جزئیات بیشتر ارسال سلاح برای تروریست های سوری منتشر شد

شنبه 11 شهریور 1396 - 14:43:33
جزئیات بیشتر ارسال سلاح برای تروریست های سوری منتشر شد

خبرنگار بلغاری از همکاری آمریکا، عربستان، امارات، جمهوری آذربایجان و بلغارستان برای انتقال تسلیحات به گروه‌های تروریستی در پوشش پروازهای دیپلماتیک پرده برداشت و از کار خود اخراج شد.

تهران - الکوثر:  نتیجه تحقیقات یک خبرنگار بلغاری نشان می‌دهد که عربستان سعودی و امارات متحده عربی سلاح‌های سنگین که در اروپای شرقی تولید شده‌اند را به وسیله خطوط هوایی دولتی جمهوری آذربایجان به نام «هواپیمایی سیلک‌وی» به دست گروه‌های مسلح تروریست در عراق و سوریه از جمله داعش رسانده‌اند.

بر طبق گزارش «دیلیانا گایتانزیف»، علاوه بر امارات و عربستان، چندین کشور از جمله ارتش آمریکا در این اقدام دست داشته‌اند و به این منظور، از واسطه‌ها و اقدامات دیپلماتیک مختلفی استفاده شده تا مبداء و مقصد انتقال این تسلیحات مخفی باقی بماند. گروه‌های مسلح در آفریقا از دیگر اهداف انتقال این تسلیحات بوده‌اند.

وی میگوید که اسناد مربوط به حمل و نقل تسلیحات توسط این شرکت هوایی توسط یک فرد ناشناس به حساب توئیتری وی ارسال شده‌اند.

اسناد افشا شده شامل مکاتبات بین وزارت خارجه بلغارستان و سفارت آذربایجان در صوفیه است که به پیوست آن قراردادهای تسلیحاتی و مجوزهای دیپلماتیک مربوط به این حمل و نقلهاست.

خطوط هوایی سیلک‌وی، پروازهای دیپلماتیک را برای شرکت‌های خصوصی و تولید‌کنندگان سلاح از آمریکا، بالکان، اسرائیل،عربستان سعودی و امارات متحده عربی فراهم می‌کند. نیروهای نظامی آلمان و دانمارک در افغانستان و سوئدی‌ها درعراق و فرماندهی عملیات ویژه آمریکا (USSOCOM) از دیگر کشورها و اهدافی هستند که این شرکت‌ هوایی به آنها خدمات ارائه می‌دهد. پروازهای دیپلماتیک از پرداخت مالیات و بازرسی معاف هستند و این یعنی شرکت سیلک‌وی به صورت رایگان و بدون هیچ نظارت قانونی، تسلیحات را به نقاط مختلف جهان حمل کرده است.

مدت زمانی که هواپیماها در محلی فرود می‌آمده‌اند هم از چندین ساعت تا یک روز متفاوت بوده و دلایلی هم که ذکر می‌شده‌اند چندان منطقی نبوده‌اند از جمله اینکه هواپیما به سوخت نیاز دارد.

بر طبق قوانین مربوط به حمل کالاهای خطرناک مربوط به سازمان بین‌المللی حمل‌و نقل هوایی (یاتا)، کالاهای خطرناک نباید با هواپیماهای مسافربری حمل شوند.

این گزارش در روزنامه «ترود» که پرتیراژترین روزنامه بلغارستان است، منتشر شده و اینطور تشریح شده که در طول 3 سال گذشته، دست‌کم 350 پرواز این تسلیحات را به نقاط بحرانی جهان منتقل کرده‌اند.

همچنین وزارت خارجه جمهوری آذربایجان دستورالعمل‌هایی را برای سفارت‌خانه‌های خود در بلغارستان و بسیاری از کشورهای اروپایی فرستاده است تا بر طبق آن درباره پروازهای سیلک وی از لحاظ دیپلماتیک شفاف‌سازی صورت گیرد. این سفارت‌خانه‌ها هم نکات دیپلماتیک را برای وزارت خارجه فرستاده‌اند. وزارت هم در نهایت مطلبی را که به امضای مقامات محلی در بخش هوانوردی رسیده را برای آنها فرستاده است که در آن به موارد معافیت مربوط به کالاهای خطرناک اشاره شده است.

