به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که آیا اگر آمریکا از برجام خارج شود شما توافق هستهای را با کشورهای اروپایی، چین و روسیه ادامه خواهید داد یا خیر، بیان داشت: اولاً من بسیار خوشحال هستم که آقای ترامپ بعد از یکسال که به کاخ سفید رفته است هنوز نتوانسته آن فریادی که در دوره انتخابات میزد که این توافق را پاره خواهد کرد به آن هدف دست پیدا کند و برجام حداقل آنقدر استحکام داشته است که این یکسال بتواند به خوبی در برابر آمریکا مقاومت کند.
وی اضافه کرد: اینکه در آینده آمریکا چکار میخواهند بکند ما نمیدانیم و از هر که هم میپرسیم میگوید ما نمیدانیم، حتی از دوستان اروپایی و نزدیک آقای ترامپ هم که میپرسیم میگویند ما نمیدانیم یعنی هیچکس پیشبینی نمیکند که دولت آمریکا در آینده چه اقداماتی میخواهند انجام دهد.
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: این مساله نه فقط در مورد برجام بلکه حتی درمورد توافقهای تجاری خودشان نیز نمیدانند که دولتشان پای آن توافقات میایستد یا آنها را بر هم میزند. برخی از آنها را هم مثل توافق آب وهوا بر هم زده است، ما اصولی داریم و بر مبنای اصول خودمان ادامه میدهیم.
وی افزود: اولا ما آغازگر نقض برجام نخواهیم بود، همانطور که بارها تاکید کردیم برجام اضافه و کم نخواهد شد. اینکه حالا آقای ترامپ تمایلی دارد مربوط به خودش است، نه خطی به برجام اضافه میشود نه خطی از برجام کم خواهد شد.
رئیسجمهور تصریح کرد: ما مسائل دیگر را به هیچ عنوان مربوط به برجام نمیدانیم برجام یک توافق هفت جانبه است که هفت کشور با هم توافق کردهاند و یک توافق بینالمللی است که شورای امنیت در قطعنامه 2231 آن را تایید کرده است. تعهد حزب دموکرات نیست، یک اشتباهی که آقای ترامپ دارد این است که فکر میکند برجام تعهد حزب دموکرات است. برجام تعهد دولت آمریکا است، هر جناحی میخواهد سر کار باشد.
وی با تاکید بر اینکه این تعهد پایدار و مستمر است و همچنان دولت آمریکا متعهد است و اگر تخلف کند زیر پای تعهد خودش زده و اعتبار خودش را مخدوش کرده است تصریح کرد: ما البته برای شرایط آینده پیشبینیهای لازم را داریم، تا زمانی که منافع مورد نظر ما در برجام تامین شود ما در برجام خواهیم ماند، بودن یا نبودن آمریکا تاثیر اصلی برای تصمیم ما نخواهد داشت. تصمیم اصلی ما بر مبنای این است که منافعی که مورد نظر ما است با برجام تامین میشود یا خیر؟
رئیسجمهور در ادامه در پاسخ به این سؤال که اگر آمریکا بر روی بحث موشکی فشار آورد و باعث به هم خوردن توافق هستهای شود به نظر شما این رویکرد ترامپ فرصت گفتوگوی معنادار بین ایران و آمریکا را از بین خواهد برد، پاسخ داد: حالا خیلی فرصت خوبی نبوده که بخواهد از بین ببرد یا نبرد. راجع به برجام همانطور که قبلاً هم گفتهام برجام قابل مذاکره مجدد یا بازنویسی نیست. یک توافقی است که بعد از 30 ماه تلاش نوشته، توافق و امضا شده است و شورای امنیت سازمان ملل متحد آن را تأیید کرده بنابراین تبدیل به یک توافق بینالمللی شده است.
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه هیچ معنایی ندارد که ما در مورد برجام مذاکره کنیم، خاطرنشان کرد: هر چیزی که برای دفاع از کشور مثل هواپیما، موشک یا زیردریایی یا هر چه که میخواهد باشد، هر آنچه برای دفاع کشور نیاز داریم. تعهد ما در برابر دنیا آن است که دنبال سلاح کشتار جمعی نرویم و دنبال آن نخواهیم رفت نه تنها به خاطر تعهد بلکه به خاطر فتوای رهبری است. پس سلاح کشتار جمعی کنار و آنچه آمریکاییها و برخی از کشورها دنبالش هستند و دنبال سلاحهای مخربتر هستند ایران دنبال این سلاحی که ضداخلاق تعهدات بینالمللی و شرع است نخواهد رفت.
