به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، در 6 سال گذشته کشورهای حاشیه خلیج فارس ازسرگیری روابط با دولت بشار اسد در سوریه را آغاز کرده و حتی بسیاری از آنها سفارتخانه هایشان را در دمشق بازگشایی کردند؛ سفارتخانه هایی که پس از آغاز جنگ داخلی در سال 2011 بسته شده بودند. این تحولات در حالی رخ داد که هزینه های راهبردی منزوی نگه داشتن اسد در حالی که به نظر می آمد کاملاً در قدرت است، بالا رفته و نفوذ ایران در منطقه رو به افزایش بود.
بیشتــر بدانیــد:
چرا ترامپ به دنبال احیای پیمان ابراهیم است؟
حضور گسترده «الحشد الشعبی» در مرزهای عراق با سوریه
کشورهای حوزه خلیج فارس علنی تنش های منطقه ای و افزایش نقش کشورهای غیر عرب در سوریه را به عنوان دلایل ازسرگیری روابط بیان کرده اند. به گفته رابرت فورد سفیر سابق آمریکا در سوریه، عربستان سعودی نخستین کشوری بود که پس از اقدامات مشابه امارات و بحرین در دسامبر 2018، سفارتش را در دمشق سپتامبر 2024 بازگشایی کرد. (در مقابل، قطر موضع انتقادی شدیدی در قبال نظام اسد اتخاذ و از ازسرگیری روابط خودداری کرده است.)
ابتکارات کشورهای عربی
اندکی پس از سقوط اسد در هشتم دسامبر عربستان سعودی، امارات، بحرین و عمان فعالیت های دیپلماتیک خود را در دمشق ازسر گرفتند و حاکمان جدید سوریه 12 دسامبر در بیانیه ای از آنها تشکر کردند. این بیانیه به دنبال دیدارهای حاکمیت جدید با سفیران این کشورها و نیز قطر منتشر شد. در همان روز بحرین که سال جاری ریاست اتحادیه عرب را برعهده داشت، حمایتش را از انتقال سیاسی قدرت در سوریه اعلام کرد.
14 دسامبر کمیته روابط خارجی وزیران اتحادیه عرب در امور سوریه (شامل دیپلمات های عرب، غربی و ترک) حمایت اعراب را از انتقال سیاسی قدرت در سوریه زیر نظر مقام های دولت موقت برجسته کرد.
در عین حال، عربستان سعودی قوی ترین حمایت خود را از مردم سوریه پس از سقوط دولت اسد ابراز و از اقدامات حاکمان جدید دمشق برای محافظت از اقلیت های سوری قدردانی کرد. در بحبوحه گزارش ها مبنی بر آغاز عرضه نفت ریاض به دمشق، هیئتی سعودی به ریاست مشاور دربار سلطنتی عربستان 12 دسامبر با حاکم جدید سوریه دیدار کرد. یکی از شاخصهای جدیت پادشاهی عربستان در همکاری با دوره انتقالی سوریه این است، ریاض در بالاترین سطح با تأثیرگذارترین بازیگر خارجی دمشق، یعنی ترکیه در حال افزایش همکاری است.
امارات متحده عربی آغازگر روند ازسرگیری روابط با دولت اسد، آخرین کشور حوزه خلیج فارس بود که علنی به همکاری مثبت با دولت جدید سوریه پرداخت که در تماس تلفنی وزیران امور خارجه دو کشور در 23 دسامبر مشهود بود. باید دید آیا ابوظبی با احتیاط به حمایت کامل و علنی از دولت جدید دمشق با ارسال کمکهای بشردوستانه یا مالی در هفتههای آتی ادامه خواهد داد یا خیر.
14 دسامبر انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیس دولت امارات نسبت به رویکرد رهبری جدید سوریه ابراز خوش بینی و به شدت بر لزوم آمادگی کشورش برای افزایش همکاری ها با توجه به پیوندهای رهبری جدید با گروه های اسلام گرا تأکید کرد.
این تحرکات در سراسر خلیج فارس سیگنال مثبتی است مبنی بر اینکه کشورهایی که روابط خود را با اسد عادی کرده بودند، احتمالاً با واقعیت های جدید سوریه برخورد عملی خواهند داشت.
ویژههای الکوثر را اینجا دنبال کنید.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید.
یک شنبه 9 دی 1403 - 14:10:3