به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، تحلیلگر روزنامه نیویورک تایمز در سرمقاله خود تحت عنوان « توجه : شاهزاده سعودی عجله دارد» ، نوشت : برای درک تحولات امروزه عربستان اول باید از مهمترین واقعیت های سیاسی در خصوص این کشور شروع کرد، نیروی شکل دهنده سیاسی فراگیر در عربستان سعودی در چهار دهه گذشته اسلامگرایی، بنیادگرایی، لیبرالیسم، سرمایه داری یا ایدئولوژی داعشی نبوده است بلکه آلزایمر(سیاسی) بوده است.
وی افزود: پادشاه کنونی کشور عربستان در حال حاضر ۸۱ ساله است که وی قدرت را پس از پادشاهی که در سن ۹۰ سالگی فوت کرده و آن پادشاه نیز قدرت را پس از فوت پادشاه دیگری که در سن ۸۴ سالگی به وی واگذار کرده بود به ارث برده است. اینطور نبوده است که هیچ یک از پادشاهان گذشته اطلاحاتی لحاظ نکرده باشند ولی در زمانی که دنیا در حال رشد سریع در حوزه های تکنولوژی، آموزش و جهانی شدن پیش می رفت حاکمان سلطنتی سعودی فکر می کردند سرعت اصلاحات ۱۰ مایل در ساعت هم برای آن کشور سرعتی کافی است و بالا بودن قیمت نفت در آن دوران برای سرپوش گذاشتن بر این رشد ضعیف عاملی موثر بود.ولی این راه کار دیگر در عربستان جوابگو نیست چرا که ۷۰ درصد جمعیت عربستان سعودی زیر سن ۳۰ سال هستند و در این بین ۲۵ درصد از آنها بیکار هستند. علاوه بر این ۲۰۰ هزار نفر بعنوان دانشجو در خارج از کشور به سر می برند و سالی ۳۵ هزار نفر از آنها با مدارک دانشگاهی به کشور خود بازمی گردند و به دنبال شغلی مناسب می گردند و دوست دارند تفریحی به جز رفتن به مسجد و فروشگاه ها داشته باشند.
تحلیلگر نیویورک تایمز تصریح کرد: سیستم دولتی عربستان سعودی به شدت نیازمند تولید شغل های جدید خارج از حوزه نفت است و درآمد نفتی آن کشور نیز مثل سابق نیست و حکومت عربستان هم دیگر یارای مصرف از ذخیره ی ملی جهت حفظ امنیت کشور ندارد. این عوامل شرایط را برای جسارت هفته گذشته محمد بن سلمان ۳۲ ساله در بازی قدرت سیاسی که تا بحال من دو بار با وی مصاحبه داشته ام فراهم کرده است. من فکر میکنم تلاش های ولیعهد عربستان برای ایجاد اطلاحات در کشور واقعی بوده و حمایت وی از جوانان بحثی مهم و اصلاحات جدی وی در عربستان سعودی مورد استقبال آنها واقع شود.
به نوشته مقاله نویس نیویورک تایمز، بی شک دو چیز در مورد ولیعهد عربستان می توانم با اطمینان بگویم اول اینکه وی بیشتر مک کینزی (شرکت مشاور مدیریت جهانی) است تا وهابی یعنی بیشتر به حساب کتاب و برنامه ریزی معتقد است تا به اصول قرآنی و اگر او نبود عربستان سعودی مجبور می شد شخصی همانند او را بوجود آورد چراکه آن منطقه نیازمند دگرگونی اساسی است. ولی اما چیزی که من کاملا مطمئن نیستم آن است که این انگیزه تغییرات سریع چه زمان متوقف خواهد شد وانگیزه استبداد و خودگامگی وی برای تصاحب تمام و کمال قدرت جای آن را خواهد گرفت. پس از دستگیری دسته ای از شاهزادگان سعودی،صاحبان رسانه و تاجران میلیاردر توسط محمد بن سلمان ترامپ در توئیتی رضایت خود را ابراز داشت و نوشت: برخی از آنها که با آنها برخورد شدیدی می شود همان هایی هستند که سال ها کشورشان را دوشیده اند.
این تحلیلگر خاطرنشان کرد: من با خواندن توئیت ترامپ فقط توانستم بخندم چرا که شنیدن خبر دستگیری شاهزادگان سعودی به جرم فساد مالی مثل آن است که ترامپ ۷ وزیر خود را به علت دروغ گویی اخراج کرده باشد همه می دانند که دلیل آن چیز دیگری باید باشد.ترامپ باید خبر خرید کشتی لوکس تفریحی ۵۵۰ میلیون دلاری از یک میلیاردر روسی توسط محمد بن سلمان در سال گذشته در مسافرت فرانسه را نشنیده باشد، آیا محمد بن سلمان پول خرید چنین کشتی را از شکستن قلکش تهیه کرده بود؟ و یا از طریق پس انداز دکه آب میوه فروشی اش در ریاض؟ و یا از طریق مزایای بازنشستگی دولت عربستان سعودی؟
تحلیلگر این روزنامه ادامه داد: من این نکته را پیش کشیدم چرا که وقتی شما مثل محمد بن سلمان می خواهید یکدفعه اصلاحات رادیکالی انجام دهید و همان میزان هم برای خود دشمن بتراشید خودتان باید پاکدست باشید . مردم باید چیزی را که شما ادعا می کنید باورشان شود و هیچ برنامه ای برای مخفی کاری نداشته باشید. چراکه تغییر دردناک خواهد بود حالا نظاره گر باشید محمد بن سلمان همه ی این کارها را دارد همزمان انجام می دهد. برای سرعت بخشیدن به تصمیم گیری ها او ساختار حکومتی کشور عربستان را زیر و رو می کند(از یک اتحاد خاندانی که قدرت و تصمیم گیری با همفکری بین ۷ خانواده تقسیم شده بود به یک کشور که یک خانواده تمام حکومت را در دست داشته باشد.) این دیگر عربستان سعودی نیست بلکه عربستان سلمانی خواهد بود.