روحانی اظهار داشت: اما در سلاح متعارف آنچه جمهوری اسلامی برای دفاع از کشور خودش نیاز داشته باشد استفاده خواهد کرد، عمل خواهد کرد و در این زمینه با هیچ کس مذاکره نخواهد کرد. من تأکید میکنم موشکهای ایران هیچ زمانی تهاجمی نبوده است و برای تهاجم به هیچ کشوری نبوده است و برای تهاجم به هیچ کشوری نخواهد بود. موشکهای ما برای دفاع از خودمان است، تدافعی است و هیچ گاه موشک ما برای سلاح کشتار جمعی هم ساخته نشده است. ما اصلاً سلاح کشتار جمعی نداریم بنابراین در این زمینه با کسی مذاکره نداریم.
وی اعلام کرد: آمریکاییها اگر میخواستند فرصتی را ایجاد کنند نسبت به رابطهشان با ملت ایران خوب بود از فضای برجام درست استفاده میکردند. اگر آمریکاییها به تمام تعهدات خودشان در برجام عمل میکردند به نظر من شرایط تازهای ایجاد میشد، ممکن بود بعداً راجع به موضوع دیگری بتوانیم با آمریکا صحبت کنیم. خود آنها متأسفانه این فرصت طلایی را از بین بردند. چه دولت قبلی که آغازگر از بین بردن این فرصت بود و مخصوصاً دولت فعلی که کلاً این فضا را از بین برده است.
رئیس جمهور بیان داشت: من همیشه تأکید کردم کلید فضای روابط آینده ایران و آمریکا دست واشنگتن است آنها باید دست از خلافشان، فشارشان، تهدید و تحریمشان بردارند. خود به خود فضا، فضای دیگری میشود و در آن فضا میشود برای آینده فکر کرد.
روحانی در پاسخ به سؤالی در مورد مواضع اخیر ایران در قبال سوریه و بحث توقف حمله ترکیه به این کشور، نیز گفت: برای مسائل منطقه به ویژه سوریه روابط بسیار خوبی در ماههای گذشته بین ایران،ترکیه و روسیه بوده و همین امروز با آقای پوتین تلفنی صحبت میکردیم و یکی از نکاتی که رئیسجمهور روسیه مطرح میکرد این بود که احساس میکرد که ضروری است ما در آینده نه چندان دور اجلاس سران سه کشور را برای منطقه و سوریه داشته باشیم.
وی افزود: بنابراین ما همکاری سه کشور برای منطقه و سوریه را مغتنم میشماریم و مهم میدانیم و این روند را ادامه میدهیم. روابط ما با روسیه و ترکیه روابط بسیار خوبی است اما در عین حال این موضع اصولی ما بوده که ورود یک ارتش به داخل خاک یک کشور دیگر باید با اجازه دولت آن کشور و رضایت مردم آن کشور باشد. و اگر مردمی راضی نیستند و دولتی اجازه نداده ما علیالاصول این کار را درست نمیدانیم و دلمان میخواهد این عملیات هر چه زودتر پایان پذیرد. به دلیل اینکه در این عملیات هم برادران ترک ما کشته میشوند و هم افراد روبرو کشته میشوند و هم کردها کشته میشوند و این عملیات ثمری نخواهد داشت و به همین دلیل توصیه ما بر این است در همه کشورها چنین نظری داریم و خواهیم داشت. همانطور که ما حضور آمریکاییها در سوریه را محکوم میکنیم. البته آنها اهداف ناصحیح در منطقه دارند و به فکر تجزیه سوریه هستند.
رئیسجمهور اظهار داشت: هر کسی که بدون اجازه دولتی بخواهد وارد خاک کشور دیگر شود ما علیالاصول آن را نمیپذیریم اما در عین حال روابط سه کشور به خوبی ادامه خواهد داشت.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
کانال تلگرامی الکوثرفارسی اینجا
سه شنبه 17 بهمن 1396 - 18:18:16