محمدبن سلمان؛ پر هزینه ترین شاهزاده در تاریخ آل سعود

دو شنبه 5 تیر 1396 - 18:20:22
محمدبن سلمان؛ پر هزینه ترین شاهزاده در تاریخ آل سعود

الکوثرفارسی: «عبدالعزیز ظافر معیاد» در مقاله ای که در روزنامه المنار چاپ قدس منتشر شد، نوشت: «محمد بن سلمان» پر هزینه ترین شاهزاده در تاریخ آل سعود برای دستیابی به قدرت است.

در مقاله روزنامه المنار آمده است: «محمد بن سلمان» برای نشان دادن توانمندی ها و استعدادهای خود در عرصه رهبری،  جنگ یمن را به راه انداخت و میلیاردها دلار صرف ادامه این جنگ کرد. وی سپس با هدف جلب حمایت واشنگتن و تحت عنوان «قرداد تسلیحاتی و سرمایه گذاری»، رشوه ی پانصد میلیارد دلاری به «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا پرداخت کرد و همچنان هم  برای تحقق رویاهایش آماده پرداخت هزینه های هنگفت بیشتراست.

نویسنده سپس به مساله ولیعهدی بن سلمان می پردازد و می نویسد:عزل «محمد بن نایف» از ولیعهدی عربستان  و جانشینی «محمد بن سلمان» شاهزاده جوان سعودی، چندان غافلگیر کننده نبود و طی دو سال  گذشته و از زمانیکه شاهزاده جوان تلاش خود را برای محدود کردن قدرت بن نایف و سلب اختیاراتش به کار گرفت، قابل پیش بینی بود.

محمد بن سلمان در دوسال گذشته طی سلسله فرمان های پادشاهی، ابتدا مسوولان طرفدار «بن نایف» را از مناصب خود عزل و سپس اختیارات امنیتی و اقتصادی بن نایف را از طریق تشکیل هیات های دولتی با مسولیت های امنیتی و اقتصادی تحت نظارت خود، سلب کرد.

اما اکنون آنچه مهم است، اقدام بعدی بن سلمان برای تکیه زدن بر کرسی سلطنت و کناره گیری «سلمان بن عبدالعزیز»، پادشاه فعلی عربستان است که از نظر نویسنده عملی شدن آن چندن دور نیست و شاید طی هفته ها و یا چند ماه آینده و نهایتا تا آخر سال جاری شاهد آن باشیم.

پوشیده نبودن عطش بن سلمان برای رسیدن به قدرت 

نویسنده می افزاید: عطش بن سلمان برای رسیدن به قدرت بر کسی پوشیده نیست و نگرانی ها بیشتر بر سر آن است که  هر تاخیری در رسیدن بن سلمان به مسند قدرت، میلیاردها دلار دیگر برای عربستان هزینه در بر داشته باشد و فرصت را برای صف بندی مخالفان وی  در درون خاندان آل سعود فراهم کند.

اما سناریوی ولیعهد جوان برای برکنارکردن پدرش -سلمان بن عبدالعزیز- چندان آشکار نیست و گزینه هایی که احتمال دارد بن سلمان برای تحقق هدف نهایی خود به آنها متوسل شود، به شرح ذیل است:

ترغیب بن عبدالعزیز به کناره گیری از قدرت به بهانه هایی چون کهنسالی، بیماری و ضعف جسمانی، تمایل به بهره مندی از آرامش و رفاه در دوران کهنسالی و این مساله که در تاریخ آل سعود از سلمان بن عبدالعزیز به عنوان فردی یاد شود که پادشاهی را از نسل دوم شاهزادگان به نسل سوم و یا نسل جوان منتقل کرد.

کهنسالی سلمان بن عبدالعزیز بهانه  برای رسیدن به قدرت

اما اگربن سلمان بخواهد به بهانه کهنسالی پدر و رنج وی از بیماری هایی چون آلزایمر و متقاعد کردن «هیات بیعت» عربستان  برای اعلام عدم صلاحیت سلمان بن عبدالعزیز برای ادامه پادشاهی،  قدرت را به دست گیرد، پیش بینی می شود طی هفته های آینده اخبار و اطلاعاتی در خصوص اوضاع نابسامان جسمانی بن عبدالعزیز، لغو سفرها، دیدارها و نشست های رسمی وی به سبب نامساعد بودن حال عمومی اش، منتشر شود.

گزینه دیگری نیز وجود دارد و آنهم تلاش بن سلمان برای قتل پدراست که البته احتمال آن ضعیف است؛ چرا که  شاهزاده جوان می داند در قید حیات بودن پدر برای وی امن تر از نبودش است و فوت پدر، احتمال کودتا از سوی مخالفان وی را شدت می بخشد.

پادشاه عربستان شاید برای دلخوش کردن دیگر شاهزادگان  طی حکمی اعلام کند که  قانون نظام سلطنتی تغییر یافته و شاه باید یکی از فرزندان یا فرزند اصلح فرزندان پادشاه مؤسس (عبدالعزیز بن عبدالرحمن الفیصل آل سعود) باشد و و این یعنی موروثی نشدن پادشاهی در میان فرزندان محمد بن سلمان.

اما این حکم، شاهزادگان آل سعود را قانع نخواهد کرد؛ چرا که احتمال تعدیل این حکم از سوی بن سلمان - پس از نشستن بر مسند قدرت، وجود دارد و این امر نگرانی دیگر شاهزادگان را در پی خواهد داشت


دو شنبه 5 تیر 1396 - 17:47:3