تهران- الکوثر: آنتونی اچ کوردزمن در مقاله ای که در پایگاه اینترنتی مرکز مطالعات راهبردی و بین الملل منتشر شد نوشت ایران بیش از یک قرن است که غرب را یک منبع اعمال نفوذ و کنترل خارجی می بیند. این درک و تلقی صرفا ناشی از عصبانیت بابت پشتیبانی آمریکا از شاه نیست.
کوردزمن نوشت آمریکا ممکن است "شیطان بزرگ" از دیدگاه (امام) خمینی (ره) بوده باشد، اما هر کودک دبستانی ایرانی نیز می داند که مبداء "امپریالیسم" غرب به زمان حق انحصاری انگلیس در تجارت تنباکو از 1890-1892 و امتیاز نفتی دارسی در سال 1901 بازمی گردد. دوره سلطه امپریالیسم غرب در ایران همچنین تاسیس شرکت نفت انگلیس و ایران را که بعدا در سال 1933 به شرکت نفت انگلیس تبدیل شد، شامل می شود. هر ایرانی می داند که انگلیس از طریق این شرکت عملا کنترل منبع اصلی ارزآوری ایران و صنعت نفت را دست کم تا اواسط دهه 1950 در اختیار داشت.
نویسنده سپس به همکاری انگلیس و آمریکا در کودتای سال 1951 و برکناری دولت محمد مصدق اشاره کرد و نوشت لندن و واشنگتن پس از این کودتا شرکت ملی نفت ایران را تاسیس کردند که پس از بازگشت شاه به ایران کنترل تقریبا کامل سیاست های نفتی ایران را از سال 1954 تا سال 1973 در اختیار شرکت های غربی قرار داد.
کوردزمن در ریشه یابی خصومت ایران با غرب به جنگ ایران و عراق از سال 1980 تا 1988 اشاره کرد و نوشت ایرانی ها حمایت اروپا و برخی کشورهای عربی از صدام (دیکتاتور معدوم عراق) را در این جنگ فراموش نکرده اند.
آمریکا نیز از دید ایرانی ها یکی از حامیان صدام محسوب می شد. ایرانی ها همچنین جنگ نفتکش ها با آمریکا در سال های 1988-1987 ، و این را که هیچ کس بیرون از ایران واقعا هیچ کاری برای جلوگیری از حملات شیمیایی صدام در جریان جنگ هشت ساله نکرد، به یاد دارند.
کانال تلگرامی الکوثرفارسی اینجا
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
چهار شنبه 13 دی 1396 - 16:8:2