روزنامه اینترنتی رای الیوم در یادداشتی به قلم خالد الجیوسی آورده است ناظران معتقدند عربستان سعودی به ناچار در مسیر سکولاریسم حرکت می کند که رویکرد رسانه های محلی این کشور در سخن گفتن از فواید قوانین مدنی و آماده سازی افکار عمومی برای تحولی تاریخی نشانگر همین امر است. تحولی که با جمع کردن بساط نهادهای دینی و انتقال به دوران گشایش و رفاه همراه خواهد بود.
شبکه های ماهواره ای چون روتانا و السعودیه 24 با دعوت از نویسندگان و روزنامه نگاران سعودی وابسته به جریان لیبرالیسم و کسانی که درباره منافع حاصل از لیبرالیسم در کشور،گفت و گو می کنند به ایفای این نقش می پردازند و این مهمان ها امارات را به عنوان نمونه ای که می تواند الگوی عربستان برای اجرای سکولاریسم اسلامی باشد معرفی می کنند.
حساب کاربری معروف سعودی در توییتر با نام «نحو الحریة» (به سوی آزادی) با انتقاد از وسیم یوسف مبلغ اماراتی که در یک فایل ویدئویی منتشر شده، فروش مشروبات به حاکمان را توجیه می کند، با تمسخر نوشت: برخی نیز می گویند که بازدید از خانه های فساد از بهترین اعمال است.
این حساب مجازی با بیش از نیم میلیون طرفدار درباره رویکرد سعودی به سکولاریسم در جای دیگر نوشته است: مهم ترین دلیل برای رو کردن اروپایی ها در قدیم به الحاد و بی دینی ، فساد کلیساها بود که طبق خواست حاکمان فتوا می دادند و ما هم در همان مسیر و حتی به شکلی بدتر درحال حرکتیم.
دو روزنامه انگلیسی تلگراف و تایمز با توجه به تغییر مسیر عربستان به سمت سکولاریسم نوشتند که این کشور ضوابط سخت دینی در خصوص زنان را خواهد شکست و در دوران ولایت عهدی محمد بن سلمان با پیروی از چشم انداز 2030، شاهزاده جوان به زنان اجازه پوشیدن لباس شنا را خواهد داد تا در کنار مردان در سواحل مختلط شنا کنند. این اقدام برای گسترش گردشگری و کمک به اقتصاد سرزمین حرمین شریفین با صنعتی که جایگزین صنعت نفت باشد انجام خواهد شد در حالی که پیش از آن حضور زنان در خیابان های عمومی نیز حرام شمرده می شد.
به عقیده ناظران، در عربستان دو دیدگاه وجود دارد که اولی طرفدار «مسیر محمدی» مترقی است و این راه را سوپاپ اطمینانی می داند که کشور را به سمت گشایش و رهایی از افراط گرایی و تروریسم پیش خواهد برد. این افراد را می توان از طریق روزنامه های رسمی و مقالاتی که تغییر به سمت سکولار لیبرال را ترویج می کنند رصد کرد. دیدگاه دوم ضد این گشایش است و به اصول دینی سفت و سختی که کشور بیش از 80 سال بر اساس آن استوار بوده پایبند است.
دیدگاه دوم که مخالف سکولاریسم در کشور نفت خیز عربستان هستند از طریق تعدادی از کاربران فضای مجازی خودنمایی کردند و با ایجاد هشتگی با عنوان «آل سعود طبق شریعت خدا حکومت می کند» این نکته را یادآوری کردند که حکومت در کشور بر اساس شریعت است. ناظران این اقدام را هشداری مردمی برای حاکمان درباره شانه خالی کردن از روش حکومت دینی و وادادن در برابر کفار و تغییر چهره اسلامی عربستان برای جلب رضایت غرب برشمردند.
مشعل العنزی از روزنامه نگاران سعودی در این زمینه گفته است ملک عبدالعزیز کشور توحید را برپا کرد و شریعت خداوند را در کشورمان به اجرا گذاشت. دکتر محمد العتیبی نیز درباره ویرانی مملکت در صورت اتخاذ سیاست درهای باز هشدار داد.
ناظران بعید می دانند به درخواست ها برای بیاعتنایی به خواسته های مردم در زمینه رفاه و ایجاد گشایش توجه شود. آنها تاکید می کنند عربستان در مسیر سکولاریسم و در چارچوب جاه طلبی های بن سلمان جوان برای رسیدن به تخت سلطنت یا تعهداتی که برای رسیدن به آن سپرده است حرکت خواهد کرد. احتمالا در روزهای آینده شامل اعلام انحلال موسسه دینی و بازوی اجرایی آن موسوم به نهاد امر به معروف و نهی از منکر خواهیم بود که نتیجه آن اجازه رانندگی دادن به زنان و ادغام آنها در جامعه و آزادی پوشش خواهد بود.
شنبه 14 مرداد 1396 - 12:27:32