متن کامل مصاحبه اختصاصي شبکه الکوثر با سفير ايران در کويت به شرح ذیل است :
مجري:به بینندگان عزیز خوشامد مي گوييم. در اين مصاحبه که آن را به بررسي روابط ايران و کويت اختصاص داده ايم، فرصت حضور جناب اقاي دکتر عليرضا عنايت، سفير جمهوری اسلامی ايران را براي بررسي روابط دو کشور و ديگر مسايل غنيمت میشماريم . جناب آقاي سفير به شما خوش امد مي گوييم و از شما متشکريم که اين فرصت را در اختيار شبکه الکوثر قرار داديد.
جناب سفير در ابتدا بفرماييد که ارزيابي شما از روابط ايران و کويت در شرايط کنوني چيست؟
عنايتي : خوشحالم که در اين برنامه شرکت کردم تا روابط ايران و کويت را به صورت کلي بررسي کنيم و اگر فرصت بود برخي از جزئيات ان را نيز بيان کنيم. ایران و کویت پس از سفر امير کويت در سال 2013 به ايران فصل جدیدی را در روابط دو جانبه آغاز کردند، توسعه و پيشرفت روابط دو جانبه در دو زمينه رسمی و مردمی ناشي از امضای قراردادهایی بين دو کشور و ایجاد زمینه های فرهنگی و اجتماعی و گردشگری شکل گرفت. روابط دو کشور به دنبال اين سفر به الگويي براي استفاده از ان در روابط منطقه اي تبديل شد . سفر مبارک امير کويت به جمهوري اسلامي ايران که با همراهی وزراي کويتي صورت گرفت و در ان شماري از قراردادها و توافقنامه ها امضا شد ، بعد درخشاني از روابط ايران و کويت نشان داد و پس از ان روابط دو کشور در سطح رسمي و دولتي توسط مسئولان دو کشور در سطح رهبران ،وزرا و هيئت وزرا و ديگر دستگاه هاي رسمي مورد پيگيري قرار گرفت و نيز اين روابط در بعد مردمي هم پيگيري شد و اين بعد ، در روابط و همکاريهاي فرهنگي و اجتماعي و کنسولي نمود يافت. ما همواره بر اين دو بعد و دو بال از روابط دو کشور تاکيد داشته ايم و اين روابط در فضاي منطقه اي به موفقيت ادامه يافت . همچنين ديدارها و سفرهايي در سطوح مختلف توسط مسئولان ايراني واعضاي کميته مشترک سياسي و راهبرد وزارتخانه هاي خارجه دو کشور و محافل فرهنگي و علمي و پژوهشي و گردشگري دو کشور صورت گرفت و در اين راستا کميته دوستي ايران و کويت به صورت دو کميته در ايران و کويت تشکيل شد . در واقع سال 2013 اوج توسعه روابط دو کشور بود و در اين سال طبيعت روابط ايران و کويت برجسته شد.
مجري : شما درباره مراحل درخشاني از روابط دو کشور سخن گفتيد . در صورت امکان ابعاد و پايه هايي که سياست خارجي کويت در خصوص اين روابط دنبال مي کند ،تشريح کنيد:
عنايتي : سياست خارجي کويت در تمامي مسايل و پرونده هاي منطقه اي موجود از جمله مسئله يمن و عراق و سوريه و ديگر مسايل منطقه متوازن و متعادل بوده و کويت از رویکرد گفتگو در حل مشکلات منطقه حمايت کرده است . براي مثال اين کشور با وجود عضویت در ائتلاف( ضد يمن)، طرح گفتگوی یمنی-یمنی را پیشنهاد داد. همچنین کویت میزبانی گروههای یمنی را برای انجام این گفتگوها به عهده گرفت.کویت در رابطه با برگزاري مذاکرات گروههای یمنی هرچند اين مذاکرات که بيش از سه ماه بطول انجاميد و تحت نظارت سازمان ملل صورت گرفت اما کويت از هیچ کوششی فروگذار نکرد و تلاش خود را تا رسیدن به نتیجه ای سازنده ادامه خواهد داد. اگر اين مذاکرات به نتيجه مي رسيد موجب متوقف شدن کشتارها و از بين رفتن همه چيز در يمن مي شد.
اين مذاکرات طولاني بود اما اختلاف نظر بين طرفين مانع از حصول توافق در اين زمينه بود. با اين حال طرف کويتي تلاش زيادي مبذول کرد تا اين مذاکرات به نتيجه برسد با اين حال حل اين مسئله ، در دست طرف هاي يمني است و کويت به هيچ وجه کوتاهي نکرد و با وجوديکه مذاکرات به بن بست رسيد اما اين مسئله نشان دهنده رويکرد کويت در ايجاد زمينه مناسب براي اين مذاکرات و تعيين نکردن برنامه زماني محدودي براي ان بود. بنابراين هرچند مذاکرات يمني يمني به نتيجه نرسيد اما اين امر تلاش هاي کويت را کم رنگ و کم اهميت نمي کند.
