شکست طرح آمریکا در منطقه شرق سوریه

پنج شنبه 16 شهریور 1396 - 12:28:41
شکست طرح آمریکا در منطقه شرق سوریه

ارتش عربی سوریه و همپیمانانش محا صره تحمیلی سه ساله گروه تروریستی داعش بر منطقه دیرالزور را شکستند و در نبردی سرنوشت ساز با هدف ترسیم سرنوشت منطقه شرقی سوریه و ناکام ساختن طرح آمریکا در این کشور، آن را به طور کامل آزاد کردند. مركز پژوهش ها و توسعه اتحادیه U-Feed درگزارشی به زوایای اهمیت آزادسازی شهر راهبردی دیرالزور پرداخته است .

تهران- الکوثر: تاریخ دیر الزور به دورهٔ هزارهٔ هفتم قبل از میلاد بر می‌گردد؛ و یکی از اماکن باستان‌شناختی در سوریه وشرق بوده‌است، مردم این منطقه در ابتکار ابزارهای کشاورزی نخستین دوران (بعل) در منطقه و میان‌رودان در حدود ۱۲ هزار سال پیشقدم بوده‌اند.آثارهای متعددی مانند آثار: بقرص هزار سال قبل از میلاد، و آثار دور ختلیمو هزاره چهارم قبل از میلاد، و بسیاری از ممالک وشهرهای آشوری، بابلی و بسیاری از مواقع رومانی و اسلامی در شهر دیر الزور وجود دارد.در سال ۱۹۲۱ میلادی فرانسوی‌ها این شهر را اشغال نمودند و مرکز بزرگ فرمانداری نظامی خود قرار دادند، ودر سال ۱۹۴۶ میلادی بموجب پیمان سایکس - بیکو و سان ریمو، جزئی از کشور استقلال یافته سوری شد. این استان به لهجهٔ عامیانهٔ سوریه الدیر نیز نامیده می‌شود.

موقعیت جغرافیایی دير الزور
1 - شهر دیر الزور در شرق سوریه واقع شده است.
2 - موقعیت آن در منطقه غرب آسیا، در ناحیه شمالی آن است.
3 - این شهر در جنوب غربی قاره آسیا قرار گرفته است.
4 - دیرالزور در نزدیکی مرزهای سوریه با عراق قرار دارد.
5 - این شهرستان پایتخت و مرکز اداری استانی به همین نام است .
6 - استان های حسکه ، رقه و حمص،  استان دیرالزور را احاطه کرده اند

7 - استان حسکه در شمال دیرالزور قرار گرفته است.
8 - استان رقه و حمص در غرب این استان واقع شده اند.
9 - شهر دیرالزور در مرکز این استان قرار گرفته است.
10 - این شهر در فاصله نزدیک به 400 کیلومتری شمال شرقی دمشق قرار دارد.
11 - حدود 124 کیلومتر در سمت جنوب شرقی با رقه فاصله دارد.
12 - فاصله آن از شهر حسکه که در شمال شرقی آن واقع شده ، 140 کیلومتر است.
13 - دیرالزور در فاصله نزدیک به 320 کیلومتر ی در شرق حمص قرار دارد.
14 - فاصله آن با مرزهای عراق نیز نزدیک به 122 کیلومتر است.

15 مساحت کل ا ستان دیرالزور نزدیک به - 33060 کیلومتر مربع یا 12760 مایل مربع برآورد می شود و پس از
استان حمص، دومین استان بزرگ سوریه از نظر مساحت به شمار می رود.
16 - تعداد ساکنان این استان، 1.200.500 نفر برآورد می شود.