براساس این گزارش، درخواست مربوط به شفاف‌سازی دیپلماتیک هم شامل اطلاعاتی درباره نوع و جنس کالاهای خطرناک، تسلیحات سنگین و مهمات می‌شود. با این حال مقامات مسئول بسیاری از کشورها از جمله بلغارستان، صربستان، رومانی، جمهوری چک، مجارستان، اسلوواکی، لهستان، ترکیه، آلمان، بریتانیا، یونان و...به این موضوع توجهی نشان نداده‌ و به پروازهای دیپلماتیک اجازه داده‌اند که چندین تن از تسلیحات به وسیله هواپیماهای مسافربری را جا به جا کنند.

آنچه اهمیت دارد این است که خطوط هوایی دولتی آذربایجان ده‌ها تن از تسلیحات سنگین و دیگر مهمات را در پوشش پروازهای دیپلماتیک به دست تروریست‌‌ها رسانده است. عربستان در این زمینه نقش پر رنگی داشته است.به طوری که در فاصله سالهای 2016 و 2017، هم 23 پرواز دیپلماتیک تسلیحات را از بلغارستان، صربستان و آذربایجان به مقصد جده و ریاض منتقل کرده‌اند.

گایتانزیف که به دلیل کار بر روی این موضوع و انتشار این مطلب اخراج شده می‌گوید: «عربستان سعودی این تسلیحات را برای خودش نخریده است. ریاض فقط از تسلیحات غربی برای خودش استفاده می‌کند. بلکه این تسلیحات را به دست گروه‌های تروریستی در سوریه و یمن رسانده است.»

وی درباره اخراجش در حساب توئیتری خود نوشت: فقط به خاطر اینکه واقعیات درباره انتقال تسلیحات به تروریست‌های سوریه با پروازهای دیپلماتیک را گفتم از کارم اخراج شدم.

در اطلاعاتی که این خبرنگار به دست آورده، به جزئیات پروازها اشاره شده است. مثلا یک فروند هواپیما پر از خمپاره و نارنجک ضد تانک شامل SPG-9 و GP-25 یک ماه قبل به وسیله ارتش عراق کشف شد. این تسلیحات در اختیار گروه تروریستی داعش قرار داشتند.

از دیگر مواردی که منتشر شده می‌توان به این مورد اشاره کرد که در دوازدهم ماه می 2015، یک فروند هواپیمای مربوط به نیروی هوایی آذربایجان 7.9 تن PG-7V و 10 تن PG-9V را از راه بلغارستان به اینجرلیک و آذربایجان منتقل کرده است. فرستنده این محموله شرکت آمریکایی «پورپل‌شول» و گیرنده آن هم وزارت دفاع آذربایجان بود. اما اسناد حاکی از آن است که هواپیما در اینجرلیک فرود آمد و هرگز به وزارت دفاع آذربایجان نرسید.

شرکت‌های آمریکایی تحت پوشش انتقال تسلیحات برای ارتش آمریکا در طول 3 سال گذشته به این شیوه یک میلیارد دلار سلاح منتقل کرده‌اند. برای همه این اقدامات هم از هواپیماهای شرکت سیلک‌وی استفاده شده است. در مواردی حتی نیروهای هوایی آذربایجان هم برای انتقال تسلیحات به کار گرفته شده‌اند و این در حالی است که سلاح‌هایی که به این شیوه منتقل شده‌اند هرگز به آذربایجان نرسیده‌اند.

ششم ماه ژوئن 2015، یک تبعه آمریکایی به نام «فرانسیس نورولو» که برای شرکت پرپل‌شول کار می‌کرد در جریان انفجار آر پی جی در نزدیکی روستای آونو واقع در بلغارستان کشته شد. این حادثه به زخمی شدن 2 آمریکایی دیگر و 2 تبعه بلغار منجر شد. در این راستا، سفارت آمریکا در بلغارستان بیانیه‌ای صادر کرد و اعلام کرد که این افراد پیمانکاران دولت آمریکا بودند که در قالب برنامه ارتش این کشور برای آموزش و تجهیز شورشیان میانه‌رو فعالیت داشتند. سفیر واشنگتن در صوفیه هم بلافاصله از کار برکنار شد. البته بعدها تسلیحاتی از این دست در شهر حلب سوریه مشاهده شد در حالیکه در اختیار گروه تروریستی جبهه‌النصره قرار داشتند.

در سال 2016 هم گزارشی در آمریکا منتشر شده بود که بر طبق آن به جزئیات اقدامات پیمانکاران جزء آمریکایی در قرارداد‌های بزرگ با ارتش این کشور اشاره شده بود که به این وسیله، گروه‌های معارض سوری با تسلیحات اروپایی شرقی مسلح می‌‌شدند.


شنبه 11 شهریور 1396 - 14:43:20