبهشت به وقت محلی، وارد سکوت انتخاباتی پیش از انتخابات پارلمانی شده و هرگونه تبلیغات انتخاباتی نامزدها ممنوع اعلام شده است. تبلیغات انتخابات پارلمانی عراق از صبح روز شنبه 14 آوریل (25 فروردین) آغاز شده بود.

در این انتخابات بیش از هفت هزار نامزد برای تصدی 328 کرسی پارلمان رقابت می‌کنند.این اولین انتخابات پارلمانی بعد از شکست گروه تروریستی داعش در پایان سال میلادی گذشته و دومین انتخابات بعد از خروج آمریکا از عراق در سال 2011 میلادی به‌شمار می‌رود.

24 میلیون عراقی واجد شرایط رای در 18 استان

کمیساریای عالی انتخابات عراق اعلام کرد از مجموع جمعیت 36 میلیونی عراق، 24 میلیون نفر واجد شرایط رای دادن هستند و انتخابات در 18 استان عراق برگزار می‌شود به این معنی که در هر یک از استان‌ها بر اساس تراکم جمعیتی، هفت تا 34 نماینده انتخاب می شوند.

کرسی‌های اختصاص یافته به اقلیت 

هشت کرسی نیز به ترتیب زیر به اقلیت‌ها اختصاص داده شده است:

پنج کرسی برای مسیحیان.

صائبی‌ها، ایزدی‌ها و شبکی‌ها نیز هر کدام یک کرسی

شبک‌ها گروهی از کُردهای عراق هستند که در شمال این کشور و در شهر موصل زندگی می کنند.

رقابت برای تصدی چهارساله 328 کرسی پارلمانی

دوره نمایندگی پارلمان عراق که 328 کرسی دارد، چهار سال است. به استثنای انتخاب نخست وزیر، احزابی که کرسی‌های پارلمان را از آن خود می‌کنند باید درباره رئیس جمهور و رئیس پارلمان به توافق برسند به این معنی که عرف موجود در عراق که مورد توافق فراکسیون‌های سیاسی است مبتنی بر تقسیم ریاست سه قوه به ترتیب زیر است:

رئیس جمهور باید از کُردها باشد و نخست وزیر شیعه و رئیس پارلمان نیز باید سنی باشد.

در این میان احزاب و گروه‌های مختلف عراق با تشکیل ائتلاف‌های انتخاباتی به رقابت یکدیگر می‌روند؛ ائتلاف‌هایی که برخی از آنان با وجود داشتن رویکردهای نزدیک به یکدیگر به شکل جداگانه و مستقل از هم تشکیل شده است.

به عنوان مثال "حیدر العبادی" نخست وزیر عراق و نوری المالکی معاون رئیس جمهور و نیز دیگر گروه‌ها تصمیم گرفتند در ائتلاف‌های جداگانه وارد رقابت انتخاباتی شوند، همین وضعیت در مورد گروه‌ها و احزاب سنی مذهب عراق نیز وجود دارد.

پنج فهرست اصلی انتخاباتی جریان‌های اکثریت عراق

ائتلاف‌" الفتح" به‌رهبری هادی عامری، "النصر" به‌ رهبری حیدر العبادی، "سائرون" به‌ رهبری مقتدی صدر، "دولت القانون" به‌رهبری نوری المالکی و "حکمت ملی" به‌ رهبری عمار حکیم، پنج فهرست بزرگ انتخاباتی جریان‌های اکثریت ملت عراق(شیعیان) هستند.

العبادی وابسته به حزب الدعوه و المالکی رئیس این حزب دو ائتلاف جداگانه تشکیل دادند و سلیم الجبوری با ایاد علاوی معاون رئیس جمهور عراق و صالح المطلک معاون نخست وزیر سابق یک ائتلاف تشکیل دادند که اسامه النجیفی معاون رئیس جمهور در آن حضور ندارد، بلکه با سایر گروه‌های سیاسی عراق ائتلاف کرده است.

حزب الدعوه نیز به اعضای خود در مورد نحوه شرکت در رقابت انتخاباتی آزادی عمل داده و محدودیتی برای آنان در نظر نگرفت.

مهمترین ائتلاف‌های انتخاباتی عراق در اولین انتخابات پساداعش

با این توضیحات مهم‌ترین فراکسیون‌های و ائتلاف‌های انتخاباتی عراق به شرح زیر است:

ائتلاف دولت قانون

ریاست این ائتلاف برعهده نوری المالکی نخست وزیر سابق عراق است که تصمیم گرفت با دو فهرست جداگانه در انتخابات شرکت کند . دبیرخانه حزب الدعوه نیز پس از نشست سیزدهم ژانویه گذشته تصمیم گرفت به عنوان یک حزب سیاسی در ائتلاف‌های سیاسی و انتخاباتی که نامشان در کمیساریای عالی انتخابات ثبت شده است در انتخابات پارلمانی سال جاری مشارکت نداشته باشد.

حزب الدعوه اعضای خود برای شرکت در انتخابات را کاملا آزاد گذاشت تا با نام‌های شخصی و نه حزبی در انتخابات شرکت داشته باشند و در هر فهرست و یا ائتلافی نامزد شده و یا ریاست هر یک از فهرست‌های انتخاباتی را به دست بگیرند.

ائتلاف النصر و الاصلاح با حضور وزیر دفاع سابق

العبادی با حضور طوایف مختلف عراقی این ائتلاف را تشکیل داد که شامل فراکسیون المستقلون، شخصیت‌ها و گروه‌هایی از چند استان عراق از جمله موصل هستند و خالد العبیدی وزیر دفاع سابق عراق یکی از سرشناس ترین شخصیت‌های این ائتلاف است .

