به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، بارزانی در گفتوگو با روزنامه «الاهرام» مصر، همه دولتهای متوالی عراق از دهه دوم قرن گذشته را در «شراکت حقیقی بین دو قوم اصلی» عراق (یعنی عربها و کُردها) شکست خورده توصیف کرد و مدعی شد که آنها (دولتهای متوالی) نه تنها مثل یک رقیب بلکه مثل یک دشمن با کردستان رفتار کردهاند.
بارزانی با اشاره به اقدام رژیم بعثی صدام در بمباران حلبچه، از آن به عنوان جنگ و نسل کشی یاد کرد وگفت: آنها (دولتهای عراق) همه نوع جنگی را از جمله نسلکشی را علیه ما به راه انداختند؛ مثل بمباران شیمیایی حلبچه یا اتفاقات انفال که بیش از 180 هزار شهروند کردستان قربانی آن شدند و 4500 روستای کُردنشین از مجموع 5 هزارتا نابود شد.
رئیس منطقه کردستان عراق افزود: بعد از سال 2003 [اشغال عراق توسط آمریکا و سرنگونی صدام]، آن را به فال نیک گرفتیم و به بغداد رفتیم تا با هم کشوری با شراکت و شهروندی حقیقی تأسیس کنیم و خسارتها را جبران کنیم. ما در تدوین قانون اساسی شراکت داشتیم اما در 14 سال گذشته از آن زمان تاکنون، دستاندرکاران در بغداد نشان دادند که در مسأله ما [کُردها] بهتر از همتایان خود در گذشته نیستند. همان سیاستهای گذشته را که حذف و به حاشیهراندن است بلکه سیاست ویرانگری را مثل آنچه در سهم بودجه کردستان بود، در پیش گرفتند و حقوق کارمندان را از 2014 قطع کردند که این هم نوعی دیگر از نسل کشی و ایجاد آشوب و متوقف کردن توسعه و شکوفایی اقلیم است.
مسعود بارزانی در توجیه تصمیمش برای اجرای همهپرسی گفت: منطقه کردستان به ما فشار آورد تا تعامل با بغداد را تغییر دهیم و برای جلوگیری از مشکلات و نزاعهای احتمالی، برای استقلال تلاش کنیم و از شراکت شکست خورده به همسایگی موفق منتقل کنیم خود را.
وی درباره هدف از برگزاری همه پرسی نیز گفت: یک کلام؛ استقلال.
بارزانی در پاسخ به سوالی دیگر درباره اینکه آیا اتفاقات بزرگی در منطقه در جریان است و این تحولات ارتباطی با دعوت به همهپرسی دارد گفت: «آنچه در منطقه در جریان است، خیلی تأثیر دارد. داعش تروریستی، کردهای عراق و سوریه را هدف گرفت. مناطقی از کردستان را اشغال کرد. تلاش کرد با سوءاستفاده از قطع بودجه کردستان و با هدف تضعیف نیروهای پیشمرگ که از آموزش و تسلیح محروم شده بود به اربیل [مرکز کردستان] و کرکوک و دهوک نزدیک شود. قانون اساسی عراق پیشمرگها را بخشی از نیروهای نظامی عراق میداند. همه این اتفاقات به علاوهی رویکرد به حاشیهراندن دیگران که بغداد در قبال دیگر اقشار عراق پیش گرفت و از طریق راههای سیاسی و فرقهگرایی انجام میدهد، و نیز ترس از تبدیل شدن این اختلافات به جنگ، ما سراغ گزینه همهپرسی از ملت خود برای تعیین سرنوشتش رفتیم. این گزینه، راهی دموکراتیک مطمئنی طبق قوانین بینالملل است.
مسعود بارزانی در ادامه افزود: همهپرسی کردستان به کُردهای کشورهای دیگر ربطی ندارد. همه مردم کُرد آرزوی تعیین سرنوشت خود را دارند. اینجا در عراق، مردم ما همهپرسی را برای نوع رابطه خود با عراقیها و شرکای خود بر میگزینند. همهپرسی ما ربطی به سایر کُردها در دیگر جاها ندارد.
پنج شنبه 19 مرداد 1396 - 13:5:33