البته در اين زمينه فقط وساطت نيست بلکه بايد از تلاش هاي کويت در اين راستا سخن گفت .طرف کويتي به نمايندگي از رهبران کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج فارس فرستاده خود را به ايران اعزام کرد و از طرف خود و به نمايندگي از اعضاي شوراي همکاري پيشنهاد مرحله جديدي از همکاري ميان اين کشورها و ايران ارائه داد که بر مبناي احترام متقابل و معاهدات بين المللي به رسميت شناخته شده ، قرار دارد. منطقه ما نياز مبرم به اين گونه پيام ها و رويکردها به منظور مذاکره و گفتگو براي حل مشکلات دارد. کشورهاي مي توانند يا از مذاکره استفاده کنند و يا وارد يک راه پربرخورد شوند. البته پذيرش مذاکره ضرورتا به معناي اين نيست که رويکرد و ديدگاه کشورها با هم همسو است . حتي در يک خانه هم ممکن است ديدگاه ها همسو با هم نباشد.بنابراين ما به پيام اعضاي شوراي همکاري خليج فارس استقبال کرديم زيرا طرف ديگر به روشي سخن مي گويد که جمهوري اسلامي ايران سخن مي گويد.
مجري: آيا اين پيام به طرف ايراني چراغ سبز يا خوش بيني مثبتي داد و اين ابتکارکويت ، به کجا انجاميد؟
عنايتي: روحاني از اين پيام کشورهاي عضو شوراي همکاري استقبال کرد و چند ماه قبل هم در پاسخ به سفر امير کويت به ايران ، به کويت سفر کرد. ايران با اين سفر اقاي روحاني تاکيد کرده که از گفتگو حمايت مي کند . طرف ايراني همچنين در اين پيام خود موافقت خود را با گفتگو در تمامي زمينه هاي موجود اعلام و ان را بهترين راه مي داند.
مجري : ايا طرف ديگر يعني کشورهاي عضو شوراي همکاري با اين پيام ايران تعامل مثبتي داشته است يا اينکه اين تلاش ها بي نتيجه ماند؟
عنايتي: در هر حال ، طرفين به مذاکره رغبت دارند . پيامي که از طريق امير کويت به ايران داده شده براساس پايه هايي قرار دارد که به نظر ما همچنان وجود دارد هرچند تحولاتي در منطقه رخ داد با اين حال معتقديم که پايه هايي که اين پيام براساس ان قرار دارد همچنان براي همه کشورهاي منطقه موجود است.مه به اين پيام توجه و اهميت مي دهيم و منطقه هم نيازمند انست. ما اين پيام را فقط به صورت وجود نيت حسنه طرف مقابل محدود نمي کنيم با اين حال نمي خواهيم بيش از اين از اين پيام توقع داشته باشيم بلکه براي ما اجرايي شدن ان مهم است . دو طرف اراده براي اجراي ان را دارند و ما مي خواهيم که رويکرد گفتگو حاکم باشد . مسايل منطقه اي فقط مسئله ايران يا يا کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج فارس نيست بلکه همه مسايل و پرونده هاي منطقه اي بايد از طريق گفتگو حل شود. همانطوري که گفتيم کويت به رويکردخود که حل مشکلات از طريق گفتگوست ادامه مي دهد. بحران ميان کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج فارس اتفاق بسيار مضري براي اين کشورها است . قبلا اين شورا با کشورهاي خارج از اين شورا مقثل ايران يا عراق و سوريه اختلاف داشت اما اکنون اين بار اختلاف در داخل اين شوراست . از نظر کويت اين اختلافات در در داخل شورا و از جمله براي خود کويت ، ويرانگر است. کويت از بنيانگذاران شوراي همکاري خليج فارس است و تلاش کرده از وجود اين شورا حفاظت کند . ميان قطر و چهار کشور از اعضاي شوراي همکاري خليج فارس اختلاف وجود دارد و هر کدام از اينها مسئله را از ديدگاه خود مي بيند . قطر اقدام اين کشورها را تحريم خود مي داند اما اين کشورها ان را فقط قطع رابطه مي دانند . قطر معقتد است که تا تحريم برداشته نشود نمي تواند وارد کفتگو شود اما طرف ديگر معتقد است که تحريم نيست و انچه انجام داده اند يک مسئله حاکميتي است .ولي قطر مي گويد اقدام انها به حاکميت قطر اسيب مي رساند . طرف مقابل همچنين فهرستي از درخواست ها دارد و از قطر مي خواهد اين درخواست ها را بپذيرد. رويکرد هر دو طرف متفاوت است . رويکرد قطر براي حل اين مسئله رويکردي متفاوت است . قطر مي گويد درباره هر چيزي مي توان مذاکره کرد و به همين سبب کويت تلاشهاي چشمگيري در اين زمينه صورت داد و ديدارهاي از سوي نمايندگان امير کويت از جمله وزير خارجه و نميانده امير کويت به قطر و کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج فارس و اروپا و امريکا صورت گرفت تا راه برون رفت مشترکي ميان طرفين پيدا کند. اين تلاش ها توانست شعله هاي اين اتش را کاهش دهد و اين موفقيت چشمگيري براي طرف کويتي و ديگر طرف هاست. اين امر براي کويت موفقيت مهمي است و طرف هاي اروپايي و امريکايي از تلاش هاي کويت حمايت کردند. ما هم در کويت از اين تلاش هاي امير کويت اسقبال کرديم زيرا مسايل منطقه اي مسايل دشوار و پيچيده اي است و همه بايد تلاش خود را براي حل انها بکار گيريم.از نظر من طرف کويتي همچنان به تلاش هاي خود ادامه مي دهد و ما از اين تلاش ها حمايت مي کنيم.