العبادی در خصوص تشکیل این ائتلاف گفت برای شرکت در انتخابات پارلمانی به یک طایفه محدود نمانده و از آن فراتر رفته است .

اما این ائتلاف با شکاف زود هنگام روبرو شد به این معنی که برخی گروه‌ها تصمیم گرفتند از آن خارج شوند.مهدی الموسوی رئیس فراکسیون منتصرون که به ائتلاف الفتح ملحق شده است ، با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد دلیل خروج از ائتلاف العبادی حضور بیش از 60 گروه سیاسی در این ائتلاف است در حالی که کریم النوری از فرماندهان حشد دلیل خروج از ائتلاف مزبور را حضور گروه‌ها و اشخاصی عنوان کرد که مورد پسند نیستند.

العبادی از سال 2014 نخست وزیری را از نوری المالکی متحد نزدیک ایران تحویل گرفت.

ائتلاف همبستگی عراقی

اثیل النجیفی سیاستمدار وابسته به اقلیت و استاندار سابق نینوا این ائتلاف را به رهبری برادرش اسامه النجیفی معاون رئیس جمهور تشکیل داد که شامل 11 گروه سیاسی از جمله فراکسیون "طرح عربی" به رهبری خمیس الخنجر و نیز حزب الحق به رهبری احمد المساری نماینده پارلمان عراق است.

ائتلاف الوطنیه

متشکل از 26 گروه سیاسی از جمله گروه‌های معروف سنی است که مهم ترین آن احزاب تحت رهبری سلیم الجبوری رئیس پارلمان و صالح المطلک رئیس فراکسیون العربیه و ایاد علاوی نخست وزیر پیشین عراق است و به طور رسمی در کمیساریای عالی مستقل انتخابات ثبت نام کرده است.

الجبوری (سنی مذهب) ریاست حزب تجمع مدنی برای اصلاحات را بر عهده دارد در حالی که المطلک (سنی مذهب) رئیس جبهه گفت وگوی عربی است و علاوی نیز رهبری حزب الوفاق ملی عراق را در دست دارد.

علاوی با وجود اینکه شیعه لیبرال است، اما پس از سرنگونی نظام سابق عراق در سال 2003 تصمیم گرفت در چارچوب ائتلاف با نیروهای سنی مذهب ائتلاف کند.

ائتلاف سائرون

رهبری آن را مقتدی صدر به عهده دارد که با یک فهرست واحد در رقابت انتخاباتی شرکت می‌کند و مخالفت قاطعانه خود را برای پیوستن به ائتلاف‌های انتخاباتی اعلام و خاطر نشان کرد  از فهرست‌های فراتر از سهمیه بندی حمایت خواهد کرد که اعضای آن از عملگرایان مستقل باشند.

"محمد هوری" معاون رئیس فراکسیون پارلمانی "الاحرار" وابسته به جریان صدر گفت، مقتدی صدر مایل است فهرست الاستقامه به دور از جبهه بندی و فراتر از برخی نامگذاری‌ها باشد و هیچ یک از اعضای این فهرست از چهره‌ها و شخصیت‌های سابق چه از فراکسیون الاحرار و یا غیره نیستند.

صدر که 34 کرسی از مجموع 328 کرسی پارلمانی عراق را در دست دارد، از معروف ترین حامیان تلاش‌های العبادی برای مبارزه با فساد گسترده در ادارات دولتی است اما در انتقاد از او گفت، ائتلاف‌هایی که تشکیل داده است شامل دسته بندی‌های طایفه‌ای بی حاصلی است که زمینه ساز بازگشت مجدد فساد به کشور است.

فهرست الفتح

شامل 18 گروه از جریان‌های سیاسی الحشد الشعبی است که معروف ترین آن سازمان بدر به رهبری هادی العامری و عصائب اهل الحق به رهبری قیس الخزعلی و سایر نیروها و گروه‌های زیر مجموعه حشد است.

حکمت ملی

مرداد ماه سال 96 بود که سید عمار حکیم با جدایی از مجلس اعلی جریانی جدید به نام "حکمت ملی" را تاسیس کرد. 

حکیم  اهم توجه جریان حکمت را اهتمام به زنان و حقوق آنها دانست و در خصوص سیاست خارجی گفته بود: جریان حکمت در سطح سیاست خارجی معتقد است که عراق پل ارتباط است و نه جنگ. برای رسیدن به تفاهم با همه کشورهای منطقه تلاش خواهیم کرد.

ائتلاف بغداد

این ائتلاف به رهبری محمود المشهدانی رئیس پیشین پارلمان عراق و از چند گروه و ائتلاف سنی برجسته تشکیل شده است که مهمترین آنها «الانبار هویتنا، دیالی هویتنا، نینوی هویتنا» است و المشهدانی و آلاء‌الطالبانی از رهبران حزب میهنی کردستان عراق از مهمترین شخصیت‌های این ائتلاف به شمار می‌روند.

فهرست السلام کردستان عراق

این فهرست ائتلاف دو حزب سنتی منطقه کردستان عراق یعنی حزب دموکرات به رهبری مسعود بارزانی و حزب اتحادیه میهنی کردستان به رهبری کوسرت رسول(که پس از درگذشت جلال طالبانی رئیس جمهوری عراق، ریاست آن را به عهده گرفت) 

ائتلاف الوطن 

رهبری این ائتلاف را برهم صالح از سیاستمداران منطقه کردستان عراق برعهده دارد، این ائتلاف از سه گروه شامل جنبش تغییر(گوران)، ائتلاف عدالت دموکراتیک به رهبری برهم صالح از رهبران اتحادیه میهنی و جنبش اسلامی کردستان تشکیل شده است.


اخبار عراق را اینجا پیگیری کنید

برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید


جمعه 21 اردیبهشت 1397 - 18:17:59