تحلیلگر نیویورک تایمز افزود: در آخرین دور دستگیری ها محمد بن سلمان در واقع یک گارد قدیمی جوان را حذف کرد و مالک سه شبکه تلویزیونی خصوصی نیمه مستقل MBC,ART و Rotana را دستگیر کرد . محمد بن سلمان همزمان در حال تغییر مبنای مشروعیت عصر ۱۹۷۹ است، در سال ۱۹۷۹ در زمانی که مکه، مقدس ترین شهر مسلمانان به دست یک واعظ فوق بنیادگرایان افتاده بود، وی مدعی بود که خانواده حاکم آل سعود به اندازه کافی اسلامی نیستند و به این خاطر خانواده سلطنتی سعودی در صدد بالاتر بردن مقبولیت دینی خود بر آمدند ، آل سعود با تغییر جهت شدید مذهبی در کشور عربستان و صدور فرقه ی وهابیت سنی اسلام به خارج از کشور ازطریق ساخت مساجد و مدارس مذهبی از لندن تا اندونزی اقدام کرد. ایجاد گروه هایی همچون القاعده و داعش و عقب افتادگی آموزشی و پیشرفت زنان بک بحران برای دنیای عربی اسلامی بوجود آورد.
روزنامه نگار آمریکایی افزوده است : محمد بن سلمان قول آن را داده است که اسلام میانه رو تر سعودی را بودجود آورد و با جمع کردن پلیس مذهبی و اجازه رانندگی به زنان در این جهت حرکت کرد. این خود بی نهایت مهم است.او از این که مردم دولتش را از نحوه عملکرد بسنجند نه از لحاظ تقوا، از نظر شاخص های عملکرد در بیکاری، رشد اقتصادی، مسکن و بهداشت عمومی بسنجند بیمی ندارد. او در حال جایگزینی حس سکولار ملی گرایی بجای همگرایی حول محور وهابیت و حس شدید ضد ایرانی و شیعه مذهبی می باشد و این عوامل وی را به جاهای خطرناکی خواهد کشاند.برای رویارویی با ایران، وی روز شنبه سعد الحریری نخست وزیر لبنان را طی سفرش به ریاض مجبور به کناره گیری کرد و بی ثباتی لبنان را گردن ایران و متحدان شیعه انداخت (همچنین شلیک موشک ازیمن ).
نویسنده این مقاله تصریح کرده است: لبنان که تا به امروز از طریق تقسیم قدرت شیعه و سنی و مسیحیان کشوری تقریبا با ثباتی بود در حال متزلزل شدن است . بن سلمان همچنین رهبری کشورهای حوزه خلیج فارس برای منزوی کردن قطر را بعلت نزدیکی با ایران و نفوذ ایران در یمن را برعهده گرفته است و شکست همزمان یمن را در پیش گرفته است .این ها خیال های دست نیافتنی است که ظاهرا هیچ کسی کنارش نیست که این ها را به او بگوید.
کارشناس نیویورک تایمز نوشته است : یک خبرنگار کهنه سرباز عربستانی در خصوص بن سلمان به من گفت: این آدم عربستان سعودی را از مرگ تدریجی نجات داده است ولی او باید پایگاه هایش را گسترش دهد، این که وی خانه سعود را از نفوذ روحانیون آزاد کند کار خوبی است ولی او به هیچ کس اجازه نمی دهد در خصوص تصمیمات سیاسی و اقتصادی اش اظهار نظر کند. من بیم آن را دارم آنهایی که وی را به برخورد خشونت آمیز بیشتر با ایران تشویق می کنند (که نفوذ شیطنت آمیز آن درمنطقه نیاز به وزنه تعادل دیگری دارد) مثل امارات متحده،ترامپ، جرالد کوشنر و نتانیاهو، بن سلمان را به جنگی همزمان در خارج و داخل کشور وارد کنند و آن وقت شاهد از کنترل خارج شدن عربستان سعودی و و تمام منطقه بطور همزمان باشیم. همانطور که گفتم من دلواپسم .
درهمین زمینه بیشتر بخوانید
لینک عضویت در کانال تلگرام الکوثرفارسی اینجا
چهار شنبه 24 آبان 1396 - 17:9:47