مجری: جناب سفیر برگردیم به روابط دوجانبه ایران و کویت . اگر ممکن است اشاره ای به مشکلات ایرانی های مقیم کویت نیزکنید؟
عنایتی : درخصوص مشکلاتي که ايراني هاي مقيم کويت دارند، اقداماتي توسط وزارت کشور کويت در خصوص گذرنامه صورت گرفته و این اقدامات به ايراني ها يا اتباع کشور خاصي مربوط نمي شود. وزارت کشور کويت هم اعلام کرد که اين تغييرات ، بايد صورت گيرد. بنابراين ايراني هاي مقيم کويت مانند اتباع ديگر کشورها با دشواري هايي مواجه شدند. همکاران ما در بخش کنسولي در سفارت ايران در کويت هم در تماس مستقيم و مستمر با وزارت خارجه کويت و به ويژه بخش کنسولي ان بودند و ما از مسئولان کنسولي وزارت خارجه کويت به خاطر تسهيلاتي که در اين زمينه ارائه کردند تشکر مي کنم . ما حدود 40 هزار ايراني در کويت داريم که مشکلات انها اکنون حل شده است . درباره مسئله گروه عبدلي در کويت و تاثير ان بر روابط ايران و کويت هم اين مسئله به روابط دو کشور اسيب رساند اما اين مسئله سبب نشده که طبيعت روابط ايران و کويت اسيبي برسد و روابط دو کشور به ويژه به دنبال سفر سال 2013 امير کويت به ايران و تبادل پيام ها بين دو کشور همچنان درخشان است و همکاري ميان دو کشور و تلاش براي ايجاد اينده اي موفق براساس اقدام گروهي کشورهاي منطقه ادامه دارد . از نظر ما اسيبي که به روابط دو کشور وارد شده مقطعي است و ان را بحران نمي دانيم . ما ديدگاهي خوش بينانه داشته و داريم. روابط دو کشور در سطح سفير است و اقدام کويت ، کاهش سطح روابط دو کشور نبود بلکه کاهش سطح ديپلماتيک بود. طرف کويتي هم از اين مسئله ابراز تاسف کرد. اين مسئله به قطع روابط کويت و ايران نمي انجامد زيرا روابط دو کشور روابطي مستحکم و عميق است . البته سخنگوي وزارت خارجه ايران اتهامات وارد شده به ايران را رد کرد و اعلام کرد که ايران اين اتهامات را نمي پذيرد و معتقد است که منطقه نيازمند امنيت و ثبات است .ايت اتهامات بي پايه و اساس است. جمهوری اسلامی ايران همچنین در بيانيه اي که صادر کرد اعلام نمود حق دارد اقدام متقابل کند اما براين اعتقاد است که گفتگو و آرامش و حل مسايل با بينش و بدور از تحريک و با خويشتنداري راه حل مشکلات است و اين مسئله به نفع منطقه است و منطقه نيازمند ارامش است .ما براساس انچه که رهبران ما براي ما ترسيم کرده اند هرگز اين اقدامات را انجام نخواهيم داد و رئيس جمهوري ايران هم در هر دو دوره رياست جمهوري بر اين مسئله و ضرورت وجود وفاق و همدلي ميان کشورهاي منطقه تاکيد کردند. ما به تحکيم روابط با همسايگان خود تاکيد داريم و اين مسئله در مقاله اي که دکتر ظريف وزير خارجه نوشته است مورد اشاره قرار گرفته است . ما اين راه را طي مي کنيم.
مجری: جناب سفير از اينکه اين فرصت را به ما داديد و در اين مصاحبه اخصاصي شبکه الکوثر شرکت کرديد بسيار متشکرم.
یک شنبه 5 شهریور 1396 - 11:30:59