 

دوم: اهميت راهبردی دير الزور

1 - از نظر جغرافیایی:
دیرالزور که به نام "مروارید فرات" خوانده می شود، تنها شهر سوری در اطراف فرات ا ست که در کنترل این کشور قرار دارد و نزدیکترین گذرگاه بین شمال و شرق سوریه حلب و ادلب و بقیه با منطقه مرکزی عراق الرمادی،بغداد و کربلا به شمار می رود. این استان نقطه ارتباط و حلقه و صل شهرها و ا ستانهای سوریه از جمله دمشق و
حمص با رقه و حسکه است. شهرهای و روستاهای اصلی استان ادلب تقریبا در دو سمت شمالی و جنوبی رودخانه فرات قرار گرفته اند و یک منطقه غنی کوهپایه ای و کشاورزی، با تراکم جمعیتی با را ایجاد کرده اند.

2 - از نظر نظامی:
اهمیت جغرافیایی دیرالزور، برجستگی نظامی عملیاتی مهمی به این شهرستان می دهد که به ویژگی های این شهر به عنوان تنها شهر مرزی در مرکز شرقی سوریه که برای حاکمش قدرت و امکان مداخله در چند جهت برای حفظ مرزهای شمالی یا جنوبی سوریه را فراهم میکند، افزوده میگردد. شایان ذکر است که امکان اعزام نیروهای امنیتی و نظامی به سمت حسکه، رقه، حتی حلب یا به سمت تدمر و حتی حمص و دمشق از دیرالزور وجود دارد.

3 - از نظر راهبردی:

الف:  با توجه به وقوع جنگی آزاد میان "داعش" از یک سو و ارتش عراق یا سوریه از سوی دیگر، دیرالزور حلقه اصلی مانور دفاعی یا تهاجمی "داعش" یا مانورهای دفاعی یا تهاجمی ارتشهای عراق و سوریه به شمار می رود

ب:  فرودگاه دیرالزور نقطه راهبردی آغاز عملیاتهای مداخله واحدهای ویژه در موقعیت های متعدد یا در عملیاتهای پشتیبانی هوایی از مقرها و واحدهای دوست یا عملیات های هلی برن به منظور کمک به پیشروی نیروها در حمله به مقرها و موقعیتهای تروریستها یا به منظور شکستن محاصره نیروهای هم سو یا برای انجام عملیاتهای امداد لجستیکی از طریق آسمان و ... در تمامی حوزه عملیاتی ارتش سوریه است و امکان ورود به حوزه عملیاتی ارتش عراق و حتی استان الرمادی نیز وجود دارد.

ت:  دیرالزور در میان دو شهر الرمادی و رقه واقع شده ا ست و برای "داعش" یا هر کدام از ارتشهای عراق و سوریه از اهمیت معنوی و نظامی با یی برخوردار است.


4 - از نظر اقتصادی:
دیرالزور در محاصره  چندین میدان نفتی از جمله میدان نفتی "التیم" قرار دارد که فا صله آن با این شهر تنها شش کیلومتر ا ست. علاوه بر التیم، میدانهای نفتی الطیانه، التنک، العمر الحفره، میدان گازی کونیکو و میدان الورد نیز در اطراف این شهرستان قرار دارد. بر اساس گزارشهای اقتصادی، دیرالزور 40 % ثروت نفتی و 30 % پنبه و محصو لات کشاورزی سوریه را در خود دارد. این حوزههای اقتصادی به دلیل نبردهایی که در اطراف آن در جریان است، بسیار خسارت دیده است.
این امتیازات نظامی و راهبردی که دیرالزور آن را با استفاده از فرودگاه خود تامین میکند، به علاوه ویژگی دیگر خود به عنوان تقریبا تنها موقعیت مرزی در شرق سوریه که در کنترل ارتش این کشور قرار دارد، تلاش برای تسلط بر آن و تقویت این تسلط را ضروری میسازد. زیرا علاوه بر موارد مذکور، دیرالروز نقطه محوری در آینده خواهد بود
که عملیاتهای بازپس گیری بیشتر موقعیتهایی که ارتش در شرق و شمال شرقی سوریه آن را از داده بود، از آنجا آغاز خواهد شد.

 

 متن کامل و پی دی اف این گزارش را اینجا دریافت کنید


پنج شنبه 16 شهریور 1396 - 12:28:27