نئو عثمانی گری اردوغان در سوریه پسااسد

جمعه 23 آذر 1403 - 15:0:0
نئو عثمانی گری اردوغان در سوریه پسااسد

متحد اصلی ترکیه در میان شورشیان مسلح، گروهی به نام ارتش ملی سوریه (SNA) است که علیرغم نامش، یک نهاد کاملاً متعلق به ترکیه است. 

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر،  یک هفته پس از سقوط دولت بشار اسد در دمشق، کشورهای منطقه هرکدام موضع‌گیری‌های خاصی را از خود نشان می‌دهند. دولت اردوغانی ترکیه خود را فاتح تحولات سوریه می داند و برخی کشورهای دیگر از جمله برخی کشورهای غربی و آمریکا نیز با واسطه ترکیه اقدام به انتقال پیام به شورشیان مسلح کرده‌اند.

در میان کشورهای منطقه اما نگاه‌ها به نوع عملکرد ترکیه متفاوت است. برخلاف نگاه فاتحانه‌ای که ترکیه به تحولات سوریه دارد، سایر کشورهای عربی و غیرعربی در منطقه با نگرانی به نقش ترکیه در تحولات پسااسد نگاه می کنند.

بیشتــر بدانیــد:

آیا جوانان سوری قادرند «معادلات جدید» رقم بزنند؟

«خاورمیانه جدید» خطرناک‌ترین نقشه‌ علیه عربستان و عراق

در نگاه برخی کشورهای منطقه، ترکیه در حال پیگیری برخی سیاست‌‍های مداخله جویانه است که ممکن است دیر یا زود هزینه آن بر دیگر کشورهای منطقه نیز تحمیل شود.

نقش ترکیه در تحولات سوریه

ترکیه مهمترین قدرت خارجی است که از شورشیان سوری حمایت می کند. این کشور از نظر جغرافیایی در مجاورت قلمرو شورشیان مسلح در شمال غربی سوریه قرار دارد و دولت رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه از سال 2011 علیه دولت بشار اسد، رئیس جمهور پیشین سوریه فعالیت کرده است. ترکیه همچنین در طول جنگ داخلی سوریه از گروه‌های اسلام‌گرای مختلفی حمایت کرده است.

پیشروترین و مهم ترین گروه شورشی مسلح سوریه یعنی هیات تحریر الشام (HTS) یا همان جبهه النصره سابق، یک سازمان مسلح بنیادگراست که با داعش اشتراکات فکری زیادی دارد. نشانه هایی وجود دارد مبنی بر اینکه  تحریرالشام قبل از حمله به سوریه، کمک‌های قابل توجهی از ترکیه را در قالب تسلیحات و هواپیماهای بدون سرنشین، دریافت کرده است.

نئو عثمانی گری اردوغان

بسیاری معتقدند که ترکیه باحمایت مستقیم از گروه‌های شورشی مسلح در شمال سوریه و پیشروی این گروه‌ها به سمت دمشق و سقوط دولت بشاراسد، اهداف بلند پروازانه‌ای را در  سر دارد. «الکساندر سوارانتس»، استاد علوم سیاسی در روسیه درباره اهداف ترکیه از مداخله در سوریه این اهداف را برای ترک‌ها بر شمرده است:

  • 1) جلوگیری از تشکیل منطقه خودمختار کردها و حذف تهدید جدایی طلبی کردها در شمال سوریه و هم مرز با مناطق کردی ترکیه
  • 2) ایجاد منطقه امنیتی 30کیلومتری در امتداد مرز در مناطق شمال غربی سوریه باتغییر ترکیب قومیتی جمعیت به نفع ترکمن‌ها وسنی‌ها.
  • 3) کنترل ارتباطات ترانزیتی تجارت نفت در شمال غرب سوریه.
  • 4) پیگیری دکترین نئو عثمانی و نئوپان تورانیسم در غرب خاورمیانه
  • 5) احداث خط لوله گاز از قطر از طریق سوریه و ترکیه به اروپا.

ویژه‌های الکوثر را اینجا دنبال کنید.

برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید.


جمعه 23 آذر 1403 - 14:4:19