به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، عمان در دهه 1950 تا 1960م و در اوج زمان عربیسم در کشورهای عربی منطقه خارج از چارچوب سیاست های کشورهای عربی عمل میکرد. انزوای منطقه ای عمان که از لحاظ جغرافیایی به خاطر طول خط مرزی گسترده با عربستان در غرب این کشور و وجود رشته کوهها در شمال و جنوب تاثیر خود را بر نحوه تبادلات آرا و افکار مردم نشان داده است. سیاست انزواطلبی عمان که سلطان سید بن تیمور اعمال می کرد عامل بسیار مهمی در انزوای عمان تلقی میشود.
در پی تحولات منطقه ای و اخراج شاه توسط امام خمینی(ره) در ایران و تجاوز عراق به ایران متعاقب آن جنگ تحمیلی عمان به عضویت سازمان امنیتی جدیدی با نام شورای همکاری خلیج فارس درآمد. این شورا، کویت در شمال خلیج فارس را با عمان و امارات و عربستان در جنوب متحد می ساخت.
از اواسط دهه 1980م عمان از تشکیل نیروی نظامی مشترک در شورا حمایت کرد. جنگ 1990-91م خلیج فارس، عمان را بر آن داشت تا قرارداد امنیتی مشترکی را در میان کشورهای خلیج فارس منعقد کرده و پیشنهاد تشکیل ارتشی قوی با صد هزار نیرو و متشکل از اعضای همه کشورهای منطقه را بدهد اما پیمان منطقه ای با وجود این که در سال 1995م در کنفرانس مسقط به تایید سران هم رسید اما به خاطر عدم همکاری عربستان سعودی اجرا نشد و عمان توانست قراردادهای دفاعی با انگلستان و آمریکا ببندد.
عمان عمیقاً پیگیر امورات شبه جزیره و به خصوص مسئله قدرت در قطر و بحران های سیاسی بحرین بوده است. همچنین اخیرا عمان درگیر میانجی گری بین قطر و بحرین در رابطه با مشکلات مرزی آن ها بوده است این میانجی گری باعث بروز اختلافاتی با عربستان شده است زیرا عربستان خود را مهم ترین کشور هم پیمان در شورای همکاری در منطقه خلیج فارس می داند.
عمان در گذشته سعی داشت با امارات متحده عربی توافق نامه ای امضا کند که طبق آن ارتش عمان می توانست در مواقع بحران از خاک امارات به سوی شهر مسندم در شبه جزیره حرکت کند بسیاری از مرزهای عمان وضعیت مشخصی ندارند اما ظاهرا منازعات طولانی بر سر شهر البریمی تمام شده است و این شهر مرزی به یک منطقه تجاری پر رونق تبدیل گشته است.
نیروی انسانی عمان همچنان قسمت عمده ای از نیروهای مسلح امارات متحده را تشکیل می دهد در ماه مه 1999م سلطان قابوس با شیخ زاید بن سلطان النهیان رئیس امارات متحده توافقی را بر سر حل و فصل مشاجرات قدیمی خود به امضا رساندند اما بهبود روابط ایران با برخی کشورهای عضو شورای همکاری از جمله عمان ایجاد تنش های دیپلماتیک با امارات متحده عربی گردید.
در پی دیدار وزیر خارجه عمان (یوسف بن علوی) از تهران عمان برای از بین بردن تنش خود با امارات بر تعلق سه جزیره مورد اختلاف به امارات تاکید نمود. این تنش ها در اوایل ما ژوئن همان سال سه کشور عربستان قطر عمان را بر آن داشت تا با تشکیل هیئتی مراتب انجام مذاکرات بین ایران و امارات را میسر کنند.
تاريخچه عمان:
سلطان نشین عمان کشوری پادشاهی است كه در شرق شبه جزیره عربستان. قرار دارد. عمان از شرق به دریای عرب و از شمال به دریای عمان محدود می شود. این کشور از جنوب با یمن و از غرب با عربستان سعودی و امارت متحده عربی همسایه است. عمان همچنین دارای مرز دریایی با ایران است. نام عمان به خاطر انتساب آن به شخصي بنام عمان است كه او را فرزند قحطان يا از نوادگان ابراهيم(ع) ميدانند. عمان سالها قبل از طلوع اسلام به اين نام موسوم بوده است.
البته در هزاره دوم قبل از ميلاد بدين سرزمين نام مگن (Magan) داده شده كه ازمعنا و محدوده كاربرد آن اطلاعي در دست نيست. براي برخي قسمتهاي آن از اسامي ديگري چون ظفار، حضر موت، مسقط و... استفاده ميشود كه از آن ميان تنها مسقط نام سياسي و تاريخي مستمري بوده است. به خاطر اهميت يافتن مسقط كه همراه با تسلط بر جزاير زنگبار بوده است نام دولت و قلمرو آن سلطاننشين مسقط زنگبار بوده است. اين نام از 1060 ه. ق تا 1273 ه. ق رايج بود و با جدا شدن زنگبار نام سلطاننشين مسقط و عمان رواج يافت كه مدتها عنوان رسمي آن نيز به شمار ميآمد. در همان حال نام سلطاننشين عمان نيز به كار ميرفت. در سال 1970م. اين كشور استقلال خود را از انگليس به دست آورد و نام رسمي پادشاهي عمان (سلطنه عمان) را يافت. در عرف بينالملل به اين كشور عمان (Oman) مي گويند.
ساختار سياسي:
از قرن ۱۷ میلادی عمان دارای سلطنت مستقل بوده است. در قرن ۱۹ میلادی این کشور در اوج قدرت خود بوده كه با کاهش قدرت در قرن بیستم میلادی این کشور تحت تاثیر و نفوذ گسترده پادشاهی انگلستان قرار گرفته، اما هیچگاه به شکل رسمی بخشی از آن نگردید. عمان ارتباطات گسترده نظامی و سیاسی با ایالات متحده و پادشاهی انگلستان دارد ولی سیاست خارجی مستقلی اتخاذ می کند. حکومت این کشور پادشاهی مطلقه است اما پارلمان نیز نقش قانون گذاری و نظارتی اندکی دارد. همانند سایر کشورهای عربی خلیج فارس، منبع اصلی درآمد اين کشور نفت است. هر چند نسبت به همسایگان تولید کننده متوسطی است. کشاورزی و ماهیگیری نیز دو منبع مهم درآمد در عمان هستند. منبع جایگزین دیگر توریسم است.
جريان هاي سياسي موجود :
فعاليت احزاب در عمان ممنوع است. جريان سياسي قابل ذكري در اين كشور وجود ندارد و اگرحركت و اعتراضي هم صورت بگيرد به صورت خودجوش و فاقد نظم و انضباط تشكيلاتي است.
كشورهاي طرف رابطه سياسي به ترتيب اولويت:
انگلستان،ايالات متحده،كشورهاي شوراي همكاري خليج فارس ، ايران وكشورهاي اروپايي
برای عضویت در کانال تلگرامی الکوثرفارسی اینجا کلیک کنید
جمعه 26 آبان 1396 - 18:37:2