چگونه انقلاب اسلامی قلب مدیترانه تا کرانه‌های باب‌المندب را تسخیر کرد؟

چهار شنبه 17 بهمن 1403 - 16:0:0
چگونه انقلاب اسلامی قلب مدیترانه تا کرانه‌های باب‌المندب را تسخیر کرد؟

انقلاب اسلامی ایران الگویی نوین از مقاومت را ارائه داد که بر اساس عدم سازش، اتکا به نیروی مردمی و ایمان به پیروزی حق بر باطل شکل گرفت.

در میانه نیمه دوم قرن بیستم رویداد بزرگی به وقوع پیوست که هندسه نظام بین الملل دو قطبی را در حوزه گفتمانی به چالش کشید و توانست در نزاع میان دو جبهه گفتمان مسلط شرق (سوسیالیسم) و غرب (لیبرالیسم)، یک صدای جدید تمدنی را به بشریت معاصر عرضه کند.

این رویداد بزرگ انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) بود که از ابتدا کوشید تا پیام‌آور اخلاق‌گرایی دینی، استکبارستیزی، عزت‌طلبی، خودباوری، عدالت‌محوری و استقلال‌طلبی برای ملت‌های تحت ستم قدرت‌های بین‌المللی و نظام‌های استبدادی وابسته به شرق و غرب باشد.

امام خمینی (ره) با اتخاذ رویکردی الهام‌بخش نشان داد که اراده مردم و ایمان به آرمان‌های الهی قادر است بر هیمنه نظامی و سیاسی قدرت‌های استکباری غلبه کند.

بیشتــر بدانیــد:

"طلیعه فتح" روایــتــــی از رهبـــــری بدون مرز

انقلاب گل؛ یکی از شاخص‌های انقلاب اسلامی ایران

 

اکنون در حالی که قطار انقلاب اسلامی با وجود تمام فشارها و چالش‌آفرینی‌های دشمنان در چهار دهه گذشته با اقتدار به چهل و ششمین ایستگاه خود می‌رسد، ایام الله دهه فجر با پیروزی بزرگ جبهه مقاومت در غزه و شکست خفت‌بار رژیم اشغالگر صهیونیستی در جنگ همزمان شده است تا بار دیگر حقانیت و درستی راهبرد مقاومت اسلامی نشات گرفته از گفتمان انقلابی مردم ایران در مسیر از بین بردن این غده سرطانی را شاهد باشیم.

  • انقلاب اسلامی و گروه‌های مقاومت: از همبستگی ایدئولوژیک تا حمایت عملی

یکی از ستون‌های برسازنده و از اهداف بنیادین گفتمان مقاومت برگرفته از انقلاب اسلامی مقابله با رژیم صهیونیستی و به تبع آن حمایت از گروه‌های مبارز فلسطینی و غیرفلسطینی است که در این مسیر گام بر‌می‌دارند.

در اولین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی، سفارت رژیم صهیونیستی در تهران بسته شد و به جای آن، سفارت فلسطین افتتاح گردید. همچنین امام خمینی(ره) در اقدامی تاریخی و ماندگار در آخرین جمعه ماه رمضان را روز قدس نامید تا حمایت از آرمان فلسطین را به عنوان یک وظیفه دینی و سیاسی برای تمامی مسلمانان جهان معرفی کند.

  • دو گروه حماس و جهاد اسلامی فلسطین که به‌عنوان جریان‌های مقاومت در برابر اشغالگری اسرائیل شناخته می‌شوند، از انقلاب اسلامی ایران الهام گرفتند. این الهام‌گیری موجب شد تا گفتمان مقاومت فلسطینی که تا پیش از آن متاثر از ایدئولوژی‌های مارکسیستی و ناسیونالیستی ماهیت سکولار داشتند، دچار تحول بزرگی شوند و مقاومت اسلامی با چهره‌های شاخصی همچون شیخ احمد یاسین و عبدالعزیز الرنسیسی و فتحی شقاقی پا به عرصه تحولات بگذارند.
  • حزب الله هنگام تأسیس، در بیانیه ای با عنوان «ما که هستیم و هویت ما چیست؟» اعلام کرد «ما فرزندان حزب‌الله هستیم که خداوند طلیعه آن را در ایران به پیروزی رساند تا دوباره هسته اولیه دولت اسلامی در جهان برپا کند».

حزب‌الله با حمایت ایران، توانست در سال ۲۰۰۰، اسرائیل را مجبور به عقب‌نشینی از جنوب لبنان کند. همچنین در جنگ ۳۳ روزه سال ۲۰۰۶، حزب‌الله با استفاده از تسلیحات و تاکتیک‌های نوین، جلوی پیشروی ارتش اسرائیل را گرفت. حزب‌الله اکنون دارای زرادخانه‌ای از موشک‌های کوتاه و میان‌برد و پهبادها و ... است که توانایی ضربه زدن به عمق خاک اسرائیل را دارد.

  • از دیگر سرزمین‌های اسلامی که بذر گفتمان مقاومت با پیروزی انقلاب اسلامی در آن کاشته شد و اکنون به درختی تنومند تبدیل شده یمن است. جنبش انصارالله یمن به‌شدت از روحیه استقلال‌طلبی و مقاومت امام خمینی الهام گرفته است. 

حسین بدرالدین الحوثی، فرزند علامه بدرالدین الحوثی، از رهبران برجسته زیدی‌های یمن، در دهه ۱۹۸۰ میلادی به ایران سفر کرد. در این سفر که حدود ۱۸ روز به طول انجامید، او با شخصیت‌های علمی ایرانی و عراقی دیدار کرد و تحت تأثیر انقلاب اسلامی و شخصیت امام خمینی (ره) قرار گرفت.

 

  • در مجموع می‌توان مهمترین شاخصه‌های مشترک تأثیرپذیری گروه‌های مقاومت از انقلاب اسلامی را در چند محور مشخص است:
  1. اعتقاد به جهاد مسلحانه علیه اشغالگری: مانند انقلاب ایران که بر عدم سازش با استبداد تأکید داشت، این گروه‌ها نیز مقاومت مسلحانه با اشغالگران بدون توجه به توان نظامی برتر اسرائیل را تنها راه آزادی فلسطین می‌دانند.
  2. اتکا به نیروی ایمان و امداد الهی و مقابله با دخالت‌های خارجی: تفاوت اساسی انقلاب‌های توحید محور با سایر انقلاب‌ها این است که عوامل و دست‌اندرکاران این انقلاب را تکلیف‌محور می‌کند نه نتیجه‌محور. یکی از مولفه‌هایی که می‌توانیم بگوییم برگرفته از انقلاب اسلامی ایران است همین توحیدمحوری گروه‌های مقاومت است.
  3. توسعه قدرت موشکی و تسلیحاتی: با تأسی به تجربه ایران و حزب‌الله، این گروه‌ها توانستند قدرت نظامی خود را توسعه داده و موازنه قوا را در برابر دشمن تغییر دهند.
  4. تکیه بر نیروی مردمی و بسیج اجتماعی برای مقاومت: همان‌گونه که انقلاب اسلامی برای پیروزی بر حمایت توده‌های مردمی از رهبری دینی متکی بود، این گروه‌ها نیز با به میدان آمدن چهره‌های کاریزماتیک دینی و اتکا به مضامین اسلامی در پیش گرفتن راه مبارزه برای آزادی سرزمین توانستند حمایت گسترده فلسطینیان و اعراب و مسلمانان سایر کشورها را به دست آورند.

در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، زلزله بزرگی سرزمین‌های فلسطینی و کل منطقه و جهان را تکان داد.

طوفان الاقصی به صورت بی‌سابقه‌ای توانست تمامی پایه‌های نگهدارنده رژیم صهیونیستی را به لرزه درآورد و فلسطینیان بدون کمک هیچ کشور عربی توانستند بزرگترین شکست امنیتی و حیثیتی اسرائیل را رقم بزنند.

این عملیات نشان‌دهنده بهره‌گیری موفقیت‌آمیز گروه‌های مقاومت از راهبردهای مبارزاتی امام خمینی بود. طوفان الاقصی باطل بودن افسانه شکست‌ناپذیری ارتش رژیم صهیونیستی را ثابت کرد و نشان داد که با تکیه بر ایمان، اراده و برنامه‌ریزی دقیق، می‌توان بر دشمنی با توان نظامی برتر غلبه کرد.

  •  نتیجه‌گیری

انقلاب اسلامی ایران الگویی نوین از مقاومت را ارائه داد که بر اساس عدم سازش، اتکا به نیروی مردمی و ایمان به پیروزی حق بر باطل شکل گرفت. این الگو توانست در میان گروه‌های مقاومت منطقه نهادینه شود و مسیر مبارزه با اشغالگری اسرائیل را تقویت کند. حزب‌الله لبنان، حماس، جهاد اسلامی فلسطین و انصارالله یمن نمونه‌هایی از گروه‌هایی هستند که با بهره‌گیری از این آموزه‌ها، مقاومت اسلامی را به سطحی فراتر از تصور دشمنان رسانده‌اند. بدون شک، میراث امام خمینی در مبارزه با ظلم و استکبار همچنان الهام‌بخش مبارزان آزادی در سراسر جهان باقی خواهد ماند.

 


ویژه‌های الکوثر را اینجا دنبال کنید.

برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید.


چهار شنبه 17 بهمن 1403 - 13